«Добре здоров'я на Інтері»: як попередити рак молочної залози? (Пресслужба «Інтер»)

«Добре здоров'я на Інтері»: як попередити рак молочної залози? (Пресслужба «Інтер»)
  • У четвер, 24 вересня, на телеканалі «Інтер» вийшов випуск ток-шоу «Добре здоров'я на Інтері», присвячений профілактиці раку молочної залози — лідера серед жіночих онкологічних захворювань в Україні.
  • Які його симптоми? Як хвороба проявляється і розвивається? Які існують методи лікування? У яких випадках необхідно видалення грудей?
  • Наскільки безпечні імплантати і, головне, які заходи профілактики потрібно дотримуватися, щоб уникнути проблем, розповіли ведучий Олександр Лук'яненко і експерти ток-шоу: онкомамолог Мілан Малець, психолог Наталія Ломоносова, пластичний хірург і онкомамолог Андрій Якобчук.

За статистикою, кожна сьома жінка в Україні має проблеми з молочними залозами, але до лікарів звертається занадто пізно: при першому огляді у більшості пацієнток виявляють метастатичні стадії хвороби, які лікувати досить складно. Але якщо хворобу розпізнати вчасно, то в 95% випадків лікарі гарантують повернення до повноцінного життя. Що повинно насторожити жінку і змусити її звернутися до лікаря? Які медичні обстеження підтверджують діагноз? Хто перебуває в групі ризику?

«Існує хибна думка про те, що якщо «я нормально себе почуваю» і «нічого не болить», то і не варто турбуватися, — розповідає онкомамолог Мілан Малець. — Все не так просто. Болісних відчуттів у жінки на ранніх стадіях хвороби, як правило, не спостерігається. Вони можуть виникати вже при більш «запущеному» стані. Тому звертатися до лікаря потрібно не тільки при тривожних симптомах, а й — це найголовніше — коли нічого не турбує! Якщо скарг немає, лікаря-гінеколога та лікаря-мамолога треба відвідувати не рідше одного разу на рік. Якщо ж ви виявили ущільнення, виділення із сосків, зміни шкіри, не втрачайте дорогоцінний час — відразу запишіться на прийом до лікаря».

Експерти вважають, що кращий метод боротьби з хворобою — це правильна профілактика раку молочної залози і своєчасна діагностика.

Відео дня

1. Раз на місяць проводьте самоогляди

«Оптимальний час для виконання такої процедури — з 7 по 15-й дні менструального циклу, — розповідає Мілан Малець. — Самообстеження потрібно проводити перед дзеркалом. Робити пальпацію грудей можна по-різному, наприклад, круговими рухами від сосків до основи. Завдання жінки — перевірити, чи немає ущільнень, вузликів, збільшення лімфовузлів. Після душу потрібно оглянути себе: спочатку встати перед дзеркалом, покласти руки на пояс, потім підняти їх або розвести в сторони. Те ж саме необхідно зробити, повернувшись до дзеркала боком. При цьому важливо звернути увагу на форму грудей, її контури, колір шкіри — він повинен бути однорідним».

При самообстеженні мають бути відсутніми:

— асиметрія молочних залоз;

— набряклість або стягнутість шкіри;

— запалення, горби, пухлини;

— почервоніння;

— виділення з соска;

— больові відчуття.

Якщо ви помічаєте зміни в формі, кольорі або структурі молочної залози або намацуються ущільнення — це привід звернутися до лікаря.

2. Раз на рік відвідуйте мамолога та гінеколога

У 95% випадків хвороба не дає про себе знати. Тому порушення може виявити тільки фахівець. Профілактичні огляди у гінеколога чи мамолога раз на рік обов'язкові для всіх жінок старше 18 років.

3. Раз на рік робіть мамографію і УЗД молочних залоз

«Якщо вам від 20 до 39 років, рекомендується проводити УЗД грудей, — зазначає онкомамолог Андрій Якобчук. — Зазвичай це робиться на 5-10 день циклу. Після 40 років — обов'язково більш точне дослідження — мамографія. Воно дозволяє отримувати більш точні результати — незалежно від дня циклу. Таке профілактичне дослідження можна проводити раз в 1-2 року, але якщо у жінки є схильність, наприклад, в сім'ї були випадки онкологічних захворювань, мамографія раз на рік — обов'язкова. Не можна втрачати пильність і жінкам після травм молочної залози, жінкам, які не народжували або народили в пізньому віці».

Незважаючи на те, що сучасна медицина знає, як боротися з раком грудей, і дає багато шансів на одужання, в нашому суспільстві домінує психологічний страх перед словом «рак». І це збільшує сумну статистику захворювань. Оперна діва Олена Гребенюк прийшла на ток-шоу, щоб привернути увагу до цієї проблеми.

«Пізніше звернення до лікаря або незнання про хворобу лише загострює страх і погіршує стан здоров'я, — вважає співачка. — Я намагаюся запобігти проблемі або розв'язати цю проблему на ранній стадії. Одного разу під час занять спортом сильно забила груди, утворилася страшна гематома. Щоб прояснити для себе ситуацію, відразу ж звернулася до мамолога. На щастя, обійшлося без наслідків. Але з тих пір регулярно ходжу на обстеження. Впевнена: якби жінки приділяли трохи більше часу своєму здоров'ю, то і про рак грудей ми говорили б рідше».

На думку фахівців, регулярні обстеження, позитивні думки, мінімум стресів і здоровий спосіб життя — головні принципи, на яких будується наше здоров'я. Що їсти, щоб попередити рак грудей? Яку білизну краще вибрати? Від яких шкідливих звичок відмовитися?

Більше інформації про профілактику раку молочної залози — у випуску ток-шоу «Добре здоров'я на« Інтері»:

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up