Чим корисна гірчиця і як її вибрати? Поради експертів «Корисної програми» (Прес-служба «Інтер»)

Чим корисна гірчиця і як її вибрати? Поради експертів «Корисної програми» (Прес-служба «Інтер»)
  • На «Інтері» вийшов випуск «Корисної програми» про гірчицю — найпопулярнішу приправу на українській кухні.
  • З нею навіть найпростіші частування стають по-справжньому пікантними. Діжонська, американська, баварська ... Одна найкраще підходить для салатів, інша — для хот-догів, а якась — ідеально підкреслить смак м'яса.
  • У студії ток-шоу ведучий Олександр Лук'яненко і експерти програми розібралися, як правильно вибирати гірчицю і чим цей продукт корисний для нашого організму.

«Якби існувала нагорода «Сама універсальна приправа», особисто я віддав би її гірчиці, — зізнається Олександр Лук'яненко. — Це ж просто незамінна річ в будинку! Її можна додати до м'ясних страв і вишуканих салатів. За допомогою гірчиці можна вимити посуд і до блиску очистити вікна. А при застуді можна додати в тазик з гарячою водою, щоб попарити ноги, або насипати суху гірчицю в шкарпетки».

Чим корисна гірчиця і як її вибрати? Поради експертів «Корисної програми» (Прес-служба «Інтер»), фото №1 на сайті 20minut.ua

У зернах гірчиці міститься багато корисних мікроелементів: білок, ненасичені жири, вітаміни і мінерали, які справляють на організм позитивний вплив:

Відео дня
  • покращують кровообіг;
  • виводять з організму  шкідливий холестерин;
  • покращують роботу серцево-судинної  і нервової систем;
  • нормалізують підвищений  артеріальний тиск;
  • стимулюють травні функції  і сприяють швидкому розщепленню  жирної їжі;
  • зміцнюють імунітет;
  • нейтралізують токсини;
  • покращують пам'ять.

«Що стосується побічних дій, то вони можуть виникати при надмірному і неконтрольованому вживанні гірчиці, — каже гастроентеролог Галина Салтикова. — Гірчиця — це приправа, тому не можна заміняти нею звичайну їжу. Вона володіє дратівливим ефектом на слизові і може викликати опік. Бажано вживати не більше 2 чайних ложок продукту в день».

Чим корисна гірчиця і як її вибрати? Поради експертів «Корисної програми» (Прес-служба «Інтер»), фото №2 на сайті 20minut.ua

Також в «Корисній програмі» експерт з якості та безпеки продуктів Марія Янчик розповіла, від чого залежить смак гірчиці і як вибрати хороший натуральний продукт:

  1. До складу якісної  гірчиці обов'язково повинні входити  гірчичні зерна або насіння, а не гірчичний порошок. А також  винний або спиртовий оцет замість столового. Натуральний продукт не повинен містити рослинного масла, консервантів, барвників, стабілізаторів, ароматизаторів, а  також борошна і інших домішок.
  2. Натуральна гірчиця повинна мати приємний світло-жовтий або жовто-коричневий колір. Сірий  колір приправи вказує на те, що вона приготовлена з гірчичного  порошку, а не з зерен або  насіння. А консистенція якісної  гірчиці повинна бути однорідною, без грудочок і розшарувань.
  3. Насіння гірчиці ділиться на 3 види: білі або жовті, коричневі і чорні. При цьому чим темніше  зерна, тим гострішим буде смак у готової приправи. Однак виробники  не вказують, з якої сировини виготовлений їх продукт. На етикетці  упаковки зазвичай вказана тільки  ступінь гостроти гірчиці: гостра, негостра або середньої гостроти.
  4. Гірчицю бажано купувати  в прозорій скляній банці, а  не в пластмасовій і не в  тюбику. У прозорій скляній банці  видно консистенцію і колір продукту. Якщо гірчиця покрита темною скоринкою або на поверхні  утворилися бульбашки і масляні  краплі, значить, продукт зіпсований.
  5. При виборі гірчиці  зверніть увагу на термін придатності: він не повинен перевищувати 45 днів. Якщо виробник вказав більш  тривалий термін, значить, в гірчицю  додані додаткові консерванти.

Більше корисних порад про гірчицю — у випуску ток-шоу про якість життя «Корисна програма»: 

Коментарі

keyboard_arrow_up