Схвалили бюджет Вінницької громади на 2024 рік: куди й скільки грошей спрямують

Схвалили бюджет Вінницької громади на 2024 рік: куди й скільки грошей спрямують
  • Члени виконавчого комітету Вінницької міськради підтримали проєкт бюджету громади на 2024 рік.
  • Найбільше грошей спрямують на освіту, сектор безпеки та оборони.
  • Фінальні громадські слухання відбудуться 15 грудня, а 22 грудня проєкт рішення розглянуть депутати.

Найбільше бюджетних коштів отримає освіта. На неї в наступному році спрямують майже 2,6 млрд грн, що на 19,2 % більше ніж минулого року. Про це повідомляє Вінницька міська рада.

На підтримку у належному стані роботи критичної інфраструктури виділять 1 млрд грн. А на соціальний захист населення — понад 358 млн грн.

Серед ключових напрямів, куди спрямують кошти — сектор безпеки та оборони, на який планують спрямувати близько 1 млрд грн. На сектори «Стійкість» та «Турбота» передбачено майже 2 млрд грн.

Відео дня

— Загалом, бюджет прийдешнього року сформували так, щоб забезпечити стабільне функціонування всіх галузей громади в умовах воєнного стану. Всі вільні кошти бюджету, крім захищених статей, розподілили згідно з ключовими пріоритетами, які визначила міська рада: безпека й оборона, стійкість і турбота, — сказала Антоніна Лесь.

Доходи до бюджету Вінницької громади на 2024 рік складають 6,3 млрд грн, що на 3% менше за очікуваний показник 2023 року.

— Головним фактором, що вплине на зменшення надходжень до бюджету нашої громади, є зарахування «військового» податку на доходи фізичних осіб до державного бюджету. Водночас для бюджетів територіальних громад на 2024 рік відсоток відрахувань «не військового» ПДФО (податку на доходи фізичних осіб) збережено на рівні 64 %, тобто цей податок залишиться серед основних, що формує бюджет, — зазначила також директорки департаменту фінансів.

Видатки бюджету сформовані в обсязі 6,5 млрд грн, із яких 5,6 млрд грн — за рахунок власних доходів, а 921,6 млн грн — субвенцій із державного та обласного бюджетів.

Найбільшу частку видатків бюджету за пріоритетним напрямом «Безпека та оборона» спрямують на виконання заходів із підвищення обороноздатності нашої країни, підтримку військових частин.

Зокрема, 610,2 млн грн направлять на придбання транспортних засобів, квадрокоптерів, тепловізорів, хімічних грілок та іншого обладнання за запитами військових.

Крім того, у 2024 році планується продовжити роботу з будівництва протирадіаційних укриттів у восьми закладах освіти та відремонтувати такі споруди у садочках та у закладах охорони здоров’я. Кошти планують спрямувати й на модернізацію та забезпечення функціонування системи оповіщення громади.

Наразі в громаді тривають інформаційні зустрічі з обговорення бюджету.

 

Читайте також:

Яким буде бюджет Вінниці у 2024 році? Рахуємо у «Мавіках»

Влада Вінниці хоче купити військових облігацій на суму до 200 мільйонів гривень

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Людмила Задорожна

    Цікаво

keyboard_arrow_up