Безпартійним вхід заборонено - або як проходитимуть місцеві вибори 2015

Безпартійним вхід заборонено - або як проходитимуть місцеві вибори 2015
Кіт у мішку. Що кажуть експерти RIA про майбутні вибори мера і депутатів, і чому у виборчій комісії закон про місцеві вибори називають «імпортованим з Росії секонд хендом»

Уже 25 жовтня вінничани підуть на виборчі дільниці заради того, щоб обрати нового мера Вінниці і депутатів. Боротьба, агітація і поливання кандидатами один одного брудом розпочнеться п’ятого вересня. У ЦВК законопроект № 2831-3 “Про місцеві вибори”, який був прийнятий 14 липня, називають «секонд хендом».

Закон про місцеві вибори журналіст RIA намагався відшукати і переглянути на сайті Верховної Ради - але марно.

Ось, що пише заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера у Фейсбуці: 

Відео дня
 

Кумедно вийшло сьогодні. Депутати коаліції за проєвропейський вибір України тішаться як малі діти, що сьогодні протягнул...

Posted by Andriy Magera on 14 Июль 2015 г.

“Депутати коаліції за проєвропейський вибір України тішаться як малі діти, що  протягнули у Верховній Раді закон про місцеві вибори, який фактично застосовувався на виборах до ... законодавчих зборів Санкт-Петербурга 2011 року. Російські експерти уже писали про масовий підкуп виборців на територіальних округах у Пітері. Хоча ні. Навіть той російський закон кращий; там, принаймні, нема імперативного мандату, що є непринятним для сучасного конституціоналізму. Для наших депутатів нема прогресивного досвіду Польщі, Латвії чи Фінляндії. Їм миліший досвід Росії. Невже наш народ після Революції Гідності заслужив отримати від Верховної Ради "подарунок" у вигляді секондхендового імпортованого з Росії закону про вибори?! Стидоба та й годі...”

Так, схема проведення місцевих виборів в Україні і справді дуже схожа на ті, що відбулися в 2011 році в місті Санкт-Петербург. Журналіст RIA порівняв Український закон про місцеві вибори (варіант другого читання ) і закон «О выборах депутатов Законодательного Собрания Санкт-Петербурга». Це вражає. Автори нашого закону просто клонували російську версію, переробивши на скору руку зміст. 

Можете самостійно порівняти тексти закону України і Росії

Проблеми на виборах у Пітері і справді були колосальні. Російський сайт Forbes писав про порушення на виборах в 2011 році. Тоді було все: вкидання бюлетенів, голосування за відкріпними посвідченнями, тиск на виборців. Цікаво, що дані з протоколів комісій і дані з ЦВК взагалі різнились.  Що казати, коли в протоколі виборчої комісії (дільниця №703 в Санкт-Петербурзі, - ред.) значиться, що за партію «Єдина Росія» проголосувало 296 виборців, а в Центральній виборчій комісії називають кількість в 556 голосів. Цікаво те, що 260 голосів було «знято» з партії «Справедлива Росія» і передано «Єдиній Росії». Як так – невідомо. Навіть російські експерти назвали ці вибори провальними.

Ось протокол з виборів 2011 року в Петербурзі (дільниця №703). тут видно, що партія "Єдина Росія" набрала 296 голосів. В виборчій комісії внесли в свою чергу дані, що ця партія набрала 556 голосів. Це підвтерждує, що даний закон має вагомі недоліки. 

Комментар експерта:

«Дана виборча система може провокувати конфлікти»

Олександр Клюжев, аналітик Громадянської мережі ОПОРА

- Ключовою проблемою прийнятого Верховною Радою закону про місцеві вибори є непрогнозованість ефектів нової виборчої системи, яка буде застосовуватися на рівні міста, району, області. Виборча система базується на «закріпленні» від нуля до одного кандидата у відносно невеликих територіальних округах, на які розбивається місто, район чи область. Визначення черговості отримання мандатів кандидатами від прохідної партії відбувається на основі порівняння відсотків (не абсолютної кількості голосів), отриманих партією в абсолютного різних територіальних округах. За цією виборчою системою яскраво може проявитися проблема надмірного представництва одних територій, а інші території залишаться без представництва. Один округ отримає декілька депутатів, інший не отримає жодного мандату. Можлива також ситуація, коли в територіальному окрузі виборці проголосують за одного кандидата, а мандат отримає інший кандидат. Є ризик того, що у політично активному українському суспільстві виборці будуть сприймати ефекти виборчої системи як обман. А це провокуватиме конфлікти на місцевому рівні. Враховуючи, що черговість отримання мандату кандидатами визначатиметься порівнянням відсотків, отриманих однією партією в різних округах, створені умови для взаємопоборювання представників однієї політичної сили. Кандидати отримали мотивацію впливати на результати своїх однопартійців у сусідніх територіальних округах.

ІНФОГРАФІКА: Як будуть проходити місцеві вибори у Вінниці і в області

Зліва - опитування вінничан, праворуч - опитування інституту соціології (КМІС)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    /// Що кажуть експерти RIA про...

    Предупреждать нужно, что это хохма такая - некоторые какаву с чаем пьют и захлебнуться могут
  • znayu.pravdu.pervyi

    и тут "правый сектор" пиарят)))))

    шо ж такое с "риа"? Совсем бедненькие стали?....

    Анонім reply znayu.pravdu.pervyi

    Был такое уЧёный Павлов. у него была .... теперь вопрос по теме: если ПС на местные выборы не идет (Проводник Ярош) то зачем его пиарить?

    Анонім reply Анонім

    Що Ви носитеся з тим Правим секторои,як з писанкою? Там половина, якщо не більше "кончених"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Вінничан попереджають про заморозки та сильні дощі 20:03 Випадково розбили товар у магазині: чи потрібно за нього платити? 19:03 У Вінницькому районі буде гучно. Підриватимуть кар'єр play_circle_filled 18:32 «Без вашої допомоги трошки тяжкувато». Мама полеглого воїна зібрала для побратимів сина 200 тисяч гривень Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 18:04 Правова допомога для військовослужбовців: як її отримати безкоштовно 16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловом планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up