За 30 років Вінницька область стане напівпустелею або буде вирощувати мандарини, — експерт

За 30 років Вінницька область стане напівпустелею або буде вирощувати мандарини, — експерт
  • За останнє десятиріччя температура планети зростає, що призводить до перемін у погоді. Зміни клімату стали помітними через аномально теплу зиму.
  • Вінниця не виключення. Посеред зими розцвітають сакури та брунькуються дерева. 
  • Про причини змін і їх перспективи «20 хвилин» запитав експертів, і ось що вони прогнозують.

В холодний зимовий період посилюється вплив антициклонів, що призводить до різких змін погоди, яка стає більш агресивною. Такі зміни впливають на перерозподіл опадів. Кандидат метеорологічних наук Віра Балабух говорить, що за кілька годин може випасти половина або місячна норма опадів, але вони мають локальний характер і не забезпечують накопичення води у ґрунті, що сприяє масштабним посухам.

Відповісти на питання, чому це відбувається та на що впливає, допоміг начальник Вінницького центру з гідрометеорології Юрій Власов.

— Метеорологи розділилися у своїх думках, одні кажуть потепління залежить від великої кількості викидів СО2 в атмосферу, а інші вважають, що усе циклічно, і температура то зростає, то спадає. Я ж, особисто прихильник другої теорії, – говорить Юрій Власов. – Але глобальні спостереження за кліматом ведуться близько трьохсот років, і це дуже мало, щоб робити висновки. Якщо звертатися до наших спостережень, то зрозуміло, що температура дуже швидко зростає і в Україні, і по усьому світу.

Відео дня

Різке підвищення температури на Вінниччині відбувається в період після 70-х. 

 

Що встигло змінитися за 50 років?

Сьогодні посушливі землі займають більш ніж 41% поверхні нашої планети, а опустелювання несе загрозу існуванню понад мільярду людей.

— Українські ґрунти гинуть через недостатню кількість зволоження та дефіцит живлення, — каже керівник Інституту ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського Святослав Балюк. — За останні 130 років землі втратили 30% гумусу.

В Україні прогресує процес зневоднення ґрунтів, хоча кількість опадів залишилась приблизно на тому самому рівні – 400 мм, але збільшився відсоток випаровування. Через такі метаморфози в водоймах ряснішає цвітіння водоростей, і вода стає не придатною до вживання через різкий запах і кількість бактерій.

Вміст кисню у річці Південний Буг зменшився у двічі, з 4 мг на 1,9 мг.

Яких змін очікувати надалі?

Тут знову кліматологи поділилися на кілька таборів: одні вважають, що у 70-х роках нашого століття настане малий льодовиковий період, а другі прогнозують, що до 50-х років стане так спекотно, що у Вінницькій області може з’явитися напівпустеля. Деякі ж спеціалісти думають так: після 2025 року температура почне спадати.

За дослідженням Анатолія Швиденка, в Україні слід очікувати зростання температури на 20% та зменшення загальної кількості опадів. 

Як впливатиме підвищення температури на людей?

Природні катастрофи підсилені кліматичними змінами наразі шкодять мільйонам людських життів. А в майбутньому зі зменшенням питної води та якісної їжі і збільшенням ураганів, пожеж, масових паводків з’являться кліматичні біженці.

Зміни клімату будуть стосуватися прав людини в першу чергу, адже це підкреслить класове розподілення, поглибить нерівність між статями та етнічностями, а також між розвинутими країнами та країнами, що розвиваються.

Аномальна спека і пожежі збільшать захворюваність, смертність та недоїдання. Антисанітарія сприятиме поширенню хвороб неякісною їжею та водою.

— Будь-які переміни погоди впливатимуть на людей, адже ми звикли до одних погодних умов, і різко пристосуватися неможливо, особливо через різні хвороби, до яких можна стати чутливими, – попереджає метеоролог. 

Як вплинуть зміни на сільське господарство?

«У 2019 році тривала літня посуха (більше ніж 100 днів без дощу) навіть у тих регіонах, яким раніше вона була непритаманна», – повідомляє сайт для аграріїв SuperAgronom.

Дефіцит вологи по Україні зріс до 8%. Через сильні шквали вітру та безперервні дощі, які не насичують землю, страждає багато культур. Рясний дощ задав збитків і садівникам, адже він псує та оббиває плоди, тим самим знижуючи їх ціну.

Але метеоролог Юрій Власов не настільки радикальний в думках:

— На наші культури тепла погода поки впливає добре, тому що опади досі в нормі. Але зараз усе зміщується до середземноморського клімату, і це може загрожувати несприятливими умовами для зернових культур, вірогідно, доведеться замінювати їх. Це відбудеться не завтра-післязавтра, але в перспективі — вирощування мандаринів. 

Які існують сценарії розвитку?

Наразі існують два сценарії, які залежать від викидів парникових газів, тому експерти будують свої прогнози на зменшенні або збільшенні кількості викидів у атмосферу.

В негативному випадку до кінця століття температура зросте до 4-6°с, що вплине на усі аспекти людського життя. Якщо розглядати більш оптимістичний сценарій, то зі зменшенням парникових газів можна отримати потепління у межах 1,5°с, це допоможе зберегти найбільш чутливі громади від змін клімату та дати шанс на подальше існування та боротьбу з глобальним потеплінням.

У будь-якому випадку кліматичні зміни, як кажуть експерти, потягнуть за собою потенційні негативні наслідки, і ще не пізно це зупинити.

Підготувала Дар’я НАУМЕНКО

Читайте також:

Такого тепла в грудні не було 75 років. Як впливає аномальна зима на здоров'я вінничан

Зима навесні і аномальна спека влітку: синоптики приголомшили прогнозом погоди

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Sanya Giba

    ліпак на ліпакові 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • N.B.

    Не нашел я в статье приличных аргументов. Трёп ни о чем.
  • З.А.Глядач

    Експерт? Вона такий "експерт",як і "кандидат метеорологічних наук".
  • Ols Kat

    Iталiйцi у середземноморському кліматi якось вирощують зерновi культури, ще й експортують макарони в iншi країни
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:10 Масштабне підпільне виробництво алкоголю: оголосили підозру 17-тьом ділкам photo_camera 17:05 Колись він був дерев’яним і платним. Історія центрального вінницького мосту photo_camera 16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up