Таємниче село Буша: місце зеленого туризму

Таємниче село Буша: місце зеленого туризму

Цього разу мандруватимемо мальовничим Поділлям. Не так далеко від Вінниці, за 152 кілометри знаходиться село Буша - джерело історичних фактів, легенд, пам’яток культури і самобутньої природи

Буша розташована при злитті річок Мурафа і Бушанка в Ямпільському районі. Тут виявлено знаряддя трипільської культури, кераміка черняхівської та інші свідоцтва існування поселення протягом декількох тисячоліть. Місцями село, якому вже більше 700 років, нагадує мальовничі Карпати, куди можна втекти від буденщини і метушні, коли завгодно - сезон відкритий цілий рік. Але краще їхати в квітні-травні. Природа  в цей час тільки-но починає прокидатися. У 2000 році в селі відкрили Державний історико-культурний заповідник «Буша».

Зараз це недорогий і популярний туристичний напрямок, де проживає близько 800 жителів. З Вінниці туди можна добратися приблизно за три години. На що їздять подивитися містяни і з якими враженнями приїжджають назад, запитали мандрівника та засновника туристичного клубу “Бідняжка” Андрія Рибачка, який побував там восени.

На що можна подивитися в Буші?

1. “Скельний храм” дохристиянської та християнської епох. На ньому виявили унікальний скельний рельєф, що зображає світове дерево, півня, оленя, і схилену до долу людину. До якого історичного періоду він відноситься, і досі точно невідомо, як невідомо і те, що позначає вирізаний над фігурами таємничий прямокутник.

Відео дня

- Одні розповідають, що це телевізор, такий собі міні-порт для спілкування з прибульцями, - каже мандрівник Андрій Рибачок. - Типу сучасні технології в минулому. Інші стверджують, що це  просто геометрично зображене поле. Цікаво те, що навпроти цього екрану на сусідній скелі є такий отвір, схожий на проектор.

2. Історія одного замку

Кожному туристу випадає нагода поблукати по руїнах Бушанської фортеці, зруйнованої вщент під час визвольної війни (1648-1654 рр). Замок потрапив в оточення польських військ, і після кровопролитних боїв поляки все-таки проникли всередину, але були підірвані разом з більшою частиною самого замку. Тоді у фортеці  налічувалося шість веж, в кожній з  яких був окремий пороховий льох. Єдина вціліла вежа стоїть на цьому місці донині, але вже перероблена в дзвіницю.

3. Козацьке кладовище

Розташоване на горі, яка височить над територією Бушанського замку. Тут можна побачити безліч масивних кам'яних козацьких хрестів різноманітних форм: з колом посередині, хрести у вигляді "треф". З цього місця відкривається найкраща панорама села.

4. Гайдамацький яр - це грабовий ліс, вкритий  брилами та скелями: "Гриб", "Баран", "Вісячка", іншими витворами мистецтва. Тут гайдамаки переховувалися під час Коліївщини. Ходить легенда, що в цьому містичному місці колись жив велетень. В яру є столики з лавочками, відведені  під багаття місця.

Андрій розповідає, що дуже багато об’єктів у селі обставлені сучасними, витесаними з каменю фігурами. Так прикрасили церкву,  струмок, який тече прямо зі скелі - справа рук різних  скульпторів,  художників, майстрів,  що кожного року сюди приїздять  і влаштовують пленери.

Місцеві також люди творчі. Одна сім’я Пирняків займається  народними промислами, виготовляє ляльки-мотанки, вироби з кераміки.

- Я взагалі люблю сільську місцевість, - каже Андрій Рибачок. - Особливо, якщо там хоча б трохи щось організовано: є музей, екскурсоводи, які тобі розкажуть історію кожного об’єкта. Це дуже класний варіант бюджетного, насиченого враженнями відпочинку.

Історична довідка

Буша має багатовікову історію. В XII-XIII століттях вона входило до складу Галицько-Волинського князівства, пізніше - до Великого князівства Литовського. Згодом у 1580 році Буша стало частиною  Речі Посполитої і часто піддавалася татарським набігам. З населенням близько двох тисяч людей на початку XVII століття Буша отримало статус міста. Сама назва походить від імені жінки, яка вціліла після знищення печенігами міста Антопіль (стара назв с. Буша). За народними  переказами -  "Буша - бо ж залишилась одна душа".

Скільки коштує подорож до Буші?

Вхідний квиток в історико-культурний заповідник “Буша” - 10 гривень. Послуги екскурсовода - 50 гривень.Туристу можна зупинитися в приватних садибах місцевих жителів. Туристичний хутір "Гайдамацька долина" - садиба зеленого туризму, вартість проживання  в якій - від 70 гривень. У родини Пирняків - від 120 гривень. Приватний пансіон “Чарівний куточок” - від 150 гривень. Господарі почастують традиційними стравами: борщ з пампушками, компот тощо. Досить буде 30- 50 гривень, щоб смачно поїсти.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Настич Евгений

    З Києва возить в Бушу ТамТур. Їздили неодноразово. Дуже все сподобалося. В Буші є, що подивитися.
  • Ольга Иваненко

    мені також здається,що то якийсь портал..дуже схоже на плазмовий телевізор)
  • Дарья

    Яка краса, скільки разів була можливість поїхати та відпочити там і так не потрапила туди.
  • Анонім

    Класно!

    Потрібно знати історію краю, де живеш.

    Було б цікаво почитати про ще якісь визначні місця Подільського краю.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up