«Потрібно бути безхатченком, щоб зайти в McDonald's» — хокеїст про життя в Бостоні

«Потрібно бути безхатченком, щоб зайти в  McDonald's» — хокеїст про життя в Бостоні

Брати Валерій та Віталій Корзуни поїхали підкорювати Америку три роки тому. У місто Бостон. Поки вони третій місяць відпочивають від навчання тут, удома, RIA поцікавилася, як їм там живеться і що видалося найскладнішим в іншій країні

Після 9 класу старшому з братів Валері потрібно було готуватися до ЗНО, яке складається в 11. Тому вирішив поїхати в Америку по програмі вивчення англійської мови. Відправився туди без знання мови взагалі. На літо.

— Мені сподобалося, — розповідає 19-річний Валерій. —  Зрозумів, що хочу там залишитися. Склав іспити і вступив до школи в Бостоні. Батьки про це не знали. Я їм потім написав, що в мене віза до 2018 року, можна залишуся в Америці і закінчу школу тут. Вони, звичайно, були здивовані, але поставилися з розумінням. Сказали: “Якщо готовий вчитися не 11 класів, а 12 — роби як вважаєш за потрібне”.

Відео дня

— У Америці десь восьмий рік живе моя бабуся, — продовжує хлопець. — Вона найперша туди переїхала. Але в інший штат. Бабці було 60 з лишнім років, жила на Вінницьких  Хуторах і тут вона така: “Хочу в Америку”. Зібрала документи за два роки і полетіла.

Влітку Валера з братом мешкав в американській родині. Потім переселилися в  гуртожиток з кондиціонером, холодильником та іншими зручностями.

Коли Валера закінчив 12 класів, вступив у Бостонський університет (Boston University). Вивчає бізнес. Зараз хлопцю 19. Навчається на спеціальності маркетолог та менеджер. Як каже, навчальний заклад вважається одним з найкращих за напрямком “бізнес”.

Чому саме Бостон? — запитуємо в хлопця.

—  У Бостон переїхав через хокей, — каже Валера. — Там він дуже розвинутий.  Команди університету досить  перспективні.  Починав займатися хокеєм ще у Вінниці. І в Америці мені це дуже допомогло. Я знав, що не зможу витягти престижний університет, який дає  високий рівень знань. Але, якщо буду займатися спортом і навчанням, шанси зростуть.

 

Ніяких перездач і подарунків

За словами хлопця, є способи покращити оцінку в школі, але перездач немає. Приміром, з 5 балів ти отримав 3 (мінімальний бал). Якщо вчитель бачить, що ти працюєш на уроках, що в тебе дійсно щось не вийшло, він може дати тобі додаткове завдання. Зробиш його правильно і йому сподобається — додасть тобі лише 1 бал.

— Подарунків вчителі взагалі не приймають, — розповідає Валерій Корзун. — Хочеш їм щось подарувати, а вони при цьому так ніяковіють: “Навіщо?”. А якщо прийти без приводу і пригостити їх кавою чи кексом, то вони також  згодом чимось пригостять.

Тренувався на поліцейських

Перші труднощі при переїзді — незнання мови. Англійську вінничанин вчив разом зі всіма, але дещо за прискореною програмою.

— Я вчив англійську в школі, приходив і спілкувався з американською сім’єю, — каже Валерій. —  Після цього ще ходив по місту і розпитував поліцейських, як пройти туди чи туди. Хоча дорогу знав. Просто потрібно було поспілкуватися. Перший місяць в мене з’явилися головні болі, тому що спілкувався більшу частину часу англійською. Але потім пройшло.

 

Дешеві спортзали і усміхнені американці

Як каже хлопець, перше, що відчув у США —  зовсім інше повітря та люди:

— Вийшов із аеропорту і думаю: "Нічого собі!". Великі будівлі, люди постійно посміхаються. Але зараз помічаю, що це мене починає трошки напружувати. У них ніби щелепи заклинило. Американці дуже спортивні. Мотивують займатися спортом. Ти прокидаєшся зранку  — вже хтось бігає на вулиці. Засинаєш — хтось бігає. Їм байдуже: дощ, сніг, холодно, спекотно. І спортзали дуже дешеві і в гарному стані. На кожному кроці. Зарплата інструктора за годину в середньому 22 долари. А спортзал в місяць коштує 30 доларів. Тобто туди ходять усі. Займатися з тренером окремо коштуватиме дорожче.

"Переїхав до Бостона, тому, що там дуже крута атмосфера. Відчуваю, що це моє.  Америка - як мій дім, де хочу чогось досягти"

 

Чому вдома ходять у вуличному взутті

У фільмах ми часто бачимо, як американці не роззуваючись заходять в будинок з вулиці і плюхаються на ліжко. Як каже Валера, по-перше, це зручно. А по-друге, вулиці дуже чисті. Асфальт і бетонні пішохідні доріжки миють не тільки водою, але і додають екологічні миючі засоби.

— Купив кросівки білі, проходив у них  літо і  хоч би що — як з магазину. А приїхав в Україну, походив один день і вже чорні, — розповідає хлопець.  Просто речі довго зношуються через те, що якісні. Ти купуєш, приміром, нові кросівки, тільки коли тобі вже старі просто набридли. Але американці взагалі не паряться з приводу “що вдягнути”. Ходять у шортах і так само в них сплять. Шкарпетки різні — все одно. Головне, щоб був одягнений.

Взагалі одяг дешевий і якісний. Є спеціальні магазини, щось на кшталт наших секонд-хендів, але не зовсім. Називаються "Маршал" (Marshalls). Там просто речі за якихось причин дешевші: або зосталися з минулих колекцій, або магазин замовив партію, але не усе встиг збути тощо. У таких демократичних магазинах знайдете брендові речі. Приміром, Nike, Polo, Adidas за ціною нижчою, ніж в оригінальних магазинах.

 

Безхатьки в McDonald's

За словами вінничанина, загалом, у США всі їдять китайську їжу. Також в’єтнамську, японську кухню. Це виходить не дуже дорого, навіть якщо замовити в ресторані. Чисто американська їжа, це: бургери, піца, індичка. А з приводу любові мешканців штатів до фастфуду в McDonald's — великий стереотип.

— Потрібно бути безхатченком, щоб туди зайти. Відкриваєш двері і бачиш: в одному кутку бомж спить,  в іншому другий щось збирає. І такий запах неприємний. До речі, в їхніх McDonald's, на відміну від наших, не так смачно готують. У нас стараються, приходить багато людей. А там тобі котлету на булку недбало поклали: “На, тримай.  Соус там знайдеш десь”.

У Америці кожний штат —  це як окрема держава зі своїми правилами та законами. І щоб поїхати в інший, потрібно ознайомитися з усіма його тонкощами. Адже навіть правила дорожнього руху трохи відрізняються. Валера Корзун живе в штаті Масачусетс. Побував у Флориді (Майамі), Нью-Джерсі, Род-Айленд, Нью-Йорк. Переїжджати в інші не хоче.

—  Мені подобається мій штат. Подивився я на інші, поїздив — вони занадто американські, — розповідає Валера. —  Бостон — він найбільш “європейське” місто в США. Американська родзинка є, але і дуже багато європейської стилістики: архітектура, вулички. Дуже багато приїжджих. Корінних американців потрібно ще знайти.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Olvol

    Мне крайне некомфортно в западной Европе, особенно в не славянских странах
  • DinDin

    Как раз отличный возраст чтоб менять обстановку....и даже такого мальчика напрягают их улыбки..предствляю как людям постарше ..а вообще молодец

    ПС...на фотке мальчик симпотишней чем вся та куча девочек вместе взятых))))
  • Ols Kat

    Молодцi що поїхали! Щастя вам там, в Америцi!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up