Поспішайте побачити як зацвітає 13 гектарів Долини ірисів в Сніткові

Поспішайте побачити як зацвітає 13 гектарів Долини ірисів в Сніткові
Фото: http://life.pravda.com.ua
  • В кінці травня на початку червня на межі Барського та Муровано-Куриловецького районів квітує Долина ірисів.
  • 13 гектарів всіяні жовтими  “півниками”.
  • Вони будуть цвісти майже два два тижні, тож не пропустіть нагоди зробити ефектні фото з поїздки.

Долина виникла в болотній місцевості в низині річки Караєць на території села Снітків.

Нещодавно тут створили ботанічний заказник. За словами голови Снітківської сільради Віктора Ольшевського, “живуть” там лише жовті іриси.

— Ми намагалися колись з дітками підсадити білі і сині іриси. Але вони просто там не приживаються, — розповідає він. — Їздив кілька днів тому туди: культурні іриси вже цвітуть, а на Долині поки що нічого немає. Зазвичай, квітки розцвітають в кінці травня- початку червня в залежності від погодних умов.

Відео дня

Непросте місце

Як каже голова сільради, Долина має досить специфічну енергетику, реагує на суспільні негаразди. Одна місцева бабця, яка не дожила 4 місяці до свого 100-річчя і була незряча, переповіла, що колись один комсомолець розбив кам'яний хрест біля Долини ірисів, то наступного року квітів не було, а люди вмирали з голоду.

— Потім я з’ясував історичний період. Це був 32 рік — голод, — говорить пане Віктор — Не одна людина це підтвердила. Також бабця переказувала, що “коли мали жидів постріляти, тоді вона не цвіла”. Є також  припущення, що на тій землі у витоках річки Караєць відбувалося багато кривавих історичних сутичок.

Віктор Ольшевський (зліва). Показує частину іригаційної системи (полив) на плантаціях ягід в селі.

 

Ходять легенди, що...

Молода вільна дівчина жала жито. А внизу в долині хлопець-кріпак випасав панське стадо. І вони покохали один одного. Донька прийшла до батька розповісти про свою любов і про те, що боїться виходити заміж за кріпака. Батько, бувши вільним міщанином, хотів викупити у панича хлопця. Але того віддали в рекрути на 25 років. Гіркими сльозами пролилося почуття дівчини та втраченої молодості. Від тих пір жовті іриси — квіти розлуки проростають тут.

“Не смітіть!”

За спостереженнями Віктора Ольшевського, Долина цвіте недовго — близько двох тижнів. Самий розпал цвітіння півників —  це напружений час для сільського голови і місцевих мешканців Снітківців. Починають приїжджати багато туристів. Та не через їх кількість переймаються селяни, а через купи сміття, які вони після себе залишають.

—  Ми раді гостям, які приїжджають подивитися Снітків і Долину. Але ледь не кожного дня доводиться їздити і прибирати банки, склянки, туалетний папір, горища від мангалів. Не без цього. З місцевими вже трохи краще ситуація ніж з приїжджими. Ми як можемо підтримуємо там порядок. Навіть щити ставили “Будь ласка, не смітіть”.  Не допомогло. А нам від цього болісно.

Раніше селяни намагалися трохи огородити територію  від тварин, які випасалися поряд і шкодили рослинам. Та й від людей, які цілими оберемками їх зривали.

— Туристи називається: поставили мангал з шашликами і нарвали оберемок ірисів. Але квітка не має гарного запаху і дуже швидко в’яне. Розповім анекдот. Насправді ж реальну ситуацію. Приїхали до нас російськомовні туристи і запитують: “А зачем вам вот эта ограда?” Там були поставлені такі березові кілочки і жердинки.  “Це для того, щоб тварини шкоди не робили” — відповідаю я. Тут якраз йде людина з оберемком півників в руках. І він мовив:"Да-а-а, никакой забор не убережет эти цветы от этих скотов". Стороння людина, а це було настільки щиро і правильно сказано.

Дорога до ботанічного заказника

До Сніткова приблизно 100 кілометрів. Буквально від центральної асфальтної дороги прямуєте метрів 500 праворуч за село. Там стоятиме  вказівник. Але зазвичай, люди звертаються до самого голови Снітківської сільради Віктора Ольшевського, щоб він провів екскурсію і показав Долину. Сільрада знаходиться в трьох метрах від центральної асфальтної дороги на  вулиці .Шевченка,56. А перекусити і випити кави можна в сільському кафе.

Вказівник

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up