Чи могли його спеціально підпалити? Історія зруйнованого млина Потоцького

Чи могли його спеціально підпалити? Історія зруйнованого млина Потоцького
  • Зруйнований млин Потоцького, попри свій стан, продовжує вабити туристів.
  • Як він виник та чому перестав функціонувати? Розповідаємо історію пам'ятки.

Млин графа Потоцького розміщується на мальовничій річці Південний Буг у селі Сокілець Немирівського району Вінницької області. Збудований він у 1899 році на замовлення графа Костянтина Костянтиновича Потоцького. Автором проєкт був архітектор Ян Гойріх.

На ті часи млин був дуже потужним та технологічним, за добу міг перемолоти до 50 тонн зерна. Архітектор навіть передбачив імовірність обміління річки та проклав вздовж неї канал з системою шлюзів.

Відео дня

Споруда має три поверхи в центрі будівлі та чотири по боках. Основним будівельним матеріалом була червона цегла та різнокольоровий граніт.

У 1951 році радянська влада переробила млин на гідроелектростанцію, яка забезпечувала електроенергією навколишні села. Він безперебійно функціонував майже сто років, аж до пожежі у 1992 році. Тоді вогонь знищив всі дерев'яні перекриття, дах обвалився всередину будівлі. Місцеві жителі навіть припускають, що його підпалив хтось спеціально, бо міг заважати. Та попри все це, млин відтоді стоїть пусткою.

Серед місцевих можна почути думку, що млин спеціально підпалили, бо комусь він заважав. Таке враження у людей виникло, оскільки відразу після догорання всі металеві частини і механізми негайно вивезли на металобрухт. Тож місцеві жителі припустили, що зробили це для того, щоб не було можливості його відновити. Чи є правда це? Підтвердження знайти не вдалося. 

В інтернеті можна знайти інформацію, що ще кілька років тому млин хотіли відновити. Були ідеї зробити тут базу відпочинку, а в стінах млина розбудувати готель. Проте, як видно, всі ці ідеї залишилися нереалізованими.

Хоча варто зазначити, що попри занедбаний стан млина, до Сокільця приїжджає багато туристів, щоб подивитися на цю захопливу пам'ятку. А вона справді зачаровує. На стінах можна ще побачити металеві елементи декору, які не встигли зірвати та здати на металолом.

Не залишать байдужими і шумні води Бугу. Через млин проходить місток. Зовні він не надійний, тож переходити його страшно. Та це не зупиняє туристів.

Не зупиняють їх і зарослі, якими майже повністю обріс млин. Помітно, що люди цікавляться тим, що є всередині вцілілих будівель. А що цікаво, то тут ще можна побачити залишки старих механізмів. Проте, зважаючи на стан усіх споруд, заходити всередину небезпечно.

Тому, якщо будете в цих краях обов'язково відвідайте млин Потоцького в Сокільці. Поряд є облаштовані бесідки де можна перепочити і помилуватися краєвидами Південного Бугу на фоні історичної пам'ятки.


Читайте також:

Куди можна поїхати неподалік Вінниці? Склали добірку цікавих місць

Водойми Вінниччини, які зачарують своєю красою: куди можна поїхати?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Roman Yevdokymov

    Звичайно ж підпал! Великий конкурент був...
  • Андрій Шигіда

    Ще одна біль. Війна.
  • Андрій Шигіда

    Я хотів сказати, що такі об'єкти, стають власністю людей які мають доступ з самого початку торгів.
  • Андрій Шигіда

    Хтось його купе за п'ять гривень

    AK reply Андрій Шигіда

    В Європі є будинки на 1 євро, і там зради ніхто не розводить. Звичайна практика, символічна. Звісно із обов'язком їх відремонтувати, влада навіть грошей додасть. Млин дійсно грандіозний, потрібно йому справді знайти господаря із договором про реставрацію.

    Аlexandr reply Андрій Шигіда

    Ага, купе за 5грн вкладе туди мільйони доларів, наприклад в реконструкцію під готель, а потім коли через 2-5 років почнуться прибутки то конкуренти злиють інфо в соцмережі чи медіа-кіллерам і засадять кіпіш про незаконне заволодіння, бізнес зупинять, майно арештують і ще борги будуть

keyboard_arrow_up