Зміниться вміст «пакунку малюка» для новонароджених

Зміниться вміст «пакунку малюка» для новонароджених
  • «Пакунок малюка» — одноразова натуральна допомога від держави сім’ям, у яких народилася дитина.
  • Мета цієї програми — підтримати родину новонародженого та допомогти їй  забезпечити належний догляд за немовлям.
  • У зв'язку зі зростанням прожиткового мінімуму вартість бебі-боксу зросте до 7689 гривень.

 

Бебі-бокси були запроваджені ще у 2018 році, коли був започаткований пілотний проект, що реалізовувся між Урядом України та ЮНІСЕФ (Дитячий фонд ООН) і ЮНОПС (Управління ООН з обслуговування проектів). З того часу видали близько 700 тисяч «пакунків малюка». Можливий варіант й отримання грошової компенсації замість бебі-бокса, проте частина батьків обирає саме «Пакунок малюка». Адже отримати з народженням дитини набір з більш ніж 80-ма найнеобхіднішими речами та засобами — зручно і вигідно.

 Право на «Пакунок малюка» мають також й усиновлювачі, опікуни, прийомні батьки, батьки-вихователі або патронатні вихователі, іноземці та особи без громадянства, які перебувають на території України на законних підставах, а також особи, яких визнано в Україні біженцями або особами, які потребують додаткового захисту, що народили дитину.

Склад «пакунку малюка» переглянули із урахуванням побажань батьків та думки експертів. Кожні чотири роки його склад має переглядатися. Як повідомили у прес-служба Міністерства соціальної політики, це відбувається з урахуванням експертної думки не тільки працівників Мінсоцполітики, а й фахівців інших міністерств, залученням батьків немовлят, представників ЮНІСЕФ.

Відео дня

За результатами обговорень та досліджень вміст «пакунку малюка» коригується, враховуються побажання батьків та їхнє бачення щодо того, які предмети і засоби є не просто необхідними, а й зручнішими та якіснішими. Із врахуванням результатів таких консультацій Мінсоцполітики провадить подальші переговори з виробниками та постачальниками. 

— У зв'язку зі зростанням прожиткового мінімуму вартість бебі-боксу також зросте до 7689 гривень (вартість «пакунку малюка» становить три розміри прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років, у 2024 році цей прожитковий мінімум складає  2 563 гривень), — повідомила заступник Міністра Уляна Токарєва.

Міністерство соціальної політики затвердило Наказом №1 від 2 січня 2024 року скоригований вміст «Пакунку малюка», який наразі проходить процедуру державної реєстрації.

«Пакунок малюка» став раціональніше укомплектованим:

  • збільшили кількість або додали товарів, які користуються попитом: багаторазові вологостійкі пелюшки, теплий одяг для немовлят (шапочки та чоловічки),
  • збільшили розмір пледа-ковдри для зручнішого використання, натомість зменшили кількість одягу найменшого розміру, з якого малята швидко виростають (бодіки, штанці-повзунки) та ін.

 

Читайте також: 

Дитина проковтнула сторонній предмет: у Вінницькій дитячій лікарні розповіли, що робити

«Які б льодяники ви не смоктали, до вірусу не доберетесь»: поради лікаря дорослому і дитині

Чому ж хворіли діти? Дізналися результати аналізів в Агрономічненському ліцеї

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Vitalii

    А гроші на "дякую" в пологовому не поклали?

keyboard_arrow_up