Зимовий час в Україні: коли переводять годинник? Вже пора готуватися

Зимовий час в Україні: коли переводять годинник? Вже пора готуватися
  • У ніч на неділю, 28 жовтня 2018 року Україна перейде на зимовий час - о четвертій годині ранку стрілки годинника будуть переведені на годину назад.
  • В результаті переходу ми будемо на годину більше спати та на вулиці світлішати буде раніше на годину.
  • Які поради дають медики?

“Запровадити на території України такий порядок обчислення часу: час другого часового поясу (київський час) з переведенням щорічно годинникової стрілки в останню неділю березня о 3 годині на 1 годину вперед і в останню неділю жовтня о 4 годині на 1 годину назад”, – йдеться у Постанові Кабміну.

“Літній” і “зимовий” порядок обчислення часу вперше був запроваджений у Великій Британії в 1908 році для економії та раціональнішого розподілу електроенергії упродовж доби. У СРСР перехід на зимовий час і назад регулярно здійснювався з 1981 року. Нині понад 110 країн світу переходять на “літній” і “зимовий” час.

Єврокомісія пропонує припинити практику переходу на “літній” та “зимовий” час у країнах-членах ЄС починаючи з 2019 року. Міністерство економічного розвитку України має намір звернутися до Кабінету міністрів України з пропозицією внести до порядку обчислення часу на території України зміни, аналогічно Європі.

Відео дня

Варто зазначити, у 2011 році Верховна Рада намагалася скасувати переведення годинників на “зимовий” час в Україні, але під тиском громадськості ухвалена постанова була скасована.

Нагадаємо, сайт «20 хвилин» опитував читачів, чи підтримують вони перехід на літній час. Ось як розділилися відповіді:

Вже потрібно готуватися до переходу. Основні поради

Переведення годинника може негативно вплинути на наш організм. Так, окрім проблем зі сном, перехід на зимовий час призводить до зростання втоми, зниження імунітету, концентрації уваги, поганого настрою, загострення хронічних захворювань тощо.

Лікарі наголошують, що пережити період адаптації доволі просто та дають наступні поради:

  • Готуйтеся до переходу на зимовий час заздалегідь. Почніть лягати спати трохи пізніше. Спочатку – на 15 хвилин, а потім кожні два дні “піднімайте” графік ще на 15 хвилин. Це допоможе поступово зміщувати ваші ритми сну і синхронізувати їх зі зміною часу.
  • Займайтеся спортом Активний спосіб життя сприяє створенню в організмі захисного фону проти стресів і покращує механізми адаптації. Вправи в залі, біг чи звичні прогулянки на свіжому повітрі спростять перехід організму на зимовий час.
  • Якщо вам не спиться, спробуйте просто полежати і помріяти із заплющеними очима. Позитивно на ваш сон вплинуть трав’яні чаї або склянка теплого молока з медом. Відмовтеся від кави та алкоголю. За день або два до переведення годинників обмежте споживання цих напоїв. Це допоможе легше змістити графік сну.
  • До кінця робочого дня, коли біологічний годинник вже налаштований на відпочинок, а на вулиці стемніло, вам доведеться затриматися на роботі на цілу годину довше, ніж зазвичай. Постарайтеся залишити приємну легку частину роботи на вечір, а не мучити організм важким розумовою аналітичною працею.
  • Постарайтеся чимось себе потішити в ці осінні дні. Дозвольте вашому організму виробляти ендорфіни, гормони щастя. Це хороший привід згадати, що ви любите, і “побалувати” себе коханого.


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (37)
  • З.А.Глядач

    "До кінця робочого дня, коли біологічний годинник вже налаштований на відпочинок, а на вулиці стемніло, вам доведеться затриматися на роботі на цілу годину довше, ніж зазвичай."

    А це нічого,що ви йдете на роботу на годину пізніше,ніж зазвичай? І не в темноті,а коли вже розвиднілося...
  • Tetiana Gritsun Slobodianiuk

    Дурниця це все! Живу в Канаді, ніякого переведення годинника. Взимку світає в 9 a.m.темні в 4 p.m. і нічого. І на роботу встигаємо, і в школу.
  • Татьяна Анисимова

    Хватит издеваться над людьми!
  • Alesa Aleksandrovna

    Перехід на зимовий час, дуже шкодить організму!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up