Зеленський подякував Залужному за два роки захисту України і призначив нового командувача

Зеленський подякував Залужному за два роки захисту України і призначив нового командувача
Залужного змінив Сирський
  • Зеленський і Залужний сьогодні повідомили про зустріч. Говорили про оновлене керівництво ЗСУ.
  • Невдовзі після їх публікацій з соцмережах з'явилося звернення президента з інформацію про призначення.
  • Генерал-полковника Сирського призначили Головнокомандувачем Збройних Сил України.

Сьогодні, 8 лютого, підтвердилося те, про що почали ходити чутки позаминулого тижня. Мова про звільнення з посади Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного й призначення на цю посаду іншого. До сьогодні говорили про кілька варіантів, і підтвердився призначенням один із них. 

Розв'язка інтриги з цього питання почала наближатися надвечір. Приблизно годину тому на своїх сторінках опублікували по посту Зеленський та Залужний. У обох них йшлося про їхню зустріч та обговорення. В одного — оновлення керівництва ЗСУ, в другого — зміни стратегії та підходів.

Зійшлися обоє в одному — що це все на другому році війни. Один одному дякували. Нічого конкретного перший не сказав. Другий не попрощався. 

Відео дня

Тримали інтригу до виходу вечірнього відеозвернення Президента Володимира Зеленського, де той врешті сказав: «Я призначив генерал-полковника Сирського Головнокомандувачем Збройних Сил України».

Головна частина звернення, що стосується зміни керівництва ЗСУ, далі в цитаті:

«Відсьогодні до керівництва Збройними Силами України приступає нова управлінська команда. Я хочу, щоб бачення війни було єдиним і в наших воїнів у Роботиному чи Авдіївці, і в Генеральному штабі та на Ставці. Я провів десятки розмов із командирами різного рівня. Зокрема, сьогодні говорив із бригадними генералами Андрієм Гнатовим, Михайлом Драпатим, Ігорем Скибюком та полковниками Павлом Палісою і Вадимом Сухаревським.

Усі вони розглядаються на керівні посади в армії та служитимуть під проводом найбільш досвідченого українського командувача. Він має успішний досвід захисту – провів Київську оборонну операцію. Він має також і успішний досвід наступу – Харківської визвольної операції.

Я призначив генерал-полковника Сирського Головнокомандувачем Збройних Сил України.

Сьогодні ж говорив із генералами Мойсюком та Забродським. Їх досвід — на службі державі».

Що відомо про Олександра Сирського?

З початком бойових дій на сході Сирський був начальником штабу АТО. За бої на Дебальцевському плацдармі його нагородили орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

У 2017 році був командиром антитерористичної операції на сході України, з 6 травня по 5 серпня 2019 року — командувач Об'єднаного оперативного штабу ЗСУ, потім — командувач Сухопутних військ Збройних сил України.

На початку повномасштабного вторгнення Сирський командував обороною Києва. За успішну оборону столиці та визволення півночі України його нагородили орденом Богдана Хмельницького ІІ ступеня та відзнакою Героя України.

З літа 2022 року був одним із командувачів контрнаступу на Харківщині. У 2022-2023 pp. командувач ОСУВ «Хортиця», також керував обороною Соледара та Бахмута.

На тлі чуток про можливу відставку Валерія Залужного саме Сирського та голову ГУР Кирила Буданова вважали головними кандидатами на посаду головнокомандувача.

Опитування

Чи очікуване для вас це призначення?

Що відомо про інші зміни в командуванні? Свіжа інформація у нашому телеграм-каналі: 
 


Читайте також:

Не тільки «Повітряна тривога»: застосунки, які корисні під час війни

На Калинівщині вночі ППО знищила два ворожі дрони. Була пожежа

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up