Не тільки «Повітряна тривога»: застосунки, які корисні під час війни

Не тільки «Повітряна тривога»: застосунки, які корисні під час війни
  • Тактична медицина, курс із поводження зі зброєю та відстеження ракет русні — чимало корисних додатків створили українці для українців з початку повномасштабної війни. Ділимося добіркою додатків, які вам можуть стати в пригоді.

Через те, що не всім чути як лунає сигнал повітряної тривоги уже в перші дні повномасштабного вторгнення рф хмельницькі айтішники Stfalcon створили та запустили додаток «Повітряна тривога». Разом з Ajax Systems за підтримки Мінцифри вони, фактично, «засунули» тривожний сигнал у смартфони.

Хоча це не єдиний додаток, який вам може знадобитися поки триває війна. Публікуємо актуальну добірку застосунків.

Попередження про небезпеку

«єППО». Застосунок розробила одеська волонтерська група Технарі, щоб рятувати життя українців, попереджаючи їх про загрозу. Додаток схвалило Головне управління розвідки Міноборони.

Відео дня

Як діє додаток? Користувач, який під час повітряної тривоги побачив чи почув ракету або шахед, сповіщає про це систему, натискаючи велику червону кнопку. Додаток передає координати користувача системі, а штучний інтелект будує ймовірні вектори руху повітряних цілей на мапі «єППО» (зауважимо, що мапа доступна лише військовослужбовцям сил Протиповітряної оборони).

Якщо ціль наблизиться до місця перебування користувача, він отримає персональне попередження і матиме змогу відійти від вікон та сховатися.

Щоб отримати доступ до «єППО», необхідно авторизуватися через «Дію» — без передачі персональних даних користувача. І увімкнути сповіщення у додатку, щоб вчасно отримувати інформацію про те, що «летить» у ваше місцеперебування.

Завантажити «єППО»: Android | IOS.

«Розмінування України». Внаслідок російсько-української війни близько 30% території нашої держави забруднені мінами, уламками ракет, боєприпасами, що не розірвалися. Такі дані навів прем’єр-міністр України Денис Шмигаль станом на жовтень 2023 року.

Йдеться не тільки про прифронтові міста й села, а й тилові населені пункти. Щоб допомогти українцям убезпечитися від травм та зберегти життя, ДСНС створила інтерактивну мапу потенційно замінованих територій та додаток «Розмінування України».

На мапі показані регіони зі скупченням підтверджених та непідтверджених зон, де зафіксовані вибухонебезпечні предмети. Судячи з неї, на 7 лютого, найнебезпечніші ділянки розташовані у Київській (848 небезпечних зон), Харківській (226) та Херсонській (71) областях. І, зокрема, в сусідній Хмельницькій області є 13 небезпечних зон.

Через застосунок можна повідомити ДСНС про виявлені вибухонебезпечні чи підозрілі предмети. Це можна зробити після реєстрації в додатку за допомогою «Дія.Підпис» або через BankID НБУ. 

Хоча журналісту з android-смартфона не вдалося авторизуватися: після проходження перевірки, застосунок перенаправив на сторінку, яка «не доступна».

Проте у додатку доступна корисна інформація про види боєприпасів та що робити у разі їх виявлення. Супроводжуватиме вивчення інструкцій пес Патрон.

Завантажити на Android | IOS.

Трекер втрат ворога. Застосунок розробила IT-компанія Alty за підтримки Генштабу ЗСУ. Тут у форматі діаграм і таблиці вказані поточні втрати російських окупантів: особового складу, авіації, артилерії, засобів ППО, крилатих ракет, кораблів.

У додатку є функції відстеження повітряних тривог, налаштування сповіщень про тривоги у своєму регіоні, а також можливість задонатити на підтримку ЗСУ (на рахунок в НБУ). І ще є відлік днів з початку великої війни.

Доступна опція — додати віджет на робочий стіл у смартфоні, щоб не заходити у сам застосунок.

Завантажити на Android | IOS.

Антишпигун і безпека

SpyBuster. Розробка української IT-компанія MacPaw, завдяки якій користувач, в режимі реального часу, може побачити, чи мають додатки або сайти, які він відвідує, зв’язки з росією чи білоруссю. Адже такі ресурси можуть надсилати повідомлення на сервери, створювати файли, отримувати доступи.

А ще застосунок допоможе визначити, які сайти та онлайн-ЗМІ підключаються до серверів ворога.

Приклад — пропагандистський ресурс «РИА-Новости». SpyBuster показав, до яких російських доменів підключається цей сайт

І за допомогою застосунку можна відстежувати безпечні та небезпечні з’єднання та додати останні до чорного списку. 

Завантажити на Mac чи iPhone або додати Chrome-розширення.

Ти хто? Цей застосунок допоможе виявити, ким є підозріла людина і чи не причетна вона до злочинних угруповань. Розробники — айтівці аналітичної системи YouControl та Artellence.

Додаток допоможе перевірити:

Для реєстрації у застосунку потрібно ввести свій номер телефону. Потім код з SMS, який вам надішле сервіс. Далі придумати свій PIN-код для входу в застосунок і все — можете безкоштовно користуватися.

Завантажити на Android | IOS.

Необхідна освіта

TacticMedAid. Застосунок надає детальні інструкції, як діяти для допомоги пораненим військовим або цивільним.

Бійці навчаться накладати джгут, зупиняти кровотечу, убезпечувати поранених від переохолодження, працювати з пораненими в стані шоку. Цивільні дізнаються, як працювати з кровотечею та непритомними. 

Крім текстового пояснення з візуалізацією, ви зможете просто у додатку переглянути відео з інструктажем від медиків.

Завантажити на Android або IOS.

Drill app. Це персональний тренер з тактичної стрільби та самооборони в кишені, який допомагає військовим і цивільним напрацьовувати бойові навички.

Інструктори розробляли вправи, спираючись на власний досвід. Вони пропонують авторські програми різної складності. Тут ви зможете навчитися як поводитися зі зброєю. Є уроки зі стрільби в різних позиціях, про положення тіла, заміну магазина, як діяти у разі неспрацювання патрона та багато іншого.

Після завантаження додатка треба вказати свій рівень досвіду володіння стрілецькою зброєю, мету навчання, бажану регулярність тренувань, зазначити статус (цивільний, військовий, поліцейський) та обрати вид зброї – від пістолета до снайперської гвинтівки.

А штучний інтелект, через камеру вашого смартфона, вкаже на помилки, які потрібно виправити та що допрацювати у вашому поводженні зі зброєю.

Користувачам доступні чотири курси, 17 уроків, 83 вправи та пʼять бойових завдань. Частина з них безкоштовна, частина — по передплаті (35,99 грн) чи підписці (від 199 грн).

Завантажити на Android | IOS.

А якими «додатками війни» користуєтесь ви? Пишіть у коментарях!

 

Читайте також:

Порівнювати ціни та дивитися розклад транспорту: ТОП-5 корисних додатків для вінничан

Вінничанам на замітку: корисний бот для перевірки сумнівної інформації

Вінничанам на замітку: де отримати безоплатну юридичну допомогу під час війни

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up