Завтра п'ятниця 13-те: міфи та забобони, які пов'язані з цим днем

Завтра п'ятниця 13-те: міфи та забобони, які пов'язані з цим днем
  • Число 13 та день тижня п'ятниця — вважаються невдалими, а деякі люди навіть бояться цієї дати.
  • Звідки взявся страх перед цим днем? Ми зібрали у матеріалі усі забобони та факти, які пов'язані з п'ятницею 13.

П'ятниця 13: історія цього дня

П'ятниця 13-го — тринадцяте число місяця, яке припадає на п'ятницю, вважається у багатьох культурах нещасливим днем і є одним з найпоширеніших забобонів. Наукова назва фобії щодо цього забобону — параскаведекатріафобія. 

В деяких інших культурах комбінація числа і дня тижня для невдалих днів інша — у Греції, Румунії та іспаномовних країнах це не п'ятниця, а вівторок 13-го. В Італії навпаки, нещасний день у п'ятницю 17-го.

Хоча «п'ятниця 13-го» в Україні не має культурного підґрунтя, поширення цього забобону через літературу та кіно інших країн також призводить до настороженого ставлення до нього і серед деяких українців.

Відео дня

Що не можна робити в п'ятницю 13?

  • В цей день не варто брати грошей у борг.
  • Не розповідайте нікому, що вам снилося.
  • Не можна сваритися і конфліктувати.
  • Перед сном не слід довго дивитися в дзеркало;
  • Не варто починати нові справи;
  • Не рекомендується змінювати зачіску;
  • Краще не вживати лайливі слова, особливо «чорт» та «свиня»;
  • Якщо ви потрапили під дощ, прийшовши додому не сушіть парасольку відкритою.

Міфи та факти про п'ятницю, 13

  1. У США в багатьох готелях немає 13 номера, а в деяких великих містах у висотних будинках взагалі відсутній 13-й поверх. Навіть не шукайте 13 кнопку ліфта!  За 12-м поверхом одразу ж слідує 14-й.
  2. Вважається, що забобонний страх перед «п`ятницею, 13» бере початок з дня одночасного арешту всіх лицарів Ордена Тамплієрів, влаштованого за наказом французького короля Філіппа IV Красивого у п`ятницю, 13 жовтня 1307. Звідси й легенда про прокляття тамплієрів.
  3. Нелюбов до «нехорошого» числа «13» спостерігається і в Європі. Наприклад, у знаменитому «чортовому колесі» у Віденському парку атракціонів Пратер немає кабіни під номером «13».
  4. Побоюються іноді «чорної п`ятниці» і депутати Рівненської обласної ради. Кілька років тому портал OGO.ua писав, як із п`ятниці, 13 серпня, перенесли давно заплановану сесію на більш щасливий день — четвер, 12. 
  5. 13 січня 1989 року в усій Великобританії комп`ютери були паралізовані вірусом «Friday the 13th» («П`ятниця, 13-ті»), відомим також як «Jerusalem», який періодично активізується в дні, коли 13-те число припадає на п`ятницю.
  6. У деяких літаках авіакомпанії Lufthansa немає 13-го ряду сидінь, а рейси під номером 13 є надзвичайною рідкістю.
  7. За біблійними переказами, 13 учнів були на Таємній вечері Ісуса Христа, і він був розіп`ятий на хресті у Страсну п`ятницю.
  8. Деякі тлумачі Біблії цілком серйозно стверджують, що Єва зірвала яблуко і згрішила саме у п`ятницю, 13 числа. Ось звідки, мовляв, усі біди людства.
  9. У народі кажуть, що на п'ятницю, 13-го відьми, відьмаки, вампіри, ворожбити, перевертні та інші темні сили  влаштовують свій шабаш.
  10. У Лік-Спрінгсі, штат Індіана, США, досі діє закон: у п'ятницю, 13-го числа, всім чорним котам господарі зобов`язані надягати дзвіночки, випускаючи їх на вулицю.
  11. У скандинавській міфології 13-м у пантеоні був Локі – бог обману.
  12. Боялися (і досі бояться) п`ятниці, 13 не тільки слабаки, а й великі люди. Кажуть, Наполеон Бонапарт у цей день не починав свої походи та інші важливі проекти. А італійський композитор Россіні відчував таких страх перед нещасливим днем, що навіть помер у п`ятницю, 13 листопада 1868 року.
  13. З п'ятницею 13 також пов'язано одна з найбільш гучних корабельних аварій XX століття — 13 грудня 1907 року один із найбільших на той час кораблів – шхуна «Томас Лаурсон» — зазнала аварії на підводних рифах.

Як пережити п’ятницю 13

Всі страхи у нас в голові. Налаштуйтесь на позитив та не беріть в голову нічого зайвого. Сприймайте цей день, як день закінчення важкого трудового тижня, у який можна розважитися. Як ви себе запрограмуєте, так і буде.

Опитування

А ви вірите у забобони пов'язані з п'ятницею 13?

 

Читайте також:

Хворіє понад 400 людей. Дані про COVID по Вінницькій області

Нові ціни за електрику, карантин та інше важливе за 11 серпня на 20minut.ua

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Максим Васильевич

    😁
  • Next

    No koment.
  • Гоголева Наталія

    Не пишіть -,звичайне число.
  • Yurii Osiiskii

    13 учнів Ісуса Христа? Ви серйозно? 12 учнів! 12! Читайте Біблію. Любіть Маму.

    Марія Ірга reply Yurii Osiiskii

    Все правильно, тринадцятий учень це Іуда

keyboard_arrow_up