Замість презентації заспівали «Червону руту» Вінничанин привіз з Кореї медаль за географію

Замість презентації заспівали «Червону руту»  Вінничанин привіз з Кореї медаль за географію
-Я просто люблю географію, - не раз повторює ці слова своїй вчительці Галині Заболотній Андрій Марценюк. Вона ж бачить його у майбутньому дипломатом
  • Бронзову медаль на Міжнародній учнівській олімпіаді з географії отримав
  • 11-класник з Якушинець Андрій  Марценюк
  • За перемогу змагалися 180 учасників зі 43-х країн світу
  • Як організатори зіпсували українцям презентацію держави
  • Вчителька міжнародного призера заслуговує звання заслуженої

З таким здобутком – бронзою міжнародних змагань - Андрія Марценюка чекають на географічному факультеті столичного університету імені Шевченка. До речі, у цьому виші він уже слухав лекції. Два тижні перед поїздкою до Кореї  восьмеро переможців і призерів всеукраїнської олімпіади проходили відбір для поїздки на міжнародні змагання. Цей процес відбувався у стінах Шевченкового університету на географічному факультеті. Потім вони писали роботу. За її результатами відібрали чотирьох учнів.

Андрій Марценюк за кількістю балів був на другому місці. Першим став учень зі Львова Іван Феняк. Він навчається у фізико-математичному ліцеї при університеті імені Франка. Нашу державу представляли в Кореї ще дві учениці – Настя Заячук з Чернівців та Даша Воронцова з Києва. Але тільки наш земляк повернувся з Кореї з медаллю.

Втім, наш земляк ще не визначився, в який виш буде поступати. Навіть спеціальності не обрав.

Відео дня

Хочу, щоб він став дипломатом, а не географом

Міжнародна  олімпіада з географії тривала з 26 серпня по 3 вересня  у південнокорейському місті Тегу, що неподалік від Сеула. Наша команда прибула на день раніше. З Києва летіли до Парижа. У столиці Франції була можливість прогулятися містом. Потім 12 годин перельоту до Сеула. Звідти ще година до міста Тегу.

-В аеропорту Сеула я звернув увагу  на хлопців, які сиділи на підлозі з ноутбуком, - розповідає Андрій Марценюк. – Побачив емблему олімпіади. Підійшов до них запитати, чи не їдуть туди само, куди й ми. Вгадав. Це була ізраїльська команда. Уже пізніше ще декілька разів спілкувався з ізраїльтянами.

До Кореї разом з учнями прибув науковий керівник – доцент столичного університету імені Шевченка Юліан Брайчевський та представник Міноствіти.

-Ми, учні, були одягнені у вишиванки, - говорить Андрій. – Хоча перед поїздкою  про це не домовлялися. Всі, з ким спілкувалися, звертали на це увагу. Відгукувалися схвально. Хтось піднімав угору великий палець, хтось плескав по плечу… Принаймні жодна інша команда у такий спосіб не представляла себе.

Одягали їх не щодня. За словами хлопця, інколи у розкладі вказували одяг, який мали одягати у той день учасники. Їм ще видали футболки, бейсболки.

На представлення своєї держави українці вийшли саме у такому вбранні і з національним прапором.  

Напередодні їм повідомили, щоб файл з презентацією скинули організаторам на електронну пошту. На кадрах були красиві краєвиди нашої держави, фрагменти столиці, Андрій додав наш фонтан, інші учасники вибрали упізнавані куточки Львова і Чернівців.

-Привіт усім! - такими словами ми розпочали презентацію каже Андрій. – Спочатку фараза прозвучала на англійській, далі на українській. Зал відгукнувся українською «Привіт усім!» Ми з України, заспіваємо для вас пісню, яку знає кожен українець. Далі почали чекати увімкнення музичного супроводу і відео із  зображення на екрані підготовленого матеріалу. Але нічого такого не відбувалося. Пауза затягнулася. Нарешті ведуча звернулася до організаторів презентації.

Шок опанував нашою командою після почутого у відповідь. Їм сказали, що файл загубився. Перед ними вибачилися.

-Ми переглянулися між собою і вирішили співати без супроводу, - говорить Андрій. – Пісня вразила багатьох. Дехто потім підходив уточнити, хто автор музики, чи знаємо ми щось про нього.

Після завершення усієї презентації українцям повідомили, що файл знайшовся. Ще раз вибачилися. Було пізно його демонструвати. Як у відомому вислові - ложечки знайшлися, а неприємний спогад залишився. 

Відвезли в гори довбати скелю

Знання учасників олімпіади перевіряли під час тестів і практичних завдань. Треба було проявити себе у тому наскільки ти володієш інформацією у таких розділах науки як геосфера, гідросфера, атмосфера та мезосфера. Андрій зізнається, що найскладнішим для нього виявилися запитання у тестах з атмосфери. Не впевнений, що відповів правильно. Перевірити після олімпіади не було бажання. Каже, відповів – і забув. Зате сподобалися практичні заняття.

-Під час одного з них нас вивезли в гори, видали молотки, захисні шоломи на голови, - розповідає учень. Треба було відбити шматок каменю від скали і визначити, що це за камінь. Я побачив у зернах наявність кварцу і польового шпату, а це основні складові граніту. Відкрив листок з тестами і позначив назви мінералів і каменю.

Під час цього завдання наш земляк отримав зауваження.

-Я побачив, що дівчина з Чернівців Настя Заячук не може відбити камінець від с кали, - розповідає Андрій. – Підійшов до неї, взяв молоток і допоміг їй. Уколи оглянувся, звернув увагу, як до нашого місця поспішає волонтер. Правилами заборонялося будь-яке спілкування. Але ж я тільки допоміг...  Цього виявилося достатньо, щоб надалі волонтер ходив за мною слідом по п’ятах.

Відібрали не тільки телефони

Першим завданням було особисте тестування. Перед його початком всі мали здати телефони й інші пристрої для виходу в Інтернет. Поклали у спеціальні сумочки із замками. Андрій швидко повідомив про це вчительці. З Галиною Іванівною кожен день спілкувався по Вайберу. «Я одразу відповіла, але його телефон уже не працював, - згадує той випадок вчителька. – Сказала батькам, щоб не хвилювалися».

Телефони повернули перед практичним завданням. За словами співрозмовника, у нинішньому році уперше запровадили практичне завдання для команд.

-Із 180 учасників сформували 18 команд, - каже Андрій. – По одному представнику від кожної країни входили в різні колективи. Разом зі мною опинилися з Америки, Ізраїлю, Іспанії, Малайзії, Норвегії,  Кувейту, Румунії, Росії, Таджикистану. Спільно виконували проект про вплив змін клімату на тайфуни у Східній Азії. Логіка дій зрозуміла: від підвищення температур збільшується випаровування води в океані, відповідно тайфуни стають сильнішими. У нас була схема про зміни температур, маршрути руху тайфунів тощо.

Напрацьований матеріал потребував усного захисту. В кінці олімпіади під час нагородження переможців команда дізналася, що за виконання завдання їм присуджено друге місце.

Піднімаюся за медаллю, а в голові… пусто

-Результати учасникам оголосили тільки наприкінці олімпіади, у день нагородження переможців, - каже Андрій. – На проміжних етапах про це не було жодної інформації.

Нагородження відбувалося у залі готелю, де проживали учасники. Як розповів Андрій, готель знаходився у гірській місцевості за 40 км від міста. Дуже гарне місце. У готелі все необхідне – супермаркет, місця для відпочинку. Для учасників організовували екскурсії.

-У залі ми  всі сиділи за столами, - каже Марценюк. - Після того, як ведуча зачитувала прізвища переможців, їх висвітлювали на великому екрані – прізвище і країна, яку представляє учасник. Кого зачитають наступним, ти не знаєш. Сидиш – і слухаєш. З нашої команди нікого не називали. І раптом чую як на англійській звучить Марценюк. Піднімаюся за нагородою – в голові порожньо. Нічого не розумію, що зі мною робиться, чи це справді назвали мене, чи може, причулося, це я йду за медаллю, чи не я. Коли вже почепили на шию медаль, зрозумів, що це не сон, а реальність.

Хлопець зізнається, що після перебування в Кореї, додому не хотілося поспішати.

-Тільки коли добрався до Якушинець, нарешті, зрозумів, що насправді скучив за земляками, за однокласниками, учителями, школою, - каже Андрій Марценюк. Куди піду вчитися, поки що роздумую. Наміри є, але конкретно не визначився.

На руці - годинник від Прем’єра

-Андрій дуже відповідальний учень, - говорить його вчителька Галина Заболотна. – Нагород заслужена. Ще коли він їхав на всеукраїнські змагання, його товариш, президент школи Саша Дяченко говорив, що може посперечатися, що Марценюк поїде на міжнародні змагання. Тепер про це нагадує.

За словами вчительки, її учень досяг такої вершини завдяки власним старанням. «У нас же не спеціалізована школа, - зазначає вчителька. – Поглиблено вивчати географію хлопець почав у восьмому класі. В Інтернеті  шукали завдання олімпіад, у такому напрямку поглиблювали знання. В Андрія гарні оцінки з усіх предметів. Він бере участь в інших олімпіадах. Результатів досягає насамперед завдяки високій відповідальності».

Живий коридор створили у школі, коли Марценюк повернувся з Кореї. Його дружньо вітали учні і вчителі. Дехто не стримав сліз радості від того, що простий хлопець, з простої селянської родини зумів досягти результату, який не вдалося продемонструвати тим, хто навчається у спеціалізованих школах.

-Андрія Марценюка учні обирали президентом школи, - розповідає директор Якушинецького ліцею Олена Щербань. – Він не тільки організовував різноманітні заходи і сам брав у них участь. Президент сприяв адміністрації школи вирішувати деякі питання шкільного життя. Причому, робив це дуже вміло, тактовно. У нього природний хист спілкування з людьми. Неспроста його вчителька Галина Щербань бачить у майбутньому на посаді дипломата.

На руці в Андрій гарний годинник. Каже, це подарунок від колишнього Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Отримав його після того, як виборов друге місце на всеукраїнській олімпіаді.

Заслуговує звання «Заслужений вчитель України»

У той само час, коли учневі вручали годинник, на сцену запросили також його вчительку – Галину Заболотну. Це вона готувала Андрія до усіх олімпіад. Починаючи з восьмого класу, її учень не пропустив жодної олімпіади. Жодного разу не залишався без перемоги.

-На міжнародні олімпіади можна їхати тільки десятикласникам, - уточнює пані Галина. – Так передбачено умовами. Тому такий шанс, якщо і випадає, то тільки один раз. Андрій не змарнував його. Дуже рада за свого учня. Цю радість словами не передати.

На згаданих зборах об’єднаної громади їй вручили подяку за талановитого учня.

-Ви краще напишіть про умови, в яких живе вчителька, чий учень прославив і нашу школу, та й нашу державу, - говорить один з місцевих жителів. – Учителька скільки років віддала роботі у школі, а дотепер проживає у колишньому робітничому гуртожитку. Думаю, звання заслуженої вона б з радістю проміняла на поліпшення житлових умов.       

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Светлана Гедрович

    Респект тобі, земляче!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up