Замість кульок – квіти. Як випускники 17-ї гімназії підтримали екологічний флешмоб

Замість кульок – квіти. Як випускники 17-ї гімназії підтримали екологічний флешмоб
  • На початку травня учні приватної гімназії «Аїст» записати відео-звернення, у якому аргументували чому варто відмовитися від повітряних кульок на останньому дзвонику.
  • #дульки_кулькам – саме так називається флешмоб, який спрямований на зменшення шкідливих матеріалів у навколишньому середовищі.
  • Випускники фізико-математичної гімназії №17 підтримали акцію і висадили більше ста квітів у подвір'ї гімназії.

 

Поки більшість шкіл міста святкували останній дзвоник, випускники ФМГ№17 висаджували іриси та очитки (у народі «зайчикова капуста»). Ініціатива відмовитися від запуску повітряних кульок, як символу завершення навчання, належить дітям. Батьки та вчителі охоче підтримали ідею. Таким чином власними зусиллями і без жодних покупок батьки привезли до гімназії більше сотні рослин.

– Це домашні квіти і дуже добре, що створення клумби у дворі гімназії – це спільна справа батьків і дітей. Вони з ентузіазмом до цього взялися. Побачимо що з цього вийде, – говорить директор школи Валентина Нестюк. – Ми намагаємося формувати нові звички, адже 17-та школа сильна своїми традиціями. Саме тому ми реагуємо на виклики часу і, в даному випадку, відмовилися від кульок. Дуже приємно, що діти відреагували саме так.

Відео дня

На шкільному подвір'ї зібралося чимало дітей та батьків, які слідкували за виконанням робіт. Крім того, за процесом спостерігали й класні керівники двох випускних класів. Власне, спочатку діти невпевнено бралися за лопати, проте далі процес пішов активніше:

– Мені дуже подобається озеленення нашого міста. Маю надію, що майбутні покоління будуть раді нашим старанням і будуть цінувати, а не топтати ногами це все. До речі, квіти дуже класно виглядають на фоні оновленої будівлі гімназії, – говорить учень 11-го класу Олександр.  

До речі, навчання для одинадцятикласників закінчилося ще 17-го травня, проте вони із задоволенням прийшли підготували клумбу до останнього дзвоника:

– Ми раді старатися на благо нашої школи і хочемо залишити про себе згадку. Кульки забруднювали наш світ і ми вирішили його трохи покращити, тому висадити клумби. Квіти точно кращі за повітряні кульки, – ділиться випускниця Крістіна.

Але тут справа не тільки у «згадці про себе». Випускники усвідомлено відмовляються від старих традицій:

– Я дуже переживала на рахунок кульок, які запускають випускники під час останнього дзвоника і хотіла виступати проти цього, але мене випередили. Я дуже рада, що ми висадили квіти, бо була дуже стурбована цією проблемою – що тварини сприймають пластик за їжу, – говорить учениця 11-А класу Валерія.

Дівчина розповіла, що у своїй родині вона також притримується екологічних звичок. Наприклад, за покупками ходить із шопером – сумкою із тканини, відповідно мінімізує використання пластикових пакетів:

– Просто побачили, що у нас накопичилося дуже багато пластикових пакетиків. Так і вирішили, що краще купувати овочі та фрукти, клеїти на них наліпки і класти до шоперу.

Крім того, діти намагаються сортувати сміття, проте говорять, що сенсу у цьому немає так як сухі та вологі відходи все одно змішуються на смітниках. Не допомагають навіть написи на баках, так як люди ігнорують прості правила сортування. Проте, одинадцятикласники прекрасно знають що таке компостери і ті, хто живуть у приватних будинках відокремлюють органічні відходи.

Можна безкінечно говорити, що життя у стилі еко – це модно, але ця мода приносить свої результати. Діти свідомо відмовляються від старих традицій і створюють нові:

– Це дуже позитивний посил на майбутнє, тому, я вважаю, що це класна ідея, – говорить класний керівник 11-А класу Тетяна Коломієць. – Хоч ми не маємо таких спеціальних екологічних традицій, але завжди шукаємо позитив. У цьому випадку, крім екологічної складової є ще один плюс – якщо ти саджаєш, то бережеш. Була ідея відмовитися від кульки, але вона дала поштовх на збереження навколишнього середовища. Власне, починаємо з себе.

Тепер шкільне подвір'я прикрашають квіти і жодна повітряна кулька не полетить у небо.

Читайте також:

Дивіться також: 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (29)
  • Віталій Козицький

    Це дуже правильно! Ми підтримуємо такі дії! Самі активно займаємось насадженнями та допомагаємо квітами. Це наш магазин https://dicentra.ua/ua/  який часто допомагає квітами, саджанцями різним школам. У нас також можно придбати все. що є на сайті, так що звертайтесь.

  • Жанна Кравец

    Молодцы! Надо  ,чтобы это вошло в традицию . Выпускники оставляли про себя память в родном городе,поселке,селе.
  • Любовь Муравель

    Якби всі випускники саджали кожен рік хоча б по дереву. .....
  • Любовь Муравель

    Ох молодці а якби дерева ще краще було б!

keyboard_arrow_up