«За що ви так зневажаєте вчителів?». Історія про те, як через одного учня закривають ліцей

«За що ви так зневажаєте вчителів?». Історія про те, як через одного учня закривають ліцей
«Не буде більше на подвір'ї ліцею у селі Козлів таких заходів, коли змовкнуть дитячі голоси, тут все поросте бур'яном»: таке сумне майбутнє прогнозує ліцею керівник Анатолій Кушнір
  • Жоден з працівників цього ліцею офіційно не попереджений про припинення трудового договору.
  • З місцевою громадою чиновники також не радилися, як бути з навчальним закладаом.
  • Факти порушення законодавства очевидні. Натомість посадовці громади звинувачують педколектив. За що?

Про закриття ліцею у селі Козлів автору публікації розповів його директор Анатолій Кушнір.  Каже, не знає, що відповідати вчителям, іншим працівникам колективу з приводу того, що навчальний заклад у новому році не працюватиме.

— За що ви так зневажаєте вчителів? — запитують освітяни. — Якщо скорочуєте, то чому не попередили? Хтось за літо міг знайти роботу. Кожен щось планував би для себе. Це ж закон так вимагає — попередити працівника за два місяці про його скорочення з посади.  Не наші забаганки.

— Ні колектив, ні директор офіційно не попереджені про те, що ліцей закривають, — говорить директор. — Я наголошую: офіційного попередження не було. А як воно може бути, коли на сесії Яришівської територіальної громади не ухвалювали такого рішення. І громадських слухань ніхто не проводив. Таку вимогу закону теж проігнорували».

Відео дня

Розмова з керівником педколективу відбувалася  9 серпня нинішнього року. До початку навчального року залишається небагато часу. Дотримати вимог закону про попередження працівників про їх скорочення уже не вдасться — це потрібно робити за два місяці до скорочення. Громадські слухання ще можуть провести. Вони теж будуть, як кажуть, заднім числом.  

Чим пояснюють свої дії, чи бездіяльність, у територіальній громаді? Яка думка профспілки? Що говорять з приводу такої ситуації батьки?

Не вистачає одного учня

Розмови про закриття ліцею у селі Козлів розпочалися ще з лютого нинішнього року. Уже тоді представник відділу освіти Яришівської громад скликали вчителів і батьків на збори і запропонували, щоб діти перейшли у школу сусіднього села. Але там навчальний заклад має нижчий рівень освітнього ступеня. Тому батьки і вчителі відмовилися від такої пропозиції.

— Тоді нам сказали, якщо будете мати 25 учнів, збережемо школу, — продовжує розповідь директор. — Ми повірили таким запевненням посадовців громади. Почали працювати з сім’ями переселенців.  

За словами співрозмовника у їхнє село Козлів переїхали дві сім’ї. В одній з них є дитина шкільного віку. Вона погодилася навчатися. Як стверджує директор, для того, аби отримати фінансування, їм не вистачало одного учня!

— У минулому році у ліцеї навчалося 29 дітей, — уточнює директор. — Четверо з них не виявили бажання продовжити навчання у десятому класі, ще одна сім’я переїхала в інший район, а в ній є дитина шкільного віку. Таким чином залишилося 24 дитини. Для отримання фінансування, треба, щоб мати не менше 25 учнів.

Ліцей знайшов того бажаного учня. Дитина, як уже згадувалося, із сім’ї переселенців. Але вона не переступить поріг школи у Козлові. Як пояснив директор пан Кушнір, мати хлопчика несподівано написала заяву про те, щоб сина відрахували з їхнього закладу.

— Коли я став з’ясовувати, чому батьки вирішили забрати дитину, ті пояснили, що їх про це просили з відділу освіти Яришівської громади, — стверджує директор школи.

Анатолій Кушнір прогнозує, що станеться з шкільним 2-поверховим приміщення після того, як у ньому стихніть дитячі голоси.

— У  Козлові є схожа будівля колишнього гуртожитку, збудованого на кошти радгоспу, — говорить чоловік. — Радгосп спеціалізувався на вирощування яблук. Це було велике багате господарство. Так ось, гуртожиток нині відлякує людей вибитими шибками, виламаними дверима. Думаю, з часом у те само перетвориться приміщення школи. Дуже прикро, що про це не хочуть думати представники нинішньої влади.

За словами співрозмовника, у селі вже закрили пошту і фельдшерсько-акушерський пункт.

«Урізали» зарплату

Ганна Мельник, керівниця об’єднаної профспілки двох територіальних громад — Могилів-Подільської і Яришівської — називає справедливим обурення освітян та працівників колективу ліцею у селі Козлів.

За її словами, посадовці Яришівської громади поставилися до них з порушенням закону. Люди дотепер не попереджені про те, що з ними припинять трудові угоди. Дехто з них міг самостійно шукати роботу під  час літніх канікул. Однак їм не надали такої можливості.

Співрозмовниця звертає увагу на ще одне порушення, допущене у ставленні до працівників школи. Йдеться про «урізання» зарплати. За її словами, за червень місяць їм виплатили тільки 2/3 посадового окладу.

— З цього приводу я мала розмову з керівником Яришівської громади паном Кухарчуком, — продовжує Ганна Мельник. — Він нарікає на недофінансування державою освітян. На мою думку, люди мають право оскаржувати такі дії у суді. В обласній профспілці освітян є юрист, який надасть безкоштовну допомогу у підготовці позовної заяви і супроводжуватиме розгляд справи у суді. Освітяни про це знають. Хто виявить таке бажання, може звертися по допомогу.

Голова профспілки Козлівського ліцею Лариса Москалюк назвала статті чинного законодавства, що їх порушили посадовці Яришівської громади у ставленні до їхнього колективу.

За її словами, допущено порушення статті 41 закону «Про працю», де зазначено, що про розірвання трудового договору з працівником має бути письмово попереджений за два місяці.

Щоб провести процедуру ліквідації навчального закладу, необхідно організувати громадське обговорення питання і вислухати думку людей, які проживають у громаді. Це вимога статті 11 закону «Про освіту». Обидва наведені пункти чинного законодавства проігноровані посадовцями Яришівської територіальної громади, додає голова профспілки.

Батьки учнів категорично проти закриття школи. На їхню думку, у час війни варто було б максимально подбати, аби діти  залишалися вдома. Таку думку у розмові з автором цих рядків висловила мати семикласника Світлана Андріївна.

— Недавно до нас приїхали з Яришева, з відділу освіти і запропонували вибрати  одну з двох шкіл у сусідніх селах, де б могли продовжити навчання наші учні,  — говорить жінка. — Для цього навіть автобус прибув. Ми відмовилися їхати. Нас здивувало ще й те, що на розмову покликали тільки батьків. Чому?

Хотіли по доброму, а тепер ними займуться правоохоронці

Керівник Яришівської територіальної громади Олександр Кухарчук пояснив у розмові з автором публікації, що громада недоотримала 2,5 мільйона гривень на фінансування освіти. Саме цим пояснюється «урізання» зарплат, про що говорять освітяни. Посадовець уточнив, що це стосується не тільки колективу Козлівського ліцею. Так само платню зменшили в інших навчальних закладах.

За його словами, МОН рекомендував передбачити «простій», аби вийти з скрутної фінансової ситуації.

— Ми пропонували батькам учнів Козлівського ліцею вибрати один з двох навчальних закладів у сусідніх селах, — говорить голова громади. — Готові підвозити учнів на навчання. Вони відмовилися. Але цим не зарадиш фінансуванню.

Співрозмовник уточнив, що невдовзі на сесії розглядатимуть питання про закриття ліцею у Козлові. Щоправда, не повідомив, чому це мають робити перед початком навчального року, не раніше. Нічого не сказав про те, чому працівників ліцею не попередили про їхнє скорочення.

Зате додав іншу інформацію. За словами голови громади, колективом ліцею займуться правоохоронці. Каже, матеріали для них уже передані. Вони стосуються «приписки» учнів. Нібито у ліцеї робили це задля отримання державного фінансування.

Факт для порівняння

У бюджет Яришівської територіальної громади надходить 8-9 мільйонів гривень податків за землю, якою користується на території села Козлів  гідрокомплекс Новодністровської ГЕС. Такі цифри повідомив автору статті директор ліцею Анатолій Кушнір.

За його словами, на тримання колективу ліцею витрачають 2,8-3 млн. грн.. на рік. Щоправда, співрозмовник уточнив, що це різні бюджети і перенаправити кошти громада не має можливості. Втім, заради одного учня могли б знайти вихід із ситуації. У час війни варто ухвалювати нестандартні рішення, переконаний директор ліцею.
 

Читайте також:

«Кажу йому, грошей нема». Як ентузіасти відродили оркестр і зібрали кошти на безпілотник

У Ямпільській громаді рятувальники підняли з глибокого кар'єру 17-річного хлопця

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • AK

    Автор майстер заплутати у двох соснах. Прочитав статтю, так і не зрозумів, йде мова про навчальний заклад в Яришівці (що під Вінницею) чи про навчальний заклад у селі Козлів, що за 130 км від Вінниці.
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • Сергій Романов

    Вчителі зневажають всі. Система. В першу чергу їх зневажає держава оплачуючи працю на рівні прибиральниць і посодомиїв. По друге їх зневажає їхнє начальство від міністра і до низу, до молодих дурноватих їх начальників місцевого рівня. Задрочуючи всякою х...ю яка абсолютно не потрібна ні в вихованні ні в навчані дітей.
    Ну а дітям і їх батькам то що тоді робити. Хоча це найрозумніші по відношенню до вчителя учасники освітнього процесу.
    Школи посипляться. Старі дотягують до пенсії і йдуть, молодь не така дурна щоб в освіту йти, тому потрібно бути морально готовими що вчитися прийдеться в країнах Євросоюзу. Ну або відбувати час протираючи штани в наших, які ще залишаться де не де.

    AK reply Сергій Романов

    Щоб зруйнувати державу, слід спочатку зруйнувати освіту і знецінити роботу вчителів. Зарплатня на рівні прибиральника хороший почин. Оцінка роботи по головам а не по результату та якості освіти — непогане продовження. Але ж чекайте, при НУШ планувалась і реально піднімалась з/п, але вчителям було мало і вони повірили у 4000$. Ну реально, відсоток "за Зе" серед вчителів був огого...

keyboard_arrow_up