«Кажу йому, грошей нема». Як ентузіасти відродили оркестр і зібрали кошти на безпілотник

«Кажу йому, грошей нема». Як ентузіасти відродили оркестр і зібрали кошти на безпілотник
У духовому оркестрі з села Озаринці дівчаток більше, ніж хлопців, тут грають навіть учениці другого класу
  • Безпілотний апарат Mavic діти особисто передали військовому.
  • Розповідаємо про духовий оркестр, де на трубі грають навіть другокласники.
  • Як без грошей відновили музичний колектив?

У Могилеві-Подільському виступив духовий оркестр ліцею з села Озаринці. Для імпровізованого концерту юні музиканти обрали місце на площі біля міського ринку.

Діти грали, щоб заробити на безпілотник для військових. А потім особисто передали літальний апарат воїну на ім’я Павло.

Відео дня

«Наш Павло там, де «найгарячіше», — такі слова чули діти про  військового. Вони з гордістю тиснули йому руку. Вважали це за честь.

Тепер кажуть, що хочуть ще виступити на людях, аби ще зібрати грошей на Перемогу.

На імпровізованому концерті юних «духовиків» у Могилеві-Подільському був присутній староста села Озаринці Петро Петрик. Він організували поїздку для музикантів, забезпечив транспортом. Тільки з погодою не вгадали. У той день було дуже спекотно.

«Коли діти бачили, як люди підходять до скриньки і вкидають у неї гроші, здавалося, музика звучала ще голосніше, — розповідає сільський староста. — Всі старалися. Декому з присутніх виступ настільки сподобався, що довго не відходив від нас, слухав, як грають наші музиканти».

У свій час Озаринці мали духовий оркестр. Слава про нього линула далеко за межами села. Потім музика стихла. Музичного колективу не стало. Після того, як Петро Петрик став сттаростою села, вирішив відродити  гарну справу.

Постало питання, де взяти кошти? Ті, до кого звертався, казали, що зараз музика не на часі. Інші висловлювали сумнів в тому, чи зацікавить когось духовий колектив? Мовляв, хто стане слухати мідь оркестру?

Одне слово, знайти грошей  старості не вдалося. Зате він знав людину, залюблену у духову музику. Йдеться про його тезку Петра Килимника.

Колись він грав у сільському оркестрі. Настільки любив це, що навіть придбав для себе аж два комплекти духових інструментів. Їздив за ними аж у тодішній Ленінград.

Староста не знав, як відгукнеться на пропозицію досвідчений музика. Чи погодиться?

«Килимник не тільки погодився, а й одразу взявся за роботу, — продовжує пан Петрик. — Розпочав з того, що відремонтував у Будинку культури кімнату для занять. Кажу, грошей нема. Він відповів, що зробить за свої. Бачив, що сини приходили йому на допомогу».

Перед тим Килимник працював у школі сусіднього села Борщівці. Там теж організував оркестр. Там дітей менше у школі, ніж в Озаринцях. Але він так зацікавив їх, що із 30 учнів, які навчалися у школі, 15 грали у духовому оркестрі.

Нині його взяли на роботу в Озаринецький  Будинок культури на посаду художнього керівника. Щоправда, не на повну ставку, та все ж… Якщо робота до душі, про гроші інколи взагалі забувають.

У День захисту дітей, 1 червня, оркестр виступив у селі. Серед присутніх був голова Могилів-Подільської громади Геннадій Глухманюк. Його приємно вразила гра дитячого колективу. Запропонував продемонструвати свою майстерність для могилівчан.

У шкільному духовому 28 музикантів. Їх навчають грати на п’яти видах інструментів.

Оркестр має таку популярність, що до нього попросилися п’ятеро  учнів другого класу, з них один хлопчик, інші дівчатка. Керівник колективу каже, що дівчат більше, ніж хлопців. Вони грають на альті, кларнеті, тенорі.

Бажання навчатися грати у дітей вистачає, так само, як у керівника навчати їх. У нас репетиції щоденно, уточнює пан Килимник. Втім, мають проблему. Частину інструментів позичили в оркестрі монтажного технікуму у Могилеві-Подільському. Дехто з батьків купує дітям за власні кошти.

Просити грошей на придбання інструментів Петро Килимник вважає недоречним. Каже, зараз треба робити навпаки заробляти і віддавати зароблене на Перемогу. Після війни подбаємо про нові труби і зіграємо марш Перемоги.  

Нині юні музиканти готуються до виступу у знаменний для країни день - День нашої незалежності.

Фото з фейсбук-сторінки Могилів-Подільської міськради.

Читайте також:

За одну операцію з ока дістали 20 осколків. Лікарі з Вінниці відновили зір захиснику Бахмута

Понад 15 мільйонів гривень готові виділити на ремонт доріг. Де робитимуть шляхи?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up