Була школа – тепер військове підприємство: як сотні людей плетуть маскувальні сітки для армії

Була школа – тепер військове підприємство: як сотні людей плетуть маскувальні сітки для армії
  • Катерина Марценюк від першого дня вторгнення згуртувала навколо допомоги назим збройним силам вінничан. Волонтерка організувала виробництво маскувальних сіток.
  • Справжнє підприємство зі згаданого знаряддя розмістили у приміщенні 25-ї школи Вінниці. Нині тут працює близько сотні людей.

Маскувальні сітки сьогодні у неабиякій нагоді. Під ними необхідно заховати військову техніку, озброєння, інженерні споруди та на фоні місцевості і навіть рослини. Промислове виробництво в умовах війни не забезпечує усіх потреб армії у згаданому спорядженні.

На допомогу вкотре прийшли волонтери. Одна з них — вінничанка Катерина Марценюк. До дня вторгнення нічим подібним не займалася. З власної ініціативи згуртувала людей і в приміщенні 25-ї школи міста організувала кілька цехів з виготовлення маскувальних сіток. 

Відео дня

— Почула від знайомих, що нашим військовим вкрай потрібне відповідне знаряддя, — говорить волонтерка. — Думала від початку згуртуватися та виготовляти його на Короленка, але багато охочих допомогти виявилося саме з Вишеньки. Так і опинилися тут.

До роботи долучилися всі вчителі, чимало біженців, військові пенсіонери і навіть діти. За тиждень вже віддали на потреби армії декілька десятків сіток. У день виходить по чотири, якщо брати розмір 11 на 3 метри. 

Вчитель, завучі і сама директорка школи теж дуже швидко опанували не один фах. тепер працюють сторожами, заготівельниками, фасувальниками і навіть менеджерами.

Все налагодили дуже швидко. Вміло координують і замовлення, і прийом благодійної допомоги. Її, кажуть, тут вистачає. Люди приносять продукти, тканини, різне устаткування. така згуртованість не просто додає усім упевненості, а й приємно дивує людей.

В коридорах закладу, в аудиторіях постійно людно. Хтось працює позмінно, а хтось і цілий день. Чимало людей приходять з дітьми, які також не залишаються осторонь виробничого процесу.

Катерина Марценюк додає, що чимало людей зносять будь-які тканини, а цього робити не потрібно. Прикладом, вельвет або джинс дуже важкий або ж поблискують на світлі. Такі матеріали на маскувальні сітки не підуть.

Тому просять здебільшого одяг чи тканини темних відтінків. Про це на інше волонтери розповіли журналісту 20minut.ua на відео.

 

Читайте також: 

Де збирають або пропонують допомогу? Перевірені оголошення про воєнні потреби Вінниці

Восьма ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Елена Коваль

    Так Як туди доіхати

keyboard_arrow_up