З перемогою повернулися вінничани з математичних боїв у Києві. Як учневі заробити 100 тисяч?

З перемогою повернулися вінничани з математичних боїв у Києві. Як учневі заробити 100 тисяч?
Переможець математичних боїв у Києві — команда Подільського науково-технічного ліцею для обдарованих дітей
  • Хто з наших земляків відзначився у Києві на Всеукраїнському турнірі з математичних боїв.
  • Що вони розповідають про змагання?

Команда математиків Подільського науково-технічного ліцею для обдарованої молоді виборола перше місце у старшій лізі групи «Б». Її учасників готувала до змагань вчителька Ірина Попова (на знімку)

Диплом про перемогу команда Подільського ліцею науково-технічної творчості отримала з рук організатора змагань професора Київського національного університету імені Шевченка Богдана Рубльова.

Відео дня

Так само на першому місці колектив юних математиків з фізико-математичного ліцею №17, який виступав у молодшій групі. Команду готував Олег Швайко, керівник гуртка математиків.

Другий результат у старшій лізі продемонструвала ще одна команда, в якій брали участь вінничани. Це була збірна, в якій об’єдналися учні з Вінницького фізико-математичного ліцею №17, Тиврівського ліцею та шкіл Кременчука і Ужгорода.

«Це найцікавіша наука...»

Про участь наших команд у Всеукраїнському турнірі з математичних боїв імені академіка Ляшка розповіли 20minut.ua керівниця колективу команди Подільського науково-технічного ліцею для обдарованої молоді Ірина Попова і капітан команди ліцею Максим Андріяш.

За словами Ірини Попової, це був уже 15-й Всеукраїнський турнір з математичних боїв. Дуже престижні змагання. Щоразу проходить під егідою Київського національного університету імені Шевченка.

Місцем проведення традиційно обирають Український фізико-математичний ліцей при університеті імені Шевченка.

У нинішньому році у турнірі брали 24 команди, дев’ять з яких з київських ліцеїв, зокрема, п’ять представляли Український фізико-математичний ліцей, інші 10 команд прибули з регіонів.

— Щоб зрозуміти, наскільки учні задоволені участю у таких змаганнях, треба було бачити їх задоволені обличчя, вони повсюди говорили про математику, —  розповідає Ірина Попова. — Такі розмови не припинялися у гуртожитку, у їдальні, їх можна було чути у будь-яку пору — з ранку, вдень, чи увечері. Юні математики потрапили у своє середовище. Вони обмінювалися думками, ділилися варіантами розв’язання задач… Всі дні турніру жили математикою.

Ірина Попова звертає увагу на ще один здобуток їхньої команди. За її словами, математичним боям передувала гра під назвою «Занзібар». У ній команда ліцею посіла третє місце серед десяти колективів.

Юні математики мали можливість проявити себе в індивідуальному змаганні. Учень ліцею Едуард Тихонюк став четвертим в індивідуальному заліку. Співрозмовниця звертає увагу, що середу часників були ті, хто представляв нашу країну на міжнародних олімпіадах з математики.

Команду математиків зі США тренують… українці

Ірина Попова називає учасників команди ліцею, які виборювали перемогу.  Це — капітан команди Максим Андріяш, який навчається в 11 класі, його однокласник Едуард Тихонюк, а також десятикласники Надія Скубська та Олександр Войцеховський.

Всі вони задоволені організацією змагань. Вдячні за те, що мали можливість проявити свої знання з математики, а також здібності у стратегії і тактиці під час розв’язання задач.

— У турніру дуже висока мотиваційна складова, — каже Ірина Попова. — Словами це не передати. Кожен учасник нашої команди щиро вдячний за проведення такого турніру як математичні бої.

При цьому вчителька й учні називають прізвище організатора турніру професора Київського національного університету імені Шевченка, доктора фізико-математичних наук Богдана Рубльова.

«Це ж як треба любити математику і математиків, щоб приділяти їм стільки уваги!» — так кажуть про Рубльова учасники змагань.

Торік, коли учням не вдалося приїхати на турнір, бо на заваді став карантин, професор Рубльов зумів організувати змагання в онлайн-форматі.

До речі, Міносвіти і науки, відмінило також Всеукраїнську олімпіаду з математики. Незважаючи на це, олімпіада все одно відбулася. Так само в онлайн-форматі. Завдяки небайдужим. Зокрема, уже згадуваного професора Богдана Рубльова.

Підставила плече Спілка ректорів України. Ректори надали приміщення для проведення змагань. За словами Ірини Попової, у Вінниці юні математики збиралися у національному технічному університеті.

Чому так потрібна математична олімпіада?

— Без таких змагань представники країни не можуть брати участь у Міжнародній олімпіаді, — пояснює Ірина Попова. — Тому це дійсно важливо. Олімпіаду провели без держави. Вчителі працювали на власному ентузіазмі. До того ж шукали призи для переможців. Все робилося заради наших талановитих дітей.

Що вони у нас є, сумніву ні в кого не виникає. Підтвердженням  казаному є один промовистий приклад: команду американських учнів готували до Міжнародної олімпіади з математики… українці.

Два роки розв’язував задачу

Капітан команди математиків Подільського науково-технічного ліцею для обдарованої молоді Максим Андріяш каже, що для нього особисто математика це найцікавіша наука. Максим удруге брав участь у Всеукраїнському турнірі математичних боїв.

— Коли тебе весь день, і не один, постійно оточують люди, які, як і ти, люблять математику, перебувати в такому оточенні надзвичайно цікаво, — розповідає Максим. — У такій атмосфері ми провели цілий тиждень. Екскурсій по Києву не було, бо не той нині час, але нам все одно було цікаво.

Запитую у співрозмовника, щоб він сказав про математику. Каже, це найцікавіша наука.

— Математику треба відчувати, — продовжує учень. — Не просто знати, а саме відчувати. Не знаю, як ще пояснити.

Максим навів власний приклад. Каже, був випадок, коли одну із задач він розв’язував протягом двох (!) років.

— Звичайно, можна було у когось запитати, як її розв’язувати, чи самому пошукати в Інтернеті уже готову відповідь, — говорить 11-класник. — Але це не те. Хотілося перевірити себе. Врещті-решт, таки знайшов шлях до розв’язання складної задачі. Відчуття було таке, що словами не передати!

Звідки береться любов до математики? \

— Не знаю, — каже Максим Андріяш. — Мої батьки не математики. Старша сестра гуманітарій, закінчила виш за фахом реставратора. Мама з татом казали, що змалку мені подобалися задачки на логіку. Зрозуміло, тоді до математики було ще далеко. З часом з логіки плавно перейшов на математику. Планую продовжувати її вивчати й надалі після закінчення школи.

Максим із задоволенням розповідає про учасників команди, де він був капітаном. Каже, Едуард Тихонюк і Олександр Войцеховський були призерами Всеукраїнської олімпіади. Тихонюк і цього разу став четвертим у рейтингу в особистих змаганнях.

Співрозмовник не має сумніву в тому, що з часом наші ліцеїсти теж будуть призерами «міжнару» (так хлопець називає Міжнародну олімпіаду – Авт.). Призові місця на Всеукраїнських змаганнях уже виборювали. Потрібен час. Наш ліцей ще молодий, його створено тільки чотири роки тому. Добре, що є такий спеціалізований навчальний заклад. Тут навчаються обдаровані діти не тільки з Вінниці, а й з районів області.  

Учням обіцяють кругленьку суму

Своїми знаннями учні можуть заробляти немалі гроші. Держава обіцяє винагороду переможцям Міжнародних учнівських олімпіад, зокрема, з математики у сумі сто тисяч гривень.

15 вересня 2021 на засіданні уряду схвалили постанову №959 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту…».

У документі сказано, що відтепер щорічно переможці  міжнародних учнівських олімпіад з математики, фізики, інформатики та хімії отримуватимуть премії глави держави у сумі 100 тисяч гривень.

Винагороди передбачені також учасникам ЗНО з найвищою кількістю балів — 10 тис.грн. стипендії щомісячно.

Фото надала Ірина Попова

 

Читайте також:

Середня зарплата на Вінниччині уже 12690 гривень. Кому стільки платять?

Як за три роки і понад 68 мільйонів перебудували «СКА». Фото спорткомплексу, що незабаром відкриють

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up