З лебединого озера біля парку врятували 69 черепах. Куди їх поділи?

З лебединого озера біля парку врятували 69 черепах. Куди їх поділи?
Найбільше черепах врятував Олександр Островський (ліворуч) з обласної організації захисту тварин. Природолюб звертається до вінничан не випускати черепах в озеро біля парку - вони там взимку пропадуть
  • Волонтери з Києва і Житомира допомагали вінничанам рятувати черепах
  • Чому знадобився вилов товстопанцерних тваринок
  • Куди їх дівають після того, як дістають з озера?

Рятувати черепах з озера при вході до Центрального парку у Вінниці почали з кінця листопада.

— Першою вдарила на сполох волонтер-природолюб на ім’я Людмила, — розповів журналісту 20minut.ua Олександр Островський. — Вона виловила 15 черепах. Повідомила про це в Інтернеті. На її заклик відгукнулися не тільки вінничани. Приїхали захисники тварин з Києва, з організації «Черепахокоманда»,  та з Житомира — з притулку для тварин  «Місячна долина». Ну, і ми, вінничани, долучилися.

Олександр Островський представляє обласну організацію захисту тварин. Хлопець постійно надає допомогу скаліченим тваринам чи птахам. На притулок для них перетворив свою квартиру.

Відео дня

Спільну акцію з врятування черепах з озера провели 1 грудня.

Але на тому вона не закінчилася.

Станом на неділю, 8 грудня, природолюби дістали з озера 69 черепах. З них 38 червоновухих, 31 — болотна. До волонтерів долучилися також працівники парку.

Як це відбувалося в один з днів, бачив журналіст 20minut.ua.

Не витримають холоду

В озері біля парку проживає два види черепах — болотні і червоновухі. За словами Олександра Островського, червоновухі належать до тропічного виду. Вони не витримують холодів.

—Торік нам доводилося вирубувати з льоду замерзлих тваринок, — розповідає співрозмовник. — Врятувати їх не вдалося. Щоб не повторилася ситуація, виловлюємо і знаходимо місця для проживання взимку.

Болотні черепахи холоду не бояться. Як пояснив волонтер, на зиму вони занурюються в намул і перебувають у сплячому становищі до весни. Коли пригріває весняне сонце, знову вибираються на поверхню.

— В озері біля парку вони могли б перезимувати, — говорить Олександр. — Але тут невелика глибина. Не знаю, яке там дно.

— Це неправда, що дно тут бетонне, — уточнює директор парку Юрій Приймак. — тут звичайне болотяне дно, таке само, як в інших озерах.

У той суботній день Олександру вдалося дістати тільки одну черепашку. Йому допомагали директор парку Юрій Приймак разом з працівником, а також одна з волонтерок.

Після того, як пробили лід, на поверхню вибралася «поспішала» з панцерником на спині. Хлопець перебрався через перило, став на натонну плиту берега, закинув сачок і дістав черепаху.

 

— Це болотна черепаха, — показує Олександр на свій улов. — Її легко відрізнити від червоновухої за зовнішніми ознаками. Колір — темний, як болото.

Після того Олександр обійшов територію озера. Уважно вдивлявся у краї біля берега, де був пробитий лід. Однак жодної іншої особини не побачив.

В інші дні, коли поверхня ще не була вкрита льодом, діставали більше.

На допомогу прибула «Черепахокоманда»

Майже половину з усіх черепах виловили першого грудня. Олександр Островський згадує, що в той день стояла гарна погода. Біля озера зібралося понад 10 волонтерів-природолюбів.

На заклик вінничанки пані Людмили, відгукнулися кияни з ГО «Черепахокоманда» , а також житомиряни з притулку для тварин  «Місячна долина».  Працювали трьома сачками.

Виловили дев’ять червоновухих і 23 болотних черепахи.

— Всі девять червоновухих забрала у притулок «Місячна долина» Олена Бузінська, — говорить Олександр Островський. — Дві болотні поїхали на лікування до Києва. Їх забрала представник «Черепахокоманди» Марина Нємцева. У них виявили травми. Решту болотних випустили в озеро в одному з лісництв.

Співрозмовник каже, що перед тим консультувалися з фахівцями, які  займаються черепахами, зокрема болотними. Ті сказали,  що можна ще випускати, поки що температура підходяща, аби встигли заглибитися у намул і залягти на дно у сплячку.

Житимуть у лісовому озері

— Різниця між озером біля парку і тим, в яке ми випустили черепах, в тому, що в лісовому озері є піщаний берег, — пояснює волонтер. — Без такого берега черепахи не можуть розмножуватися.

Як пояснив співрозмовник, черепахи виповзають з води, виривають лунку, відкладають у ній яйця…

— Озеро біля парку має бетонні береги, — наголошує Островський. — Заритися у пісок нема такої можливості. До того ж, відкласти яйця нема можливості через птахів. Є такі дзьобаті, що можуть з’їсти не тільки яйця, а й черепаху.

Такими є сірі ворони, граки..

Приїхав подивитися — набрав повний рюкзак

Третього грудня Олександр знову прийшов до лебединого озера. Цього разу разом з керівником обласної організації захисту тварин Людмилою Сидорук. Каже, приїхали пізно, починало темніти. Довелося підсвічувати ліхтариками.

Вдалося виловити тільки п’ять черепах: дві «болотки», крупні самки, і троє червоновухих.

6 грудня Олександр приїхав ще раз до озера. Каже, щоб подивитися, чи не випливають тваринки. Насправді, їх виповзло стільки, що довелося працювати. Додому повертався з повним рюкзаком. Каже, має акваріум. Тимчасово може надати притулок, поки нову не відвезуть до лісового озера.

— Якраз у той день познайомилися з директором парку Юрієм Приймаком, — говорить волонтер. — Працівники парку також долучилися до нашої акції.  Вони виловили 8 черепах, сім з яких забрав я, одну Люда, бо в неї було де прилаштувати. Увечері того ж дня ми приїхали з волонтеркою Іванною і її знайомим і відловили ще 8 черепах

Сьогодні, у суботу, дістали з-під льоду тільки одну. Не знаю, може вже всі виловили, хоча це неможливо. Може просто не лізуть, бо лід.

Звідки в лебединому черепахи?

Юрій Приймак (на знімку праворуч) розповів, що одного дня влітку нарахував триста черепах.

— Прийшли з працівниками годувати лебедів, дивимося — всі плити берега нагадують суцільний панцерник, — розповідає Приймак. — Стали рахувати. Виявилося, на березі знаходиться 300 черепах.

На запитання, звідки вони тут, співрозмовник припускає, що люди приносять.

— Якщо кажуть, що для їх розмноження тут нема умов, то звідки їм ще взятися? — запитує директор парку. — Може, дійсно так воно і є: купив, погрався — викинув. Але  невже так багато принесли вінничани?

— Чи не бачили загиблих на льоду? — перепитує співрозмовник. — Ні, такі, на щастя, не зустрічалися. Тих, які виловили, були живі.

Застереження природолюба

— Не випускайте черепах в озеро! — табличка з таким написом з’явилася у двох місцях на перилах біля лебединого озера. Працівники парку встановили її на прохання природолюбів.

— Прохання до вінничан не випускати черепашок у водойму біля парку, — говорить Олександр Островський. — Їм складно вижити у штучних водоймах. Саме таким є озерце  у центрі міста.  

 

Читайте також:

Куди у Вінниці можна зайти з собакою? Кав’ярні, транспорт, крамниці. Ми перевірили

Порятунок тварин: собака на кризі у Вороновиці та кіт на вивісці у Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Михайло Олійник

    То може най Приймак візме собі десяток тортил? Костюмчик, певно зо три 200сот літрових акваріуама вартує...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up