Яйця подорожчали на 54%. Антимонопольний комітет з'ясовує причини росту ціни

Яйця подорожчали на 54%. Антимонопольний комітет з'ясовує причини росту ціни
  • За останні три місяці вартість яєць піднялася на 54%. Є цьому певні причини.
  • Їх озвучив Антимонопольний комітет, але відзначають, що «наразі відсутня інформація, яка б підтверджувала наявність об’єктивних факторів для подорожчання яєць».
  • Саме тому АМКУ розпочали розслідування та планує провезти широкий аналіз всіх факторів впливу на цінову поведінку суб’єктів господарювання.

За даними Держстату, впродовж лютого-травня 2022 року відбувалося зниження вартості яєць курячих. Однак з червня 2022 року Держстатом уже декларується щомісячне збільшення індексу споживчих цін. За цими даними, приріст вартості яєць у вересні 2022 року, порівняно з червнем 2022 року, склав близько 54%.

Ціни на яйця зростають. Скільки коштують зараз, чому та що буде з вартістю далі?

Окрім індексу споживчих цін на кінцеву вартість яєць впливає собівартість виробництва. Щодо курячих яєць можна виділити такі основні статті витрат: 

Відео дня
  • корми; 
  • витрати на енергоносії;
  • витрати на оплату праці; 
  • ветеринарні препарати тощо.

Також через військові дії найбільші українські виробники частково втратили свої потужності та поголів'я курей.

— Підвищення цін на курячі яйця може й не мати об’єктивних підстав, навіть з огляду на усі тяжкі економічні наслідки війни.  Адже зростання загального індексу споживчих цін та індексу споживчих цін на продукти харчування не корелюється зі стрімким зростанням вартості яєць. Крім того, окремі профільні експерти зазначають, що ціни на ринку кормів у цьому сезоні залишаються досить низькими і спостерігається лише незначне коливання вартості (+/-10%) у різних регіонах України. Тож головні складові кормів для курей значно подешевшали, порівняно з минулим роком., — зазначають в Антимонопольному комітеті. — Отже, наразі в Комітеті відсутня інформація, яка б підтверджувала наявність об’єктивних факторів для подорожчання яєць одразу на 54% за три місяці. Розуміючи соціальну важливість вказаного питання, Комітет розпочав дослідження причин збільшення цін на яйця курячі у шкарлупі у вересні-жовтні 2022 року.

До речі, на початку жовтня журналістка «20 хвилин» дізналася у фінансового експерта, чому яйця подорожчали та наскільки ще може зрости ціна. Також вона промоніторила, скільки цей товар коштує на ринку та у вінницьких магазинах. Деталі у матеріалі:

Ціна на яйця вплинула на ваше меню? Чи скоротили ви вживання цього продукту? Пишіть у коментарях.

 

Читайте також:

Зміни для вінничан у жовтні — нова «мінімалка», іпотека під 3% та зростання пенсій

Серед актуальних у Вінниці переважають робітничі професії: вакансії та оплата праці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (38)
  • Алла Бердышева

    Анти який-який? Аха-ха-ха
  • Оксана Фляжникова

    Антимонопольний комітет в рожевих окулярах, він не бачить ,що ціни на все як гриби після дощу . А він і не може  бачити і відчувати,бо для них ці ціни не відчуваються. Їх зарплати витримають все. Як народ стогне, він не чує .А яйці вже будем на свята лише купувати . Баночка ікри в інтернеті зараз коштує як десяток яєць. Катастрофа!!!
  • Serhii Oliinyk

    Як говорить Люся Арестович,через 2-3 тижні ситуація зміниться,слухайте що ще цей пройдисвіт нагородить
  • Pasha Aivazov

    Потерпіть 2-3 тижні, і кури почнуть нестися 🤗

keyboard_arrow_up