Як Вінницю зробити веломістом: більше велодоріжок та чиновників на байки

Як Вінницю зробити веломістом: більше велодоріжок та чиновників на байки
  • У місті пройшов черговий велопробіг, присвячений до тижня сталої енергетики
  • Велосипедисти проїхали Слов’янку, Урожай, Хмельницьке шосе та фінішували в центрі міста
  • У тих хто був ми запитали, яким чином можна збільшити велорух в місті та де саме мають бути велодоріжки — на тротуарах чи узбіччях доріг

У рамках тижня сталої енергетики, 9 червня, пройшов велопробіг під назвою «Зарядись енергією». Десятки велосипедистів зібралися на площі Василя Стуса поблизу «Книжки», де був старт.

Вони проїхали в супроводі поліцейських за маршрутом: Блока-Пирогова-Келецька-600-річчя-Хмельницьке шосе-Центральний парк-Європейська площа. Сумарно, вони подолали близько семи кілометрів.

Відео дня

Вже на фініші запитали у велосипедистів та велосипедисток два питання:

  • Яким чином можна зробити з Вінниці веломісто?зробити ВелоВінницю
  • Де саме мають бути велодоріжки: на тротуарах чи дорогах?

— Щоб велосипедистів було більше потрібно заборонити «євробляхи» (сміється). Силоміць пересаджувати на велосипеди не потрібно, ніхто так їздити не буде. А треба, щоб запрацював муніципальний велопрокат. І тоді багато вінничан в теплу пору року будуть їздити саме на велосипедах. Велодоріжки треба будувати не на тротуарах, а на дорогах, — сказав Олександр.

Учасники заїзду Аліса та Олександр

— На велосипеди треба пересадити міських чиновників. Щоб службовці подавали приклад іншим людям. З велодоріжками усе не так погано. Є гарні, такі як на Вишеньці, а є... всі інші. Нову велодоріжку на Київській ще не бачила, але мені друзі розказали, що вона непогана, — сказала Аліса.

Велосипедист Ярослав Пашкевич

— Аби люди частіше їздили на велосипедах треба у першу чергу покращувати мережу велодоріжок. Коли на Вишеньці не було таких, ніхто не їздив на велосипедах. А як з'явилися перші доріжки — то тепер цілими родинами їздять. Однозначно, велодоріжки потрібно робити не на тротуарах. Як варіант, робити окремо або на узбіччях доріг, — сказав Ярослав Пашкевич.

— У Вінниці, мабуть, вже всі зрозуміли, що для того, щоб стати веломістом потрібно створювати інфраструктуру для велосипедистів. Можливо, потрібно більш якісніше її робити та залучатися активніше до діалогу з міською владою і самим представникам велоспільноти, — сказала Аліна Дяченко.

— Як робити якіснішою велоінфраструктуру? Думаю, треба залучати швейцарських, німецьких фахівців, які вже багато проектували велодоріжки в країнах Європи. А на фоні цих процесів має формуватися актив велоспільноти у Вінниці, який знатиме якою має бути інфраструктура та стимулюватиме міську владу працювати краще. Очевидно, велодоріжки мають бути на узбіччях доріг. Тому що доріжки на тротуарах створюють лише конфлікти велосипедистами із пішоходами, — сказав Віктор Перлов.

Юрій Степанець, Аліна Дяченко, Віктор Перлов (зліва-направо)

— Конфлікту уникнути не вдасться. Він буде або з пішоходами, або з автовласниками. У кожного з нас є право на місто: ви, я на велосипеді, мужик на Лексусі. Але чомусь останній отримує зараз більше: ремонт доріг, розширення перехресть тощо. Маю думку, що потрібно дороги звужувати, а вільний простір віддавати під пішохідні та велодоріжки. Ніхто ж не хоче жити у місті, де будуть лише дороги, — Юрій Степанець.

Чим більше велодоріжок, тим більше велосипедистів

Андрій Сорокін, керівник розвитку велоінфраструктури у Вінниці

— Щоб Вінниця стала веломістом ми маємо продовжувати рухатися в напрямку розширення мережі велодоріжок. Великий плюс в тому, що велорух підтримує керівництво міста. За останні п'ять років побачив, що чим більше є велодоріг, тим більше людей обирають саме велосипеди. Станом на 2017 рік ми маємо 19 кілометрів велодоріжок у місті.

— З практикою велодоріжок на тротуарах потрібно завершувати. У вересні 2018-го набудуть чинності нові державно-будівельні норми, що дозволять проектувати та створювати виділені смуги для велосипедів на автодорогах. Велосипедисту місце на дорозі — якщо немає велодоріжки, то велосипедом можна їхати по дорозі. Сподіваюсь, що невдовзі у Вінниці з'явиться мережа велосмуг і на дорогах, що дозволить нам повністю з'єднати шляхами різні райони міста.

Тим часом, на Європейській площі відбувається виставка електрокарів, де паперовий «Ілон Маск» є консультантом.

Читайте також про ювілейний «Велодень»: тисяча велосипедистів їздила вулицями міста

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Знание - сила

    Во что превратили город "щеневмерлыкы", пройти нельзя от этих придурковатих "байкеров".
  • Metalka

    ага, більше доріжок, щоб ці пі***ри пішоходи і "яжематі" з отприсками своїми мали де лазити

    Юрий Бондарук reply Metalka

    Люди! Будьте взаємоввічливими! Ви ж люди!

    Юрий Бондарук reply Юрий Бондарук

    Задля цього і робиться: ЩОБ РОЗДІЛИТИ ЦІ ПОТОКИ! Але кожен має рухатися по своїй "полосі", тоді й не буде непорозумінь. А бидло....воно є, як серед велосипедистів, так і серед матусь і пішоходів...бо - «Не сознание людей определяет их бытие, а, наоборот, их общественное бытие определяет их сознание» («К критике политической экономии» (1859) Карл Маркс (1818—1883)....не дурний був бородач...

    Metalka reply Юрий Бондарук

  • Юрий Бондарук

    "Ударим велопробегом по бездорожью и разгильдяйству")))
  • З.А.Глядач

    "запитали у велосипедистів та велосипедисток два питання:"

    А у пішоходів не хочуть запитати хоч б одне питання-як вони ставляться до тих велосипедорів,які с..ти хотіли на всі доріжки та правила? ТАКИХ у нас-більшість.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up