Як у казці: тисячу рибин зловив і всі відпустив. Рибалка шукає «дзеркало» для карпфішингу

Як у казці: тисячу рибин зловив і всі відпустив. Рибалка шукає «дзеркало» для карпфішингу
Трофейний улов Сергія Міщука - короп, вагою 16,2 кг, загалом він випустив у водойми приблизно тисячу спійманих рибин
  • Організувати спортивну риболовлю —карпфішинг—має намір вінницький рибалка.
  • Суть такого виду спорту проста: упіймав рибу — відпусти.
  • Один з орендарів погодився надати водойму. Що він отримає?
  • Чим керуються у такому випадку рибалки, які повертаються додому з порожніми руками?

Організувати на теренах області карпфішинг намагається вінничанин Сергій Міщук. Про свою ініціативу він повідомив у Фейсбуці. Спортивне рибальство для нього давнє захоплення. Приблизно тисячу спійманих рибин він випустив у водойму. Щоправда, перед тим робив фото. А також зважував улов. На світлинах, які можна побачити на його сторінці у Фейсбуці, є рибивагою понад десять кілограмів. Особистий рекорд Сергія — короп, вага якого становила 16,2 кілограма.

Чому риба така спокійна перед камерою?

Запитую, яким чином така велика риба смирно позує перед камерою?

Каже, заспокоїти хвостаті трофеї не складно.Є декілька простих способів. Один з них —затулити рукою очі рибі, буквально на коротку мить. Або дихнути їй в ніздрі, щось на зразок того, як роблять штучне дихання.

Відео дня

—Після цього риба одразу заспокоюється, перестає тріпатися і лупити хвостом, — розповідає співрозмовник. — Але тільки на короткий час, лічені секунди. Треба встигнути зафіксувати улов на камеру.

Міщук може багато цікавого розповідати про живе «срібло». Нині він зосередився  на тому, як організувати карпфішинг у нашій області.

—Чому у сусідів з Житомирщини є такі водойми, а ми не можемо в себе це зробити?, — говорить співрозмовник. —І не тільки на Житомирщині, у низці інших областей теж організували риболовлю такого типу. Парадокс в тому, що у нас найбільше у порівнянні з іншими регіонами ставків, але жоден не обладнаний для карпфішингу.

Щоб зрушити справу з місця, Сергій Міщук через Фейсбук звернувся до охочих підтримати його ініціативу. «Шукаю орендаря»— написав він і повідомив коротко  суть справи.

Журналіст 20minut.ua запитав в ініціатора, який смисл орендареві передавати водойму для карпфішингу? Що матиме з цього підприємець, якщо не буде продавати рибу?

По-друге, для чого це рибалкам — витрачати час, кошти, старання, щоб дістати з води рибу, а додому повертаються ні з чим?

Що матиме орендар?

За словами Сергія Міщука, принцип «упіймав рибу — відпусти її» дійшов до нас із зарубіжних країн. Там давно цьому не дивуються. Вигоду мають усі: орендар, рибалки і, зрозуміло, риба, яка вже звикла, що після того, як потрапить на гачок, все одно повернеться у водойму.

Ось як пояснює співрозмовник вигоду для орендаря. Одразу зауважує, що рибу з такої водойми не продають. Мова йде, зокрема, про коропа. Залишають, аби підростав, набирав вагу.  Відомі факти, коли в деяких зарубіжних країнах вага рибин у водоймах для карпфішингу сягає 35 кілограмів.

Площа водного дзеркала має бути не менше шести гектарів. Оптимальний варіант — 10-15 га. Саме на таких водоймах можна розмістити п’ять і більше повноцінних секторів. Зрозуміло, наявність риби у достатній кількості. Добре, якщо є  екземпляри вагою від десяти кілограмів і більше. Це підвищить привабливість рибалок до такого об’єкта. Благоустрій території, кладки — також необхідний атрибут. Якщо вони відсутні, рибалки готові посприяти у створенні спільними зусиллями з орендарем.

Крім того, можуть допомогти у розташуванні секторів, бо знають, як це правильно робити. Організовувати змагання, підчас яких сектори будуть  заповнені рибалками на всі сто відсотків. Потрібен під’їзд до ставка. Навіть у цій справі рибалки зможуть долучитися до його прокладання. Принаймні так стверджує ініціатор проекту. За його словами, члени клубу рибалок навіть долучатимуться до зариблення.

—Якби ставки для карпфішингу не давали орендарям прибуток, то хто б ними займався, — говорить Сергій Міщук. — Річ у тім, що промисловий вилов риби може давати прибуток уже протягом року. А тут потрібен час. Принаймні три роки. Зате потім водойма кардинально відрізнятиметься від інших, а орендар матиме постійних партнерів у підтримці свого бізнесу в особі рибалок.

Якщо орендар не довіряє «гостям», він має повне право після завершення риболовлі перевірити кожного рибалку. Принаймні, так роблять на деяких водоймах. Ніхто на це не ображається.

«Живі» гроші

Співрозмовник наводить декілька цифр розцінок за користування карпфішинговим «дзеркалом». Такі розцінки діють на інших аналогічних ставках.

Вартість користування одним сектором 350 грн/доба (рибалки приїздять переважно на 2-3 доби).

Можна здавати в оренду спорядження. Обов’язковим є мати. Їх використовують для бережного утримання риби, яку щойно дістали з води. Надають таке спорядження по 50 грн/добу.

—За таку само ціну  ми з друзями орендували човен на одній з водойм у Житомирській області, — говорить Сергій Міщук.

У декого є альтанки, за користування якими також встановлена плата. Можна пропонувати мангал, дрова, намети тощо.

Запитую, чи готують на такій рибалці юшку. Буває, і таке. У казанок з водою кидають, наприклад, карасиків, на які нема заборони для вилову.

Для чого це рибалкам?

—Років з десять тому я б навіть не починав розмову про карпфішинг, — продовжує Міщук. — На мене б тоді дивилися, як на дивака. Мовляв, про що він? Упіймати рибу і не принести її додому? Нині свідомість у багатьох змінилася.

В області уже є команди, які їздять на змагання з карпфішингу, в тому числі і за межі держави. А збірна України два рази ставала чемпіоном світу з цього виду спорту. Було це не так давно, у 2017-2018 роках.

Сергій переконаний, якби у нас запровадити таку справу, охочих долучитися до неї було б достатньо.

За його словами, це захоплення, як для декого футбол, чи театр, велосипеди чи дайвінг — будь-що, чим цікавляться люди. За це вони готові платити кошти. Так само і з карпфішингом.

—Вода і риба це особливий відпочинок, — ділиться думками співрозмовник. —Ти їдеш за задоволенням. Словами це не передати. Це треба відчувати. Цим треба жити. Коли витягуєш з води хвостате «телятко» і потім відпускаєш його — ну, як вам це пояснити?

Спортсменів карпфішингу вирізняє те, що їдуть на водойму не для того, аби випити по сто грамів, посьорбати юшку і повернутися додому з уловом. Не п’ють вони спиртного під час риболовлі! Звучить дивно, але  доведеться повірити на слово.

ате вони готові створити свій короповий клуб, розвивати й пропагувати цей вид спорту, організовувати тренування і змагання команд із запрошенням з інших областей, заохочувати до цього молодь. Такий вид спорту корисний ще й тим, що не дає розвиватися браконьєрству.

Є ставки, є команди

У нашій області майже п’ять тисяч ставків. Насиченість регіону водними об’єктами одна з найвищих у державі. Для порівняння, у сусідній Житомирській області 1822 ставки, значно менше, але там уже мають водойми для карпфішингу.

У нас 442  водних «дзеркала»  знаходиться у Вінницькому районі, тобто у межах доступності до обласного центру. Ще 427 — у Козятинському, 389 — у Немирівському районах, що також відносно недалеко від Вінниці.

Маємо можливість організувати водойму карпфішингу. Тільки б орендаря знайти.

До речі, команди у нас уже є. Вони готові першими апробувати таке водне дзеркало.

Всі наші команди уже брали участь у різноманітних змаганнях як в Україні, так і за кордоном. Ось назви цих колективів: CarpMaster, Карбон, Кевлар, RobinCarp, VolenCarp, Carpex, Фаворит, FTF, FishSport, Касма, Карп Люкс...

Варто додати, що у нас обласна федерація риболовного спорту проводить чемпіонати з фідеру, ловлі хижої риби, ловлі риби на поплавець. Але змагань з карпфішингу провести не можемо, бо нема обладнаної водойми.

У Ситківцях уже ловлять і випускають

Сергій Васіковський розповів 20minut.ua, що у нього водойма передбачена для спортивного рибальства за принципом «Упіймав рибу — відпусти». Орендує її за межами Сутисок. Ставок невеликий —3,5 гектарів.

—Спеціально брав його в оренду, аби розводити рибу для спортивного рибальства, — каже Сергій Сіваковський. — Це моє хобі. Раніше витрачав протягом року не менше півтори тисячі доларів, щоб поїхати на карпфішинг в інші області, тепер маю це у себе. Дружина дорікає, що поступаю нерозумно, але ж це моє захоплення. Заробітки приносить інший бізнес, а тут більше витрат.

Співрозмовник пояснив, що взяв водойму з рибою Ставок не спускали протягом 15 років. Другий рік користується ним. Запустив малька. Здійснив підгодівлю.

Облаштував територію, встановив альтанки, розчистив береги, укріпив греблю.

Риболовля відбувається за таким принципом: рибу до одного кілограма і після трьох кілограмів випускають у водойму, іншої ваги дозволяється забирати з собою.

На яких умовах співпрацюватимуть з вінницькими любителями карпфішингу, поки що подробиць не обговорювали. Каже, з цього приводу відбулася тільки попередня зустріч.

Є пропозиції - телефонуйте

Для охочих доєднатися до справи організації карпфішингу у нашій області повідомляємо номер телефону: 098-446-96-58 Сергій;

ел.адреса: [email protected]

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up