«Як тільки вітер до нас – хоч з квартири тікай». Котельня в санаторії на Коріатовичів димить у вікна сусідам

«Як тільки вітер до нас – хоч з квартири тікай». Котельня в санаторії на Коріатовичів  димить у вікна сусідам
Шлейф диму зафіксували з балкона будинку біля Військового санаторію. Фото надав один з сусідів військових Валерій Котов
  • Переведення котельні на альтернативне паливо на території Військово-медичного центру обернулося проблемою для мешканців сусідніх будинків  
  • Труба нової котельні  знаходиться на такому рівні, що дим заходить у вікна квартир.
  • Як пояснюють ситуацію військові?

-У котельні на території Військово-медичного центру спалюють отруйні речовини, - йдеться у листі за підписом 44-х мешканців сусідніх будинків. – Від смороду страждають жителі нашого мікрорайону. Найперше  ті, чиї будинки поруч з санаторієм.

Лист підписали 44 мешканці

Представник ініціативної групи Валерій Котов, який передав листа в редакцію, уточнив, що найближче до нової котельні знаходиться будинок №41 по вулиці Скалецького. За словами чоловіка, висота труби не перевищує висоти восьмого поверху будинку.

Відео дня

-Як тільки вітер у нашу сторону, хоч бери та з квартири тікай, - говорить чоловік. – Сморід проникає навіть через зачинені вікна. Думаю, що там нема належної системи фільтрів. Невідомо, чи дотрималися будівельних норм. Не може котельня знаходитися біля висотного житлового будинку на відстані менше ста метрів.

Листи такого самого змісту надійшли до Держпродспоживслужби в області,  Державної екологічної інспекції, депутатам міськради.

-Просимо вас обговорити на сесії питання забруднення навколишнього середовища котельнею Військово-медичного центру, - йдеться у зверненні до депутатів міськради. – Надішліть запити до компетентних органів, щоб перевірили роботи котельні, яка загрожує здоров’ю мешканців мікрорайону.

Це не наш об’єкт

У вівторок вранці журналіст побував у Військово-медичному центрі. Труба котельні справді низька у порівнянні з 9-повкрхівкою. Її навіть не видно з вулиці Коріатовичів.

Заради справедливості, слід зазначити, що у вівторок у першій половині дня труба котельні не диміла.

 Упродовж десяти хвилин спостереження тільки раз з’явилася невелика сиза хмарина. Цього разу вітер поніс її у протилежну сторону від багатоповерхівки.

-Це не наш об’єкт, - сказав у розмові з журналістом заступник начальника Центру з питань тилового забезпечення полковник Анатолій Ковальчук. – Земля і будівлі – все це власність Міноборони, а знаходиться на балансі Квартирно-експлуатаційного відділу (КЕВ) Вінницького гарнізону. Єдина прив’язка  до нашого закладу – це місце розташування котельні на нашій території.

Співрозмовник уточнив, що до них уже було звернення Державної екологічної інспекції. Їм надали таку само відповідь. Тільки письмово.

За словами полковника, котельня забезпечує теплом приміщення Центру, нагріває воду для потреб закладу.

Дві котельні під одним дахом

Начальник відділу експлуатації КЕВ Володимир Ковбаса один з тих, хто приймав нову котельню в експлуатацію.

-Ми відмовилися від використання природного газу, - каже співрозмовник. – На альтернативне паливо переведено уже п’ять котелень гарнізону. На території медичного центру котельня знаходиться у тому самому приміщенні, що й котельна на природному газові.

 Її збудували приватні підприємці. Обирали їх на конкурсі за системою ProZoro.

За словами пана Володимира, з підприємцями працюють на підставі договору оренди.  Виробники тепла орендують не землю, а частину приміщення котельні, що працювала раніше на природному газові.

Наскільки це відповідає правилам безпеки – дві котельні під одним дахом – мабуть, теж врахувала комісія, яка приймала об’єкт. Один з експертів, до якого звернувся журналіст, назвав це порушенням техніки безпеки.

На уточнююче запитання, чи проводилися громадські слухання, Володимир Ковбаса відповів так:

-Якби не було усіх документів, не думаю, що комісія надала б дозвіл на  запуск котельні.

У КЕВ пояснили, що економічна вигода від використання нового пункту виробництва тепла очевидна. По-перше, котельню обслуговує за свої кошти власник.

-Раніше у нас працювали на котельні 12 людей, - зазначає Володимир Ковбаса. – Тепер економимо кошти на оплату їхньої праці. Та й альтернативне паливо коштує дешевше, ніж газ. Для спалювання використовують щепу і пелети.

Стосовно диму, про який йдеться у листі, співрозмовник навів приклад із запусками інших котелень на твердому паливі. Каже, там також попервах були аналогічні проблеми. Після розмов із власниками їх усунули.

Ніхто не спалює отруйних речовин

Котельню на території військово-медичного центру будувало ТОВ «Біоальтернатива».

-Ніхто отруйних речовин не спалює, - повідомив у розмові з журналістом керівник товариства Сергій Юров. – Для виробництва тепла використовуємо пелети. Виготовляють їх з тирси.

Співрозмовник наголосив, що їхнє товариство замовляло експертизу. Її проводила незалежна лабораторія. Каже, за результатами перевірки, перевищень допущених норм шкідливих речовин при викиді в атмосферу не було встановлено.

Проект виготовляло підприємство «Агропром М». Як стверджує Сергій Юров, фахівці не могли допустити порушення Державних будівельних норм.

-Викиди диму, про які говорять мешканці сусідніх будинків, могли бути під час пуско-налагоджувальних робіт, - розповідає Сергій Юров. – Цього я не заперечую. Але тепер про такі факти мені не повідомляли.

Як замовити лабораторні дослідження

Керівник  обласного лабораторного центру Мінохорони здоровя України Валентина Зайцева повідомила журналісту, що їхні фахівці готові провести дослідження на предмет встановлення викидів із зазначеного об’єкта – котельні на території Військово-медичного центру.

-Спершу необхідно звернутися до управління Держпродспоживслужби, - каже пані Валентина. – Надіслати листа, повідомити суть проблеми. За дорученням Держпродспоживслужби і при необхідному фінансуванні проведемо потрібне дослідження.

Заступник керівника Державної екологічної інспекції в області Ігор Осадчук розповів, як їхня служба перевірятиме скаргу мешканців мікрорайону.

-Маємо звернутися до Державної екологічної інспекції у Києві, щоб отримати дозвіл на перевірку об’єкта на території військово-медичного закладу, - каже Ігор Осадчук. – Зрозуміло, на це потрібен час. Але без такого дозволу не зможемо працювати. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Валерий Котов

    Зветраюсь до автора статті. Цитата - "На уточнююче запитання, чи проводилися громадські слухання, Володимир Ковбаса відповів так: -Якби не було усіх документів, не думаю, що комісія надала б дозвіл на запуск котельні. Сьогодні ПОВТОРНО звернувся до мешканців будинків, які розташовані ПОРУЧ із санаторієм по вул Скалецького від буд. №49 до буд.№75, а не через дорогу чи біля ринка Урожай. ЖОДЕН із них не брав участі у громадських слуханнях та не чув про їх перебіг. Звернувся до вуличного комітету - голова комітету "Центральний" офіційно підтвердила. що не підписувала від імені мешканців жодних документів та не брала участі у громадських слущаннях що до цієї котельні. От же або пан В.Ковбаса бреше, або цей документ є підробним із усіма витикаючими наслідками!!!  І що до підприємства чке надає послуги теплопостачання - у них є відповідна ліцензія оронприроди на викиди в атмосферу? Не старої котельні, а нової???!!!
  • Игорь

    Как только на частном участке начинают что-то сжигать, муниципальная полиция тут-как-тут, протокол-припис-штраф, а в данной ситуации где они со своими понтами, о....

    Артішок reply Игорь

    Муниципальную полицию можно спокойно слать в лес. У них никакой юридической силы.

    Грицько Штахета reply Игорь

    >Как только на частном участке начинают что-то сжигать, муниципальная полиция тут-как-тут

    Це де ти таке бачив? ))) Зазвичай подзвониш їм, вони передзвонюють через півгодини - "ми бачим що десь димить, але темно, ми не бачим де саме, звиняйте". Ловлять мабуть тільки тих дурноверхих, хто посеред дня палить.
  • Юрий Бондарук

    Короче, концов не найдешь)))

    Дмитро reply Юрий Бондарук

    Та можно найти. Есть один способ - сразу найдутся концы. Но сам способ подпадает по УК. Порча имущества.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up