Як правильно їздити в сильний дощ? Корисні поради автомобілістам

Як правильно їздити в сильний дощ? Корисні поради автомобілістам
  • В Україні прогнозують на найближчі дні значні дощі. У таку погоду рух дорогами зажди ускладнений.
  • Якщо ви керуєте авто, прогляньте поради, які вам допоможуть безпечно пересуватися транспортом.

На 9 вересня значні дощі передають у багатьох регіонах. На вечір негода розгуляється і на Вінниччині. 

Також попереджають про сильні пориви вітру.

 

Відео дня

Для безпечної їзди в грозу необхідно лише дотримуватися деяких важливих правил, про які розповіли на Радіо MAXIMUM.

Як правильно їздити у сильний дощ?

Перш за все зберігайте спокій та не поспішайте. Також зверніть увагу на наступні поради:

  • Намагайся не наближатися занадто близько до автомобіля, який рухається попереду. Як правило, його задні колеса вихлюпують велику кількість води, що обмежує видимість дороги.
  • Коли тебе обганяють на трасі, увімкни найшвидший режим роботи склоочисників. А ще бажано зменшити швидкість, тому що машина, яка обганяє, може знатно окропити твоє авто водою. Тоді ти на кілька секунд втратиш видимість дороги.
  • Якщо попереду калюжа — обов'язково пригальмуй, позаяк великі бризки знову ж таки обмежать видимість дороги, а в самій калюжі можуть бути ями. Якщо вода глибока, то можна зіпсувати двигун, заливаючи його водою. Після калюжі рекомендують гальмівні колодки просушити: для цього натисни кілька разів на педаль гальма.
  • Не зупиняйся поблизу дерев, якщо сильна гроза застала в дорозі. Краще вибрати вільне місце, але не біля траси і обов'язково увімкни аварійку.
  • Щоб вчасно екстрено загальмувати, ти повинен вибрати оптимальну швидкість. Не потрібно робити різкі і необдумані маневри, розгони і гальмування. Важливо чітко пам'ятати, що інші водії теж бачать тебе досить погано.
  • Ніколи не обганяй інші автомобілі під час сильного дощу і поганої видимості дороги.
  • Не відривай руки від керма. Якщо у тебе механіка, відразу після зміни передачі повертай праву руку на рульове колесо і тримай його міцно.
  • Тримайся якомога далі від великогабаритних вантажівок та автобусів. Вони рухаючись, створюють пориви вітру такої сили, що легко можуть зіштовхнути твою машину, змінити її траєкторію або навпаки, «затягнути» під себе.

Авто «поплило»

Значні дощі приводять до підтоплень. Це може статися будь-де, але якщо ви знаєте такі ділянки, де це стається часто — оминіть їх.

Потрапили в халепу? Зачекайте поки зійде вода, рухайтеся повільно і :

  • Відстежуйте по кузову, чи не підіймається рівень води. Якщо так, озирніться: можливо, краще повернутися заднім ходом?
  • Намагайтеся не гальмувати, інакше за інерцією вода затече під капот і машина просто вийде з ладу.
  • Якщо ви рухаєтеся у воді і автомобіль заглох, не намагайтеся запустити двигун! Ви ризикуєте серйозно пошкодити його. Викликайте евакуатор.
  • Виїхавши з затопленої ділянки, розумієте, що машина почала працювати з перебоями і щось «не те», заглушіть двигун і дай автомобілю трохи просохнути.
Найважливіше, що потрібно пам'ятати — якщо протектор шини не впорався і вода все ж підняла колесо над дорогою, не піддавайтеся першій реакції — жати на гальмо! У жодному разі не скидайте швидкість — машина почне ковзати, і наслідки можуть бути сумними. Спокійно приберіть ногу з газу, і автомобіль сам трохи сповільниться. Міцно тримайте кермо, спокійно направляючи машину у потрібну сторону, і чекайте, поки зчеплення відновиться.

 

Читайте також:

«Заробив» три адмінматеріали. На Київський п'яний водій вчинив ДТП

Уламки та пальне на дорозі. Під Вінницею перекинулася вантажівка з піском

Поліція, швидка та потерпілий на асфальті. На об'їзній чоловік вскочив під машину

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up