Цікавить робота з зарплатою від 2000 доларів? У Вінниці провели акцію з протидії торгівлі людьми

Цікавить робота з зарплатою від 2000 доларів? У Вінниці провели акцію з протидії торгівлі людьми
«Деякі люди справді повірили, що ми пропонуємо роботу. Їм сподобалася зарплата від $2000», — сказала організаторка акції Карина Лясковська
  • 300 тисяч українців, а це більше ніж населення Хмельницького чи Тернополя, постраждали від трудового рабства.
  • У цих людей була неоплачувана праця, без можливості звільнитися. У деяких випадках людей тримали в справжньому полоні.
  • До дня боротьби з торгівлею людьми вінницькі активісти провели акцію «Розумій та протидій». 
  • Ми також дізналися, що робити, аби не стати жертвою торгівлі та куди звертатися за допомогою.

30 липня — Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми. На Європейській площі вінницька молодь провела акцію «Розумій та протидій» на тему основних тенденцій у сфері торгівлі людьми та експлуатації. Про це журналісту розповіла організаторка акції Карина Лясковська.

— Простими словами, торгівля людьми — це неоплачувана праця, — каже дівчина. — Коли людину заманюють вигідними умовами роботи, а вже на місці експлуатують, відбирають наявні документи, не платять гроші за виконану роботу. І навіть гірше — людину поневолюють у місці, з якого вона не може втекти. Таке собі рабство у 21 столітті.

«Ні, це не страшилки»

Аби продемонструвати роботу рекрутерів, які заманюють людей в трудове рабство, учасники акції провели театральний перформанс. 

Відео дня

Дівчина з приємною зовнішністю та хлопець, в якого зовнішній вигляд, що відштовхує, підходили до людей і пропонували їм однакову «роботу». Більшість бачили тільки розмір зарплати — від 2000 доларів. А на умови взагалі не звертали уваги.

— Я особисто обрала дівчину. Вона більше говорила, була більш відкритою. А те, що у неї та в хлопця були однакові оголошення — звернула увагу вже потім. — каже вінничанка Олена Ананьєва.

— Я не вважаю торгівлю людьми якоюсь «страшилкою». Знаю історію дівчини, яку спокусили гарними умовами в модельному агентстві за кордоном. А вже на місці у неї відібрали документи та не платили за роботу. Тому ця проблема, навіть під час війни, є важливою, аби на неї звернули увагу, — додала дівчина.

Постраждалих більше, ніж мешканців Тернополя

Випадки торгівлі людьми — непоодинокі. За підрахунками Міжнародної організації з міграції (МОМ), з 1991 року по сьогодні від цього постраждали 300 тисяч українців. Це офіційна інформація, яку отримали тоді, коли люди зверталися по допомогу. А неофіційні цифри торгівлі людьми можуть бути в кілька разів більшими.

— З початку повномасштабної війни випадків торгівлі людьми фіксують поки небагато. За допомогою до організації звернулися 1010 українців, — каже комунікаційниця українського представництва МОМ у Вінниці Ірина Тітаренко.

Прогнози у фахівців невтішні: погіршення економічної ситуації сприятиме тому, що більше людей потраплятимуть в тенета роботодавців-«работорговців».

Поради, що робити людям, що уникнути трудового рабства

— Уважно дивиться на трудовий контракт. Нічого не підписувати. Нікому не віддавати свої документи, — сказала організаторка акції «Розумій та протидій» Карина Лясковська. — Якщо є якісь глибокі питання, що потребують індивідуальних консультацій: діє гаряча лінія МОМ 527 ; 0 800 505 501 527 (безплатно та анонімно щодня з 8:00–20:00). Або написати в чат-бот у телеграмі

Захід у Вінниці провели за підтримки представництва Міжнародної організації з міграції в Україні та USAID і в співпраці з місцевим виконавчим партнером «Джерело надії».

Раніше, нагадаємо, у Вінниці відбулася літня школа «Разом до успіху». Чому навчали молодь?

 

Читайте також:

Вінницькі дрони допомагають нашим захисникам виявляти ворога на передовій

Вінниця в Instagram. Кращі фото за 25-30 липня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Стоп Вийни

    це  "государство " зробило все щоб у нас  було  трудове  рабство як и внутри так и извне. и чье  бы мычало .при тому що  олигархични  ЗМИ мовчать що с 2019 при приходи  зелебобика с прийомом на  роботу  робиться  хаос.Держпраци -це импотентный проолигархичный орган.де  сидят придурки яки матню  протирають.скильки  раз  я туда  звертався зи скаргами,максимум  ,це  штраф барыгам  40 тыс.для за нелег.прийом  робитника .барызи  це  1-5 днив  роботы. и терор робитника.в тебе куча  обовязкиви ноль прав.ти раб .тебе  можуть  уволити за те  що ты нагрубив  дуси завскладу ,чы васи .сами  значущи персони.притому що алкашив  и сраколызыв  не  звильняють.тобто  тебе никто не судить по якости а по тому чи ты  лижешь сраку  якомусь  селюку начальнику.просто

    огидно.мени це  обидно я не пью не курю.и навить мобилу  с собой не беру щоб не видволикатись вид  цеи рабськои роботы.я пропрацював  практично на всих  складах тяжилова вкл  унив.базу.и можу  говорити однозначно там сидить мразь а керивництво там селюки.тупорыли. и мене "звильнили" бо я бачите ли  часто  болию  аж 2 раза в рик.а  ост.раз пневмониею  и на думку цього селюка я повынен був  з пневм.ходити грузити их  барахло.и мени в пример поставлили алкаша полудурка  и сраколиза.причому я  був  оформл официйно тобто не важно оф.ти не оф.все равно ты гивно  для них.и погано працюешь.но на ФОПа якого не иснувало в природи.це терористичне  государство яке прикидуеться  демократичным.дало нам  вийну ,нищету  и рабство внутри страны.и тепер через  кишенькови ЗМИ во всем  буде  клеймими пупутина  так  робили бильшовыки таки же мародеры.яки во всем  клеймили запад.так  що стулить пелькы.думаю писля вийны  займуться.и вашими  олигархами яки вас привели  до влади.собакопродавцив..и вашими  стефанчуками-держимордами яки в  двери не  влизають яки  соби зарпл.поднимилаи в той час колы мени "працюючому" по  12 час. вдень.на макароны не  хватае  горить в аду мрази."наполенчики"навить якщо ми  и побидим кацапню тут вашои участи нема.так  що не надийтесь на пощаду.
  • Oleksii Muliar

    Трудове рабство - це працювати за мінімальну заробітну плату.
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗️ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

  • Читач68

    Вони провели акцію з протидії торгівлі людьми. Але і в сюжеті, який бачив , і на фото різних ресурсів ці люди , які тримають табличку в руках постійно посміхаються. Мені здається це недоречно.  Ти ж не проводиш акцію в підтримку розважальних програм.

    Ти виступаєш проти торгівлі людьми, тут не до посмішок. ХЗ на кого це розрахунок, дуже примітивно

keyboard_arrow_up