Як і хто чистить Вінницю та що нас чекає під час сильних снігопадів

Як і хто чистить Вінницю та що нас чекає під час сильних снігопадів
Трактори «Беларус» використовують для посипки тротуарів. Для прибирання снігу на дорогах залучають вантажівки-самоскиди МАЗи та Ford
  • Понад 700 людей і 24 машини спецтехніки боролися з ожеледицею у Вінниці 25 листопада.
  • Утім, не всюди побороли: вінничани дорікають, що тротуари були слизькими наче «ковзанка».
  • Чому так сталося та що буде, якщо місто накриє потужний снігопад?

Ожеледиця в понеділок, 25 листопада, стала неприємним сюрпризом для вінничан. За добу 130 людей із забоями та переломами опинилися в травмпункті, по області сталося близько 30 ДТП. Найстрашніша аварія була під Тульчином — водій автобуса «Ольгопіль-Вінниця» через ожеледицю не справився з керуванням. У результаті автобус занесло в кювет, п’ятеро пасажирів забрала швидка.

Комунальники посипали вулиці Вінниці піском з сіллю ще з 3-ої ранку 25 листопада. Але вінничани в соцмережах дорікають, що вранці Вінниця була «ковзанкою». Навіть у вінницькій мерії визнали, що 700 комунальників та 24 машини спецтехніки «впоралися не всюди». Чому так трапилося? Як чистять місто від криги? І що станеться, якщо місто накриє потужний снігопад?

Подвір’я – ЖЕКам, тротуари – магазинам

«Вінницьке шляхове управління» очищує вулиці міста від снігу та льоду. Керівник підприємства Володимир Чорновол каже, що ожеледиця не застала їх зненацька: підготували техніку і людей заздалегідь.

Відео дня

І попри великий обсяг робіт — на їхньому балансі понад два мільйони квадратних метрів доріг та близько 360 тисяч «квадратів» тротуарів — їхнє підприємство не єдине, хто чистить Вінницю.

— Ще є декілька приватних підприємств, що мають договори на очищення вулиць з міською владою. Наприклад, дальнє Замостя обслуговує товариство «Магістраль», другорядні вулиці на Вишеньці чистить інше підприємство. На Поділлі «нашою» є проїжджа частина вулиці Зодчих, — каже Чорновол. — Забезпечити порядок у подвір'ях мають ЖЕКи, які оформили угоди з жителями багатоповерхівок чи ОСББ. Почистити тротуари перед магазинами повинні працівники цих магазинів.

Нині робітники «Вінницького шляхового управління» закріплюють до спецтехніки відвали, лагодять трактори тощо.

— На базі підприємства є самоскиди Ford, МАЗи, які мають змінне обладнання для роботи як влітку, так і взимку. Маємо трактори «Беларус» та фінські міні-навантажувачі Avant зі щітками та відвалами, — каже Володимир Чорновол. — Ще є старенький Т-150, який ідеальний для очищення вузьких вулиць в центрі Вінниці та потужний КамАЗ, що їде вгору не гірше сучасних Ford. Загалом є 35 одиниць спецтехніки.

Слідкують по камерах і GPS 

Штат підприємства — це 180 робітників постійного штату та ще 50-60 людей, яких наймають «для підсилення» на осінньо-зимовий період.

— Люди в нас працюють по змінах, яких загалом три. Тривалість однієї зміни — 24 години. Залучаємо працівників за потреби. Для прикладу, вдень немає ані снігу, ані ожеледиці і нам не потрібні всі люди. А з вечора засніжило і потрібно виходити чистити вулиці, тож і викликаємо більшість водіїв на роботу.

Володимир Чорновол, очільник «Вінницького шляхового управління»

З 2017 року всю спецтехніку обладнали GPS-трекерами, щоб в реальному часі слідкувати, де чистять вулиці. А з цього року для контролю залучили ще й камери Ситуаційного центру, аби перевіряти ще і якість роботи.

— Бо по GPS ми бачимо, що машина проїхала певну ділянку, а по камерах видно, що авто їхало з піднятим відвалом, для прикладу. Тож такі випадки фіксуємо та вживаємо відповідні заходи, — каже Чорновол.

 

Приковує увагу декілька «гір» з відсіву та технічної солі на території підприємства. Керівник «Шляхового управління» каже, що мають понад дев’ять тисяч тонн суміші та цього цілком вистачає на сезон, навіть небагато залишається: з минулої зими ми мали близько півтори тисячі тонн суміші.

За сильних снігопадів — працюють в ланках

Питаємо, а як комунальники зі «Шляхового управління» будуть працювати за сильних снігопадів?

— Усіх викликаємо на роботу, машини з відвалами працюють цілодобово по своїх маршрутах. У сильний снігопад пускаються в дію дві великих «ланки» з п'яти снігоприбиральних машин, які очищають дорогу. А також плюс три «ланки», що очищають другорядні вулиці. Водночас, на тротуарах зі щітками чи відвалом працюють трактори «Беларус» та «Авант». На зупинках сніг скидають вручну лопатами, — відповідає керівник «Шляхового управління» Володимир Чорновол

Як працює «ланка» і куди зкидатимуть кучугури снігу?

— Для прикладу, дорогу на Київській очищають одночасно п’ять машин з відвалами. Їдуть шеренгою одна за одною, щоб перекидати сніг з середини дороги на узбіччя. А потім вони розвертаються на колі біля вулиці Зулінського та їдуть у зворотному напрямку, зчищаючи сніг з дороги, — каже Чорновол. — Коли припиняється снігопад, і дороги вже очищені, самоскиди завантажують снігом з узбіччя, який вони відвозять на Сабарів, до очисних споруд. На Бригантину вже останні три роки наше підприємство не возить сніг.

Опитування

Чи задоволені роботою комунальників у перший день ожеледиці?

Нагадаємо, в області через неочікувану ожеледицю сталося чимало ДТП:

Також додаємо схеми як правильно впасти, щоб не покалічитися. І на найближче майбутнє вам знадобляться корисні контакти з цього матеріалу: Куди дзвонити, якщо не чистять від снігу вулиці та подвір’я

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ксения Окунева

    у нас во дворе песком посыпали
    правда потеплело
  • Сергій Романенко

    та проблєм з комунальниками почті нема,деколи канєшно втикают но в цілому в нас по городу все розчищено завжди
  • Next

    Це велика БРЕХНЯ, 24 автівки порахували мабудь з тими персональними, що возять самого Чорновола, і  його заступників.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up