Всесвітній день прибирання у Вінниці: розповідаємо детальніше, що відбувалось

Всесвітній день прибирання у Вінниці: розповідаємо детальніше, що відбувалось
Фото: Тетяна Клямчук
  • Сьогодні у Вінниці провели Всесвітній день прибирання.
  • Хто організував, де проводився та що відбувалося? Розповідаємо детальніше.

Сьогодні, 16 вересня, о 10.00 відбулася наймасштабніша екоподія року з Всеукраїнським молодіжним рухом «Let’s do it, Ukraine» у Вінниці та Вінницькій області за підтримки корпорації «Біосфера». Було проведено Всесвітній день прибирання.

Координаторка руху, Анастасія Миколюк, говорить, що головними локаціями для прибирання обрали територію Вишенського озера та Ботанічного саду. 

 Фото: Тетяна Клямчук

— Ми їх попередньо перевірили й вже зараз прибули активісти, які виявили бажання доєднатися до благородної ініціативи, — розповідаючи дівчина показує на групу людей, які готуються прибирати. — Сьогодні у нас близько 30 учасників, які вмотивовані прибирати, і готові зробити краще для нашого довкілля. 

Відео дня

Анастасія поділилася першими результатами цьогорічного прибирання: до цієї ініціативи поєдналися ще інші громади Вінницької області, доєднувались організовано містами, бізнесами, школами або закладами вищої освіти. 

Також, були різні варіанти доєднання до Всесвітнього дня прибирання. Наприклад, ті хто не міг прийти на локацію доєднувалися у варіанті цифрового прибирання, а саме за інструкцією опублікованою в соціальних мережах «Let’s do it, Ukraine» Вінниця, люди можуть навести лад у своїх гаджетах.

 

Крім того, до прибирання можна доєднатися і з будь-якої локації, тобто навіть з власного дому, якщо ви займаєтеся цим там. Організатори просять тільки опублікувати фото у соціальних мережах, щоб поширювати таку екологічну ідею в маси та залучати більше людей.

— Готуватися було трохи важко, бо потрібно було багато розробок, потрібно було розібрати купу посилок із забезпеченням учасників прибирання усіма необхідними речами, — розповідає координаторка руху.

Далі сміття, яке зберуть активісти, забере на перероблення Еко-Він, яке буде сортуватися на сухе та вологе, і на скло та пластик, щоб надалі могти його віддати їхнім колегам зі станції сортування.

 Фото: Тетяна Клямчук

Поміж іншим, сьогодні збирали окремо пробки від пляшок для безпілотників. Організація «Овес», яка проявила таку ініціативу, займається збором кришечок для волонтерського проекту «Крила». До цієї ініціативи можна доєднатися усім охочим, а детальніше про можливі пункти збору можна побачити на сторінках організації.

 

Сьогодні на головну локацію у місті прийшло близько 30 осіб. Наприклад, Ірина, вона навчається у 15-му ліцеї, дізналася про Всесвітній день прибирання на VIP Екопікніку. Їй дуже сподобалася ця ініціатива, тому як тільки організатори опублікували реєстраційну форму, то вона доєдналася.

— Я в принципі ніколи такого не робила, але мені дуже хотілося б зробити Вінницю чистішою, — каже Іра.

Анастасія Ульяненко, президентка 2-го ліцею, та Анна Тренчук, яка є ученицею Вінницького технічного ліцею, також є учасницями «Ліги молодих майстрів». Вони були знайомі з координатором руху та активно слідкували за діяльністю організації, тож вирішили доєднатися.

— Вчора ми спілкувалися з Департаментом соціальної молодіжної політики, і вони нас запросили на всесвітній день прибирання. Тому ми тут, — розповідають дівчата.

Від центру «ЯМАРІУПОЛЬ» до прибирання доєдналася психолог Галина Кирпач разом з іншими маріупольцями. 

— Ми приєдналися, бо хочемо місто, в якому зараз живемо зробити трішечки чистішим, — говорить пані Галина. — Найбільш вразило те, скільки знапйшли битого скла. І найобразливіше, що воно валяється в трьох метрах від смітника. Знаєте, можна було б сказати, що сміттєвих баків немає, але вони є, та скло на жаль скрізь. Я навіть сковорідку зі згореним м'ясом знайшла, видно хтось вирішив не показувати дома, що вона погана господарка. А взагалі намагаємося з маріупольцями якнайчастіше доєднуватися до таких ініціатив, тому дякуємо Вінницькій молодіжній раді та ініціативним групам за те, що нам повідомляють та запрошують на різні акції.

Фото: Тетяна Клямчук
Фото: Ангеліна Масалаб
Фото: Тетяна Клямчук
Фото: Ангеліна Масалаб
Фото: Тетяна Клямчук

 


Читайте також:

Порибалили на 49 тисяч гривень: рибалки сітками наловили 10 кг риби, 4 раки та протоколи

Рішення суду: будівництва на «Вінницьких Мальдівах» не буде

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Sergey Storog (Ja)

    А цікаво балансоутримувачі де були в цей час? Чи як завжди на халяву діти прибрали?
  • Александр Шмырев

    Как  достали эти фарисеи призывают к одному а выходят в город срут на каждом шагу Тошнит от показухи
  • Next

    Дуже дивно що після спілкування з Департаментом соціальної молодіжної політики, які  запросили на всесвітній день прибирання, самих організаторів  не було видно, тобто  дітей примусово Все як завжди...

keyboard_arrow_up