Врожайність вища, ніж торік. В області зібрали врожай ранніх зернових та зернобобових

- Аграрії Вінниччини продовжують збір сільськогосподарських культур урожаю 2025 року.
- В області намолотили понад 1,3 мільйона тонн зерна ранніх зернових та зернобобових культур.
- Показники вищі минулорічних.
В усіх господарствах Вінниччини вже зібрали врожай ранніх зернових та зернобобових на площі 212,4 тис. га із запланованих 423,7 тис. га, що становить 50,1% від прогнозованого обсягу.
За словами аграріїв, намолочено 1322,7 тис. тонн зерна при середній урожайності 62,3 ц/га, що перевищує минулорічний показник.
Зокрема, озиму пшеницю зібрали на площі 138,0 тис. га, намолотили — 958,1 тис. тонн при урожайності — 69,4 ц/га, яру пшеницю зібрали на площі — 2,1 тис. га, її намолотили – 10,4 тис. тонн при урожайності — 49,5 ц/га, ярий ячмінь зібрали на — 41,5 тис. га, намолотили — 194,1 тис. тонн при урожайності — 46,8 ц/га. Разом з тим, озимий ріпак зібрали на площі — 93,9 тис. га, намолотили — 313,4 тис. тонн при середній урожайності — 33,4 ц/га. Усі показники вищі минулорічних.
Завершилося збирання озимого ячменю та гороху. Озимого ячменю намолотили 141,5 тис. тонн, а гороху — 18,6 тис. тонн. Кампанію збору цих культур завершили, а врожайність вища, ніж торік.
В агрофірмі «Ольгопіль» завершили збір озимих культур. Господарство отримало 680 тонн озимого ячменю зі середньою врожайністю 5,5 т/га.
Як зазначає головний агроном агрофірми Олександр Палайчук, нинішній показник трохи нижчий за минулорічний, однак з огляду на стресові умови перезимівлі і затримку старту жнив через холодну весну, вважається достойним.
«Озимі культури дуже залежать від зимових умов. Цього року були різкі перепади температур — це позначилося на розвитку посівів. Але результат нас не розчарував», — коментує Палайчук.
Агрофірма «Ольгопіль» також успішно завершила кампанію зі збирання озимого ріпаку. Попри погодні виклики осінньо-зимового періоду, господарству вдалося отримати врожай на рівні минулого року. Це підтверджує правильність обраної технології вирощування і стабільний потенціал культури для регіону.
У 2024 році під озимий ріпак у господарстві було відведено 1 тис. 352 гектари. Головний агроном господарства Олександр Палайчук каже, що головний акцент був на якості підготовки ґрунту, збалансованому живленні, своєчасному контролі хвороб та шкідників, а також регуляції росту на ранніх етапах. Це забезпечило хороший розвиток культури до зими і швидке відновлення вегетації навесні.
Ріпак є першою культурою, яка дає «живі гроші» в господарстві. Саме його реалізація забезпечує оборотні кошти на підготовку до осінньої посівної, зокрема озимої пшениці та ріпаку наступного сезону. Зважаючи на міжнародний попит на український ріпак, особливо в країнах ЄС, ця культура зберігає високу експортну привабливість.
Читайте також:
Перші страви з овочів і фруктів. Гастродослідниця Олена Павлова ділиться рецептами сезонних супів
За понад 600 тисяч придбали п'ять дронів: як 27-й ліцей зібрав кошти для ЗСУ
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.