Виставку із таємничою назвою «Десень. Бардинкі. Бесаги» відкрили до дня Великодня

Виставку із таємничою назвою «Десень. Бардинкі. Бесаги» відкрили до дня Великодня

Витинанки, традиційні, білі та двоколірні писанки, подільські вишиванки, а також зразки старовинного ткацтва Вінниччини презентували представники громадської організації «Етномайстерня Коло». Відбувалося дійство у виставковій залі Спілки художників.

Назву «Десень.Бардинкі.Бесаги» запозичили із найменування писанкових символів, проте трактують її по-своєму.

–  Значення слова «десень» – зразок. В традиційному мистецтві це був візерець того штампа, яким робили вибійку, узори на тканині, але для нас воно має набагато більше значення – ми це сприймаємо як зразок для наслідування. Бардинкі. Так раніше називали маленькі сокирки. На писанці можна побачити щось схоже на сокирку, але насправді тут є перетин жіночого і чоловічого, тут є перетин світів. І ще  –  бесаги. Це двосторонній поділ яйця. Він розповсюджений у Східному Поділлі, його майже немає в інших регіонах. Це український «інь і янь», – розповіла голова ГО «Етномайстерня Коло» Наталя Сентемон.

На виставці представлені роботи і професійних майстринь, і аматорів. Деякі вироби жінки робили вперше. Наприклад, витинанки. Та найдавніші експонати – ткані килими. Їх тут вважають найціннішими.

Відео дня

–  Це старовинні килими, це все з наших приватних колекцій. Це той вид мистецтва, якому немає рівних. Дуже мало експонатів збереглось, адже був час, коли це не цінували. Тому все те, що ми робимо, можуть зробити інші люди, ми можемо навчити. Що стосується ткацтва, це страшна праця, тому що нитки прясти, ткати, вимочувати, відбілювати, фарбувати, сушити – це величезний процес, – сказала Наталя Сентемон.

 

За словами директорки Вінницького обласного центру народної творчості Тетяни Цвігун, виставка стала початком особливого етапу єднання народних і професійних майстрів.

–  Вам вдалося найважливіше. Вам вдалося закумулювати все те найкраще, що є, щоб сьогодні в такому поєднанні знаків, орнаментики, кольору, відчуття показати нам усім і відкрити очі для українців, –  додала пані Тетяна.

Організатори розповідають, що раніше ставлення до Великодня було інше. Пращури вважали, що в цей день Небесні Ворота відкриваються, тому можна спілкуватися з богами, а будь-які бажання людей будуть виконані.

–  У нас тут 3 світи символічно саме відтворюють оцей день. Великдень був дуже важливий, тому що це було ознакою продовження життя. Саме в цей день на писанках писали знаки прохання. І писанки – це мова, яка несе в собі багато значень. Тому, коли мене питають про символіку, я кажу, що там насправді ще є три яруси і три поверхи. І чим більше це досліджуєш, тим більше і цікавіше це взнаєш, –  розповідає Наталя Сентемон.

 

Експозицію доповнюють фотографії представниць громадської організації «Етномайстерня Коло», які уособлюють три світи. Виставку можна відвідати до 19 квітня.

 

Цей матеріал було підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up