«Вірю, що наше місто буде найтуристичнішим і найсмачнішим». Що відомо про HoReCa. ReStart-2021

«Вірю, що наше місто буде найтуристичнішим і найсмачнішим». Що відомо про HoReCa. ReStart-2021
На фото: Олександр Вешелені, Надія Лисецька, Валерій Сиверчук та Інна Кривешко
  • Бізнес-форум «HoReCa. ReStart» вже є традиційним для Вінниці заходом, під час якого відомі експерти ресторанної галузі діляться своїми професійними секретами та обмінюються важливим досвідом.
  • Цього року подія проходитиме відразу у двох форматах — online та offline, а спікерами будуть найвідоміші й найуспішніші ресторатори України.
  • Хто саме виступатиме на форумі та про що говоритимуть — дізнайтесь далі у нашому матеріалі.

Уже цього четверга, 5 серпня, до Вінниці завітають відомі й успішні представники ресторанної галузі країни, щоб взяти участь у традиційному івенті «HoReCa. ReStart». Бізнес-форум ініціював Business People Club ще у 2018 році, щоб підтримувати малий і середній бізнес, а також сприяти його якісному розвитку.

Цьогоріч ресторатори серед іншого говоритимуть про нові тенденції в умовах Covid-19 у 2021-2022 роках у сфері HoReCa та поділяться успішними бізнес-кейсами й реальними технологіями, які можуть покращити бізнес, збільшити прибуток та впізнаваність закладу у сфері гостинності. 

Детальніше про подію говорили сьогодні, 3 серпня, під час пресконференції. 

Відео дня

Навіщо потрібен бізнес-форум

Зазначимо, що у 2021 році захід пройде в рамках ініціативи COVID-19 Бізнес-клініки проєкту «EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП».

— Бізнес-форум «HoReCa. ReStart» відбудеться 5 серпня за підтримки Вінницької міської ради та в рамках проєкту Європейського Союзу «EU4Business», який реалізується в Україні німецькою агенцією GIZ. Вони фактично профінансували організаційні видатки на проведення цього форуму — все для того, щоб підприємці могли взяти для себе корисні новації і тренди у всьому, що стосується розвитку ресторанної сфери, — говорить керівниця Вінницької COVID-19 Бізнес-клініки, президентка Business People Club, організаторка бізнес-форуму «HoReCa. ReStart» Надія Лисецька.  — Цей захід ми проводимо вже четвертий рік поспіль. У перший рік, коли ми проводили бізнес-форум «HoReCa. ReStart», була ідея трохи сколихнути нашу ресторанну сферу. 

За її словами, потрібно було показати рестораторам, як важливо робити ресторани атмосферними й затишними, а гостей запрошувати, ніби до себе додому.

— Щоб до нашого міста хотіли їхати туристи, навіть на вихідні, щоб наше місто запам’ятовувалось на смак, — ділиться Надія Лисецька. — А на смак воно запам’ятовується саме через визначні ресторанчики та кав’ярні, які є в нашому місті. І для того, щоб підняти цю ресторанну культуру, щоб, з одного боку, мотивувати рестораторів робити не звичайні банкетні ресторани, а заклади із цікавими концепціями, а з іншого боку, формувати культуру споживання і культуру сніданків, яку дуже хочеться все ж таки запровадити в нашому місті — ми і проводимо щорічний бізнес-форум «HoReCa. ReStart».

У 2021-му до Вінниці на івент прийдуть надзвичайно професійні спікери.

— Це власники цікавих, концептуальних ресторанів, — інтригує організаторка бізнес-форуму. — Наприклад, Михайло Гросуляк — знаний всіма по своєму закладу в Буковелі «Грибова хата». Це найоригінальніший, напевно, у всій Україні заклад. 

Крім того, 5 серпня говоритимуть про франшизи в ресторанному бізнесі та важливість роботи з командою.

— Фактично, ті люди, які працюють з гостями, — і є обличчям ресторану, — розмірковує  Надія Лисецька. — Тому що гості йдуть на смачну їжу, йдуть до ресторану на якісне обслуговування і на атмосферу закладу. І саме частина персоналу й обслуговування дуже важлива, тому й будемо на форумі спілкуватися про команду й про ефективну роботу з нею.

Президентка Business People Club підіймає завісу на ще одну корисну тему, якої торкнуться ресторатори. 

— До нас приїжджає Тарас Маселко — це керівник «iFest Republik» мережі найвідоміших ресторанів Львову. Про «Криївку», думаю всі чули… Навіть багато туристів з-за кордону нашу країну асоціюють з цими закладами. Тому він буде ділитися досвідом, яким чином вони вибудували цю структуру, де беруть ідеї і з ким вони їх впроваджують, — інтригує Лисецька. — Дуже хочеться, щоб з часом і наше місто запам'ятовувалось через такі гастро-родзинки, через концептуальні місця, куди будуть приїжджати туристи з інших міст та інших країн. І асоціація буде вже не тільки з вінницьким салом, але й з багатьма елементами подільської кухні, яка є насправді дуже важливою, широкою і смачною.

Програма HoReCa. ReStart-2021

Крім вже згаданих Тараса Маселка та Михайла Гросуляка, на «HoReCa. ReStart» виступлять ще 11 експертів. Пропонуємо ознайомитись із програмою заходу. 

Зверніть увагу, що цього року бізнес-форум має комбінований формат (паралельне проведення online і offline у ресторані Mont Blanc).

  • 11.00-11.10 — Можливості Програми «Fit for Partnership with Germany» для HoReCa (Олена Луценко — координаторка  Програми «Fit for Partnership with Germany» в Україні, місто Київ).
  • 11.10-11.20 — Презентація грантової програми/ваучерів для підтримки МСП, які постраждали внаслідок пандемії Covid-19 (Надія Лисецька — керівниця Вінницької COVID-19 Бізнес-клініки, президентка Business People Club, організаторка бізнес-форуму «HoReCa. ReStart», місто Вінниця).
  • 11.20-11.30 — «Коцюбинсьий 220» соціальні ресторани — тренд чи необхідність» (Олена Павлова — ідейна натхненниця «Коцюбинсьий 220», засновниця та керівниця ГО «Клуб подільської кухні», гастро-блогерка, місто Вінниця).
  • 11.30-13.00 — Панельна дискусія «Тренди в HoReCa»: Михайло Гросуляк — ресторатор, засновник мережі закладів харчування «Самогонна Ресторація», власник Фамільної сироварні та масарні в Тернополі, автор патентів на печі для випікання піци, співвласник піцерії «Фламінго», засновник музейної ресторації «Старий млин», засновник «Клубу Галицької кухні» та Тернопільської гільдії рестораторів, місто Тернопіль; Валерій Сиверчук — ресторатор мережі кежуал-ресторанів і кав’ярень («The Factory», «Лезгинка», «Батискаф», «АССА», «Red Zeppelin», «Чорна кішка — білий кіт», крафтової десертної майстерні «Мус-Мус»), власник доставки «Довезунчик», місто Вінниця; Тарас Маселко — PR-директор холдингу емоцій «іFEST», працює одночасно з проєктами ресторанного бізнесу, девелопменту, туризму, рітейлу та мануфактури, організовує івенти від пивної індустрії і до освітніх подій, місто Львів; Андрій Тягун — член асоціації рестораторів України, засновник Ресторації сучасної української кухні «Нова провінція», засновник Бару європейської кухні та крафтового пива «Карабас», активний учасник кращих конгресів ресторанної справи InRestSummerFest`2017-21, InRestWinterFest`2018-21, співзасновник та референт по налаштуванню бізнес-процесів у Центрі медичної косметології, місто Вінниця; Анна Діль — власниця Ресторації Шпігеля, засновниця проєкту «Кулінарна майстерня», ідейна гендиректорка «Діоскурі», керуюча готелем «Південна брама», місто Хмельницький; Інна Кривешко — рестораторка, експертка у сфері HoReCa, засновниця і керівиця ГО «Вінницька асоціація гостинності ХлібСіль», співзасновниця проєкту «Гастрогід Вінниччини», амбасадорка «Вінницького стандарту гостинності», менторка бізнес-спільноти «Board», місто Вінниця; Олександр Вешелені  — директор департаменту маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради, місто Вінниця. 
  • 13.00-14.00 — Перерва.
  • 14.00-14.10 — «Хайп — це не вихід» (Андрій Валовий — директор з розвитку та міжнародної співпраці асоціацій кулінарів Західна шеф-група, засновник гастрономічного проєкту «13Шефів», місто Львів).
  • 14.30-15.10 — «Як зарядити команду ресторану на продажі» (Ольга Добровольська — власниця і директорка Консалтингової групи Red Berry, HR, авторка та бізнес-тренерка в сегменті рекрутменту, розвитку та навчання працівників, місто Львів).
  • 15.10-15.40 — «Секрети створення відомих франшиз ресторанного бізнесу» (Роман Кирилович — співвласник однієї із найбільших в Україні франчайзингових компаній «Франч», автор книги «Как создать франшизу и захватить мир» і YouTube-каналу FranchTV, місто Київ).
  • 15.40-16.20 — «Життя ресторану до, під час та після Ковід. Ресторація Шпігеля — кращий ресторан української кухні» (Анна Діль — власниця Ресторації Шпігеля, засновниця проєкту «Кулінарна майстерня», ідейна гендиректорка «Діоскурі», керуюча готелем «Південна брама», місто Хмельницький).
  • 16.20-17.00 — «iFEST від Криївки до холдингу емоцій» (Тарас Маселко — PR-директор холдингу емоцій «іFEST», працює одночасно з проєктами ресторанного бізнесу, девелопменту, туризму, рітейлу та мануфактури, організовує івенти від пивної індустрії і до освітніх подій, місто Львів).

Про що говоритимуть вінницькі спікери

— У четвер я буду говорити, що та криза, яка охопила рестораторів стала з одного боку дійсно перевіркою на виживання, а з іншого боку — це, як і будь-яка криза, нові можливості, — каже ресторатор Валерій Сиверчук. — Дуже змінились вимоги до продукту, який ти даєш ринку, змінились твої підходи, змінилось дуже багато (за час пандемії — прим. авт). Тобто, ці півтора року, коли ми мучимось коронакризою, привели до того, що HoReCa змінилась так, як змінюється приблизно за 10 років, а може й ще швидше.

За його словами, зараз у людей залишилось менше грошей, але при цьому вони не згодні отримувати менше. Теперішніх споживачів вже не влаштовує менший сервіс, менше продуктів, менше гарних смаків. 

— Тому доводиться працювати в двічі більше, щоб бути хоча б тому ж рівні. Щобільше, звільнилось дуже багато ніш, з’явились нові ніші, які, умовно кажучи, ще півтора року тому б не відкрились, — ділиться він спостереженнями. — HoReCa вже не буде такою, як раніше. Зараз ми бачимо тільки легкі обриси того, що з’являється, але воно все-одно вже викристалізувалось і стало ясно, що той хто не зрозумів, що повернення назад вже не буде, залишився на тому ж рівні, де й був (до початку пандемії — прим. авт).

— Я буду ділитися своїми інстайтами, які взяв під час і після карантину, буду розповідати про енергію, яку потрібно мати керівнику для того, щоб підтримувати команду й рухатись уперед і буду брати нову інформацію від колег, — ділиться планами на бізнес-форум член асоціації рестораторів України Андрій Тягун. — Взагалі, я за розвиток, бо в тих, в кого є розвиток — є шалена енергія. І мені дуже приємно показати й донести нашим учасникам, що розвиток — це рушійна сила.

Чоловік додає, що на сьогодні його команда є новаторами в сфері сучасної української кухні в нашому місті. 

— Я за здорову конкуренцію. І конкурентів у нас немає, є колеги, — говорить далі Андрій Тягун. — Перспектива у даному напрямку (сучасна українська кухня — прим. авт.) є дуже великою. Особливо в нас на Вінниччині. Тут потрібно не забувати про традиції, але включати сучасний, креативний підхід.

Серед іншого про вінницьку асоціацію гостинності на форумі розповідатиме експертка у сфері HoReCa Інна Кривешко.

— Задача асоціації, у першу чергу, допомогти рестораторам об’єднатися. Тому що разом легше всі труднощі проходити і зробити цей бізнес успішнішим. Асоціація створена для того, щоб об’єднатися і допомогти одне одному зробити наш бізнес кращим, — говорить вона. — Тому зараз ми працюємо над Вінницьким стандартом гостинності. Він ще не закінчився, у нас ще багато планів, зараз тільки пройшло вручення табличок по вінницькому стандарту, були навчання персоналу й управлінців, далі етап впровадження страв і багато планів на майбутнє саме для того, щоб допомогти рестораторам стати успішнішими.

Інна Кривешко додає, що дуже вірить, що з вінницьким ресторанним бізнесом все буде добре.

—  Я вже бачу зміни й ці зміни на краще. Це справді робиться не так швидко й дійсно постковідна ситуація вплинула на нашу сферу… Але я вірю, що з кожним роком ми будемо все кращі й кращі. І вірю, що наше місто буде найтуристичнішим, найсмачнішим і найкращим, — ділиться очікуваннями рестораторка. — Ми все для цього робимо!

Наостанок слово взяв директор департаменту маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради Олександр Вешелені.

— Минулий рік зробив дуже багато для консолідації взагалі сфери гостинності у Вінниці та для вибудовування дійсно якісного діалогу між бізнесом (саме цієї сфери) і представниками органів місцевого самоврядування, — зазначив він. — Я сподіваюся, що в майбутньому, крім, звичайно, підтримки таких важливих форумів, майданчиків для нетворкінгу для обміну досвідом, ми зможемо підтримати за моделлю того ж Вінницького стандарту гостинності ті програми, інноваційні й креативні, які націлені на творення креативного туристичного гастропродукту. Впевнений, що Вінниця крокує до статусу однієї з гастростолиць України!

Як стати учасником бізнес-форуму

Реєстрація на бізнес-форум ще відкрита. Зареєструватися можна ТУТ, а всю актуальну інформацію радимо шукати на офіційній facebook-сторінці.

— Захід повністю безкоштовний, крім кейтерингу, — наголошує Надія Лисецька. — Думаю, інформація з форуму буде цікавою не тільки рестораторам, але й усім підприємцям, які працюють у сфері обслуговування, адже на сьогодні усі клієнти стають вибагливішими.

 

Читайте також:

«Мрії збуваються»: соціальний ресторан «Коцюбинський 220» отримав приміщення

Грант на соціальний бізнес: хто переміг у конкурсі «Ти зможеш! Ми допоможемо!»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Дарья Бондарь

    Все про бізнес на порталі https://buduysvoe.com.ua/publications/must-visit-cikavi-kursy-ta-l-0 - також ідеї для бізнеси, підказки, курси та інновації. Ви будете задоволені, я вас запевняю

  • Наталя Вікторівна

    да-да-да-да
  • vikvikt vikt

    я много  раз был в помпеях, в неаполе .там  да  куча кафе.и там економика  держится на туристах.но помпеи   и неаполь это морской город а винниця ?какие у вынницци  туристы  что им смотреть ? цэ  тожэ  морський город нафига в нем столько кафе.где сидят  лоботрясы ,причем с утра.иногда прохожу мимо и противно смотреть.и  бездельники .економику может спасти только  заводы но наших  имбицилов уже ничо не спасет  так низко пасть надо уметь выбраться еще

keyboard_arrow_up