«Вирок суду будемо оскаржувати». Мати Героя Майдану Шимка не згодна, як покарали вбивцю її сина

«Вирок суду будемо оскаржувати».  Мати Героя Майдану Шимка не згодна, як покарали вбивцю її сина
Убивць людей на Майдані суд покарав несправедливо, вважає Зоя Кузьменко, мама Героя Майдану Максима Шимка. Фото Громадське
  • Через дев’ять років після подій на Майдані Святошинський суд Києва оголосив покарання ще п’яти «беркутівцям».
  • Одного засудив на довічне, ще двом — 15 років тюрми, одному п’ять років, а одного виправдав.
  • Убивці вінничанина Максима Шимка дали 15 років.
  • Журналіст «20  хвилин» розмовляв з мамою Максима Шимка — Зоєю Кузьменко, жінка пояснила, чому не згодна з рішенням суду.

У вбивстві вінничанина Максима Шимка звинуватили бійця полку «Беркут» Зінченка. Йому присудили 15 років тюрми. Підсудного не було у залі засідання.

Фото зі служби в ОРДЛО

Нагадаємо, «беркутівця» Зінченка разом зі ще чотирма обвинуваченими звільнили з-під варти у 2019 році. Тоді їх обміняли на українських полонених з ОРДЛО.  

Не було у залі суду також заступника командира полку Янішевського, його визнали винним у вбивстві людей на Майдані і призначили довічне ув’язнення. Ще одного «беркутівця» — Аброськіна засудили на 15 років. Теж заочно, без присутності у залі засідання. Всі троє — Аброськін, Зінченко і Янішевський оголошені у міжнародний розшук.

Відео дня

Натомість двоє «беркутівців» — Маринченко й Тамтура брали участь у засіданнях суду. У лютому 2020  року вони повернулися в Україну. З того часу з’являлися на виклик до суду. Маринченка визнали винним у перевищенні влади, його засудили на п’ять років ув’язнення. «Беркутівця» Тамтуру виправдали повністю за всіма статтями. І це за умови, що обидва вони називали події на Майдані «державним переворотом», а протестувальників «озброєними злочинцями».

Про рішення суду мама Максима Шимка Зоя Кузьменко говорила з журналістом зі смутком у голосі. Жінка вважає покарання несправедливим. Каже, такої само думки дотримуються рідні вбитих на Майдані.

«Я вже розмовляла по телефону з родинами, у яких таке саме горе, як у мене, —каже Зоя Семенівна. — Вони теж незадоволені. Домовилися, що будемо подавати апеляцію».

Запитую, якого покарання вимагатимуть в апеляційній скарзі. Жінка каже, що у них є адвокати, прокурори, вони писатимуть апеляційну скаргу.

«Оскаржувати вирок будемо обов’язково, бо непокаране зло породжує нове зло, це всім відомо», — каже у відповідь співрозмовниця.

Нагадую їй, що прокурор під час виступу у судовому засіданні вимагав для «беркутівців» довічного ув’язнення.

«Довічне, чи не довічне, це не мені вирішувати, але я знаю, що покарання має бути справедливим, — продовжує пані Зоя. — Про яку справедливість можна говорити стосовно убивці нашого Максима «беркутівця» Зінченка? Він, вважайте, уже майже відбув покарання. Якщо рахувати за «законом Савченко», то йому вже не так багато залишилося».

Жінка каже, що нині Зінченко служить в ОРДЛО. Розмістив про це фотографію. Таку інформацію вона отримала від прокурорів. «Вони знайшли в Інтернеті фотографію Зінченка і повідомили мені, — розповідає Зоя Семенівна. — Він терорист, всі вони, хто стріляв у людей на Майдані, терористи. Він і зараз виступає проти своєї держави. Будемо вимагати суворішого покарання».

Автор публікації пригадує одну з попередніх розповідей Зої Семенівни. Тоді вона розповідала, як запитувала Зінченка, за що він стріляв у її сина? Брехав, що не стріляв. Казав, що він водій, що в нього були інші обов’язки —перевозити людей. Насправді стріляв. До того ж, влучно. Цілив у шию.

Його затримали у квітні 2014-го. Затримання відбувалося на базі «Беркуту». Доправили у СІЗО, де він провів п’ять з половиною років. Зінченко не надав жодних свідчень. Своєї вини не визнав. У 2019-му його обміняли на українських полонених в «днр», «лнр».

Прокурор вимагав довічного

Рішення суду оскаржуватимуть обидві сторони судового засідання. Як захисники рідних Небесної сотні, так і адвокати «беркутівців». Про це йдеться у публікації на одному з Інтернет-сайтів.

Зазначається, що прокурор Олексій Донський вимагав довічного ув’язнення для всіх п’ятьох «беркутівців». Аргументував це посиланням на постанову Верховного Суду. Наголошував, що такий документ є обов’язковим для застосування. У ньому зазначено: якщо є група осіб, що вчинила злочин, то не настільки важливо, хто безпосередньо вчиняв убивство, а хто пасивні, чи активні дії. Достатньо, що група діяла узгоджено. Саме так вчиняла на Майдані спец рота «Беркуту».

Прокурор оскаржуватиме вирок Святошинського суду у повному обсязі у висновках кваліфікації і щодо окремих обвинувачень.

Адвокат «беркутівців» заявив, що подаватиме апеляцію на рішення суду стосовно трьох засуджених — Янішевського, Зінченка і Аброськіна.

Три постріли і всі в шию

Три вогнепальні поранення виявили в тілі Максима Шимка. І всі — в шию.

Він помер о дев’ятій годині сім хвилин 20 лютого 2014 року. Одна з куль залишилася в тілі. Її ідентифікували експерти. У матеріалах  слідства записано: «Куля, вилучена з трупа Шимка М.М., вистріляна з 7,62 мм автомата АКМС № ГУ 3557». Встановлено, що цей автомат закріплений за Сергієм Зінченком, снайпером-водієм київського спецпідрозділу «Беркут».

У той день, 20 лютого 2014-го, на Майдані загинуло 48 учасників Революції Гідності, ще майже 100 людей дістали поранення.

Читайте також:

Десятикласник виготовив для фронту 10 павербанків. Йому допомогли друзі і мати загиблого офіцера

Підліток з Вінниці був серед юнаків, яких завербували спецслужби рф у різних містах України

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Vladislav Vasilchenko

    Ну, якщо тих, хто безпосередньо вбивав людей, називати терористами, то необхідно визнати терористами і Януковича, і кілю- бімбу у вагіні, і міністра МВС захарченка, сівковича т.д. Усі вони просто вбивці!
  • Гушко Вероніка

    Сук розстріляти мало стільки людей убили

keyboard_arrow_up