Вінницькі айтішники подарували місту платани і заклали «капсулу часу» біля Вежі (Новини компаній)

Вінницькі айтішники подарували місту платани і заклали «капсулу часу» біля Вежі (Новини компаній)

У четвер, 10 жовтня, на Європейській площі команда спеціалістів ІТ-компанії Astound Commerce спільно з представниками мерії висадили десять східних платанів та заклали «капсулу часу». Цим заходом компанія хоче привернути увагу до теми екології та закликає вінничан піклуватися про довкілля подільського регіону.

Представники вінницького офісу компанії з інформаційних технологій спільно з міською владою подарували місту та вінничанам десять східних платанів. Це була ідея Frontend-розробниці компанії — Марини Алексашиної, яка завдяки підтримці колег та Astound втілила свою давню мрію:

— Ще за часів студентства мріяла посадити дерево, щоб воно росло і ставало сильнішим разом зі мною, до якого хочеться прийти зі своїми малими дітлахами і розказати їм добру казку, — каже дівчина. —  У нашій компанії вже кілька років діє внутрішня програма «Інкубатор ідей», до якої можна подати соціальну, професійну пропозицію чи ініціативу і отримати підтримку для її реалізації. Сьогодні я щиро радію, що моя маленька ідея переросла в такий масштабний захід.

Марина Алексашина, ініціаторка еко-події, саджає платан

Надалі Марина Алексашина керувала цим проектом і разом з представниками міської влади обрала дерева і місце для їх висадки. Загалом на реалізацію еко-проекту пішло близько року, і цього четверга висадили десять платанів неподалік від водонапірної Вежі — одного з головних символів Вінниці.

— Кожне дерево — це окрема історія. Історія однієї людини, родини чи декількох друзів. В нашому випадку сьогоднішня посадка дерев - це історія всієї компанії, — додала Марина. 

Такі маленькі ініціативи — висадка десяти, п’яти та навіть одного дерева — важливі для міста, бо це акцентує увагу людей на збереженні довкілля і сприяє підвищенню відповідальності вінничан. Також поруч з деревами у землю заклали «капсулу часу» із особливим повідомленням:

Капсула часу з повідомленням берегти навколишнє середовище

— Ми дуже хочемо, щоб зелених ініціатив у Вінниці більшало. У капсулі є лист для наших «друзів з майбутнього», в якому ми написали про стан довкілля 2019-го і закликали берегти природу міста в майбутньому. Для того, щоб відслідкувати зміни, до тексту ми включили основні показники теперішнього стану довкілля: середньодобову температуру повітря, атмосферні опади, викиди забруднюючих речовин в атмосферу та інших. Плануємо відкрити капсулу в 2040 році. Буде цікаво порівняти як змінилася екологія нашого регіону через 20 років, — каже спеціалістка з комунікацій IT-компанії Софія Пивнюк.

Підготовка місця для закладення капсули часу

У мерії такі проекти підтримують і тільки заохочують місцеві компанії долучатися до подібних ініціатив:

— Радий, що ви обрали саме платани. Це гарні дерева, що дають багато кисню, легко приживаються в наших широтах. У бюджет на наступний рік ми заклали закупівлю саме платанів, тож у найближчому майбутньому Вінниця стане ще більше зеленішою, — поділився директор комунального господарства та благоустрою міської ради Володимир Ніценко.

Основна посадка дерев у центральному парку міста проводилась ще в далеких 1947 та 1952 роках, а середня тривалість їх життя складає близько 40 років. Тож оновлення «зеленого каркасу» Вінниці є актуальним питанням для міста.  

— Ці платани — міцні, здорові саджанці, яким вже є сім років. На перспективу, вони стануть частиною алеї платанів, яку почали висаджувати на Європейській площі. Дякую за вашу ініціативу, бо Вінниця має бути не тільки європейським містом, а ще й найзеленішим містом України, — прокоментував директор «Подільського турцентру» Володимир Ходацький.

На захід у парку зібралася велика «група підтримки» зі спеціалістів компанії, зупинялися також і перехожі. До слова, вінницький офіс Astound Commerce є одним із п’яти центрів розробки компанії в Україні і другим по кількості інженерів після київського представництва. 

Спеціалісти ІТ-компанії Astound Commerce саджають платани

— Дев'ять років тому ми відкрили свій офіс у Вінниці. За цей час наша команда виросла майже до двохсот спеціалістів і продовжує поповнюватися талановитими інженерами, — поділилась Генеральна директорка компанії Дар’я Горніцька. — У всіх містах своєї присутності ми розвиваємо ІТ-спільноту, реалізуємо освітні та профорієнтаційні проекти для молоді, разом із тим для нас важливо, щоб із розвитком технологій, наше покоління також дбало про природу. Саме тому Astound виступив ініціатором еко-події з висадки дерев. Оскільки саме такі акції покликані змінювати ставлення громади до своєї місцевості.

За словами спеціалістів Astound, їх компанія вперше долучається до озеленення міста, але активно популяризує еко-напрямки серед своїх команд. Так, вінницький офіс на Кармелюка, 2а розвиває велорух. Тут є всі умови для комфорту велосипедистів: обладнана спеціальна парковка для роверів та є душ. Більше того, у вересні цього року у всіх офісах компанії проходив Astound Walking Challenge — внутрішньокорпоративний «марафон» відмови від використання громадського чи особистого транспорту на користь активному руху - ходьбі чи бігу. Вінницька команда зайняла друге місце серед усіх офісів, пройшовши за місяць разом 6 тисяч кілометрів.  

— Сьогодні ми зробили велику справу. Я впевнена, що наш внесок в озеленення Вінниці підтримуватимуть й інші організації. Ми теж не збираємось на цьому зупинятись, і плануємо підтримувати екологію міста і розвивати еко-відповідальність наших колег, — поділилась Світлана Блажченко, спеціалістка з підбору персоналу Astound Commerce.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня Від читача 18:58 смс для Анечки 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up