Вінничанка шиє вишиванки, які купують президенти, депутати, міністри, актори

Вінничанка шиє вишиванки, які купують президенти, депутати, міністри, актори
Марія Савчинська з дочкою Вікторією - одні з небагатьох майстринь, які вишивають у техніці "низзю"

•Вишиванку Віктору Ющенку Марія Савчинська подарувала у 2009-му у Києві, коли він надовго зупинився біля її виставки, бо не міг зрозуміти, що це за вишивка «навиворіт»

•Для того президента, що втік, теж купували вишиту сорочку, але вишивальниця ніколи не бачила його у своїй вишиванці

Марія Савчинська з села Клембівка Ямпільського району– вишивальниця у четвертому поколінні. Разом з нею уже вишиває донька і внучка, а це ще плюс два покоління людей з голкою і ниткою в руках

У неї вісімсот (!) вишитих робіт

-Як будете відзначати Міжнародний день вишиванки, - запитую у пані Марії

Відео дня

-В роботі, - каже вона. – Як і щодня, махатиму голкою. Маю замовлення з Києва на жіноче плаття.

-Хіба голкою махають?

-Голкою ні, рукою махають. Причому, сотню раз за день, а може, й більше. Куди рука – туди й голка з ниткою.

Пані Марія має звання «Заслужений майстер народної творчості». освоїла багато технік вишивки. Працює в одній – вишиває «низзю». Використовує тільки лляне полотно.

-Що означає «низзю»? – перепитує жінка. – Це коли вишиваєш навиворіт, тобто з тильної сторони тканини, знизу, звідси й назва. Ми з дочкою єдині у нашому селі Клембівка, хто ще так вишиває. Інші використовують традиційну схему – хрестиком. Наша техніка набагато складніша. Хрестиком можна й на машині, а «низзю» машина не втне.

У її доробку понад вісімсот (!) робіт. Вікторія нарахувала першу сотню вишиванок. Мама з донькою були учасницями багатьох виставок, свят, фестивалів.

У Клембівці дівчатка народжуються з голкою в руках

Раніше про Клембівку говорили, що тут дівчатка народжуються з голкою в руках. Вишивальниці були майже в кожній хаті. Ще в дореволюційні часи тут була фабрика вишивки «Жіноча праця». У радянські часи мала назву «Вінничанка». Вироби майстринь реалізували у різних містах колишнього Союзу і за кордон. Фабрика не працює вже багато років. «Та й молодь не дуже хоче  братися за голку з ниткою, - розповідає пані Марія. – Старші жіночки ще шиють для себе, для дітей, буває, на замовлення.

Про те, що вишивальниць у селі ще чимало, можна переконатися на традиційному святі «Мамину сорочку пригорну до серця». Його вже багато років поспіль організовують на Спаса у сільському парку. У такий день парк  розквітає такими барвистими кольорами, що аж очі вбирають. Марія Савчинська постійний учасник такого свята.

Бабусині внучки - студентка й учениця школи

 У 2009 році Вінниччина звітувала у Києві у палаці «Україна», Тоді пані Марії привселюдно на сцені Віктор Ющенко вручив посвідчення «Заслуженого майстра народної творчості». Коли оглядав їхню виставку отримав у подарунок від пані Савчинської вишиванку.

-Приїжджали з Києва купити сорочку і для того  президента, що втік, - каже пані Марія. – Але я його ніколи не бачила у вишиванці. Арсеній Яценюк має мою сорочку. Дві придбав у свій час Андрій Шкіль, а Ігор Швайка дуже хотів голубого кольору, то виготовила саме таку. Часто навідується наш земляк депутат Григорій Калетнік… Всіх чиновників і не запам’ятаєш, хто замовляв вишиванки».

Білим по білому узорами зі старих скринь

Раніше пані Марія вишивала, як вона каже, білим по білому – білими нитками на білому полотні. Останні два роки з’явилося лляне полотно різних кольорів. Замовляє матеріал у Білорусі. Тому стали частіше замовляти жіночі плаття. Та й сорочки кольорові – червоні, сині, зелені, чорні.

-Тепер побільшало замовлень на жіночі плаття, - каже майстриня. – І на весільні, і на будень…

У День вишиванки вона, як і в інші дні, не менше восьми годин проведе з голкою у руках. Вишиває плаття на замовлення однієї з поважних панянок зі столиці. Узори використовує зі старих скринь. Не раз обійшла хати літніх бабусь. «У них у скринях – клембівське  «золото», - усміхається жінка. – Рушники, блузи, напірники, скатертини, серветки – роботи з такими узорами, яких не знайти у наймодніших журналах з вишивки. Плаття виготовляє приблизно місяць, блузу чи сорочку – два-три тижні. Багато залежить від узору. Коли нема замовлень, шиють, за її словами, «на купу», на запас. Такі роботи представляють потім на виставках.

-До речі, цьогорічне свято «Мамину сорочку пригорну до серця» матиме статус міжнародного, - каже на прощання майстриня. – Приїжджайте. Не пошкодуєте

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Александр Балаганов

    в Виннице на Вишеньке при "при декомунизованном режиме"работала прекрасная фабрика "Винничанка",где вышивали не только сорочки,но и полотенца и т.д. Здание до сих пор не реконструировано и нонешняя власть абсолютно не интересуется этим вопросом.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up