Вінничани вимагають перейменувати вулицю Гоголя. А які вулиці вже дерусифіковані?

Вінничани вимагають перейменувати вулицю Гоголя. А які вулиці вже дерусифіковані?
Вулиця Гоголя перетинається з вулицею Льва Толстого, яку перейменували на честь Степана Бандери. До слова, у вінницького ліцею №4 забрали приставку «імені Менделєєва»
  • До мерії подали звернення, в якому звернули увагу на потребу перейменувати вулицю Гоголя, що в середмісті Вінниці.
  • Мер Моргунов на це звернення відповів, що це питання вивчать місцеві історики. І розглянуть потребу в перейменуванні.
  • А скільки вулиць уже перейменовано з початку повномасштабної війни? Скільки таких вулиць, провулків і площ у Вінниці?

У зверненні від 14 вересня йшлося, що «чому на другий рік війни у місті так і залишилися назви вулиць нелюдів, їх письменників, тобто вулиці Гоголя?».

Відповідь надали 3 жовтня. У ній йдеться, що звернення заявника розглянули. Та передали його до Ради з питань історії, культурної спадщини та топоніміки Вінницької міської ради. 

Цей орган якраз вносить пропозиції до перейменування вулиць, що пізніше ухвалює виконком та міська рада.

Відео дня

«Не Николай Васильевич, а Микола Васильович»

Щодо постаті Миколи Гоголя, то його записали в «російські письменники» саме з подачі радянської пропаганди. Про це у своїй колонці стверджував екс-міністр культури Олександр Ткаченко.

«Гоголь — українець, народився у Сорочинцях, що на Полтавщині, належав до українського козацького дворянського роду Гоголів-Яновських.

Росія привласнила собі всі досягнення Миколи Васильовича, виокремлюючи його постать як суто російську. В російськомовних джерелах можна побачити, що багато фактів із життя митця викреслено. Звичайно, тих, що пов’язують його з Україною і ілюструють його погляди. 

Маніпулювання на ґрунті начебто російського походження Гоголя в основному базуються на тому, що він писав російською мовою. Тобто логіка така: людина пише російською, тому вона є росіянином. 

Але почитавши цитати інших діячів про Гоголя чітко вимальовується картина людини, яка «без пам’яті любила Україну». Суперечити очевидному – немає сенсу», — писав Ткаченко.

Опитування

Як гадаєте, чи треба перейменовувати вулицю Гоголя?

Називають на честь Героїв

З початку повномасштабної війни, міська рада спочатку змінила назви більш як 160 вулиць, провулків, площ. А пізніше — ще 52 вулиць як у Вінниці, так і в приміських селах нашої громади.

Зокрема, вулиці називають на честь Захисників України. Так, вулиці Вінниці та приміських сіл носять імена Братів Котенків, Дмитра Білоконя, Анатолія Черниша, Володимира Даценка, Олексія Зінов'єва, Павла Корнелюка, Олександра Божка, Романа Балаби, Олексія Миргородського, Максима Шаповала, Олега Августюка, Вадима Галети, воїнів Климчуків.

Три вулиці переназвали на честь силових структур, що дають відсіч росіянам — Героїв поліції, Героїв Нацгвардії, Захисників неба.

Перелік старих та нових назв вулиць можете знайти у цих матеріалах:

Старі та нові назви вулиць Вінниці: склали список перейменувань у місті після 24 лютого

Ще 52 вулиці пропонують перейменувати у Вінниці та передмісті — СПИСОК

 

Читайте також:

У Вінниці площу Гагаріна перейменували на Калічанську — звідки ця назва?

У Вінниці перейменують четвертий ліцей. Яка буде нова назва?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (35)
  • Вадим Горшков

    .
  • Богдан Терещук

    Вулиця Саші Грей
  • Максим Белов

    Гоголь був комуністом, перйменовуйте негайно!
  • Кылына Петренко

    А саме головне.їм тільки дай міняти назву.а чому ніхто не скаже що переробити документи на квартиру з одної назви вулиці на іншу коштує не багато не мало 3500 гривень.при мінімальній зарплаті в 6000 тисяч.ви там не аху"ли?

    Cheshik Polek reply Кылына Петренко

    Переробляти документи на житло не обов'язково. Якщо потрібно буде переоформлювати власність на іншу людину, нотаріус підтягне ці зміни з бази, і в новому документі буде вказано нову назву вулиці.

    Але є інші нюанси.

keyboard_arrow_up