"Він дістав нас своєю наглістю!" - дорогу під Вінницею люди перекрили з банкою чорної рідини

"Він дістав нас своєю наглістю!" - дорогу під Вінницею люди перекрили з банкою чорної рідини

У селі Лука-Мелешківська приблизно п’ятдесят людей перекрили рух транспорту неподалік від місцевого плодозаводу

У руках тримали банку з рідиною густого чорного кольору, такою є вода у річечці Чапля

По обидва береги річки відчувається їдкий сморід – місцеві стверджують, що запах і забруднена вода це результат відходів виробництва плодозаводу

Це була попереджувальна акція. Наступного разу стоятимуть доти, доки не приїде обласне начальство

-Скільки можна знущатися над людьми! – обурювався сільський депутат Віталій Кириленко. – Вони ж безбожно отруюють не тільки річку і джерела, воду з криниць неможливо пити. Цей сморід теж не додає нам здоров’я,  особливо дітям.

-Як таке може бути, що одна людина плює на все село і йому все сходить з рук? - не стримує емоцій ще один учасник акції. - Це ж річка! Вона впадає у Південни й Буг. Тут літом риба поздихала. Ми писали скарги. Але хазяїну плодзаводу як з гуся вода. Ви ж чуєте, який зараз тут стоїть сморід! Ми ж нічого не вигадуємо. Це ж порушення  екології. Є ж закон, який захищає природу. Та він не для всіх, як бачимо.когось іншого за таке прокуратура давно б загребла, а наш клепає далі грошики і плює на річку, на людей.

Хоч протигаз надягай!

Відео дня

Володимир Дячук зачерпнув з річки воду у банку - чорна, як мазут і тепла - плюс 15 градусів

-У теплу пору не можна відчинити вікно у будинку, - каже Володимир Дячук, який проживає поруч з берегом річки. – Хоч протигаз одягай.

Місцеві за власні кошти зробили аналізи води у криницях, що знаходяться уздовж течії річки. Кажуть, не довіряють інспекторам екології.

-Ось подивіться на результати, яку воду ми п’ємо, - каже Євген Літваков. – Тут у рази перевищено усі допустимі норми. 

Обурені мешканці громади, що зібралися на березі річки, показали трубу, що виходить із заводу. Підприємство розташовано на узвишші на березі річки. Добре видно, як чорна рідина витікає з труби і впадає у річку.

-Колись ми купалися у цій річці, тут водилися раки, черепашки, я сам ловив їх, - розповідає один з місцевих, який не назвав свого прізвища. – Сюди відпочивати приїжджали з Вінниці. А тепер замість річки у нас чорне море. Це страшне, що туди скидають. Від чого така вода може бути? Що туди лиють?

Люди, які не могли стримати емоцій, вирушили на трасу, що проходить поруч із заводом, і перекрили її. Рух транспорту тут інтенсивний, тому дуже скоро утворився затор автомобілів на в’їзді і виїзді з села.

Що витікає з труби?

Згодом до протестувальників під’їхав голова села Володимир Сич. Люди вимагали, щоб він викликав власника плодозаводу. Ним є  Валерій Прилуцький. У відповідь на дзвінок голови пан Прилуцький відповів, що знаходиться на лікуванні, причому, далеко за межами області.

Протестувальники гуртом пішли до прохідної підприємства. До них вийшов чоловік, який назвав себе виконавчим директором. Назвав своє прізвище - Віктор Ротов. Показав документ екологічної інспекції – дозвіл на водокористування і скиди води. Люди вимагали, щоб він  разом з ними пройшов до річки і вочевидь побачив, що витікає із заводської труби. Той категорично відмовився. Натомість всіляко намагався переконати, що воду з річки беруть тільки для охолодження технологічних процесів. Тому про викиди у річку не йдеться.

-Можливо, це стікає сіль, якою посипають дороги, - зауважив представник заводу Віктор Ротов, чим викликав сміх у присутніх.

До протестувальників прибув начальник Вінницького райвідділу поліції  Віталій Стахов. Пояснив, що за фактом забруднення річки і повітря порушено кримінальне провадження. Про результати розслідування поліція повідомить громаду.

Або очисні, або завод зупиняти

-Протистояння громади і підприємця триває уже багато років, - каже голова села Володимир Сич. – Прийняти рішення про закриття заводу депутати не мають права. Неодноразово запрошували підприємця на сесію. Він обіцяв виправити ситуацію. Знаю, що його штрафувала екологічна інспекція. Але ж штрафи невеликі.

Сільський голова Володимир Сич уточнив, що до того, як фізична особа, яка нині господарює на підприємстві, стала його власником, не було нарікань на забруднення річки, чи повітря.

-Який вихід із ситуації? – перепитує Володимир Сич. – Або очисні робити, або завод закривати, третього тут не дано.

-Це була попереджувальна акція,- каже один з її учасників. - Наступного разу будемо стояти доти, доки не приїде обласне начальство і на валсні очі не побачить, що скидає цей "хазяїн" у річку. Ми добємося, щоб вони також понюхали аромати нашого чорного моря. Саме так в селі тепер називають річечку Чапля. Самі бачите, яка в ній чорна вода. Дістав нас уже цей Прилуцький своєю наглістю. Як може одна людина плювати на все село?!...

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Сергій Кулик

    Цікаво, а хто організатор і замовник цього балагану?

    Евгений reply Сергій Кулик

    Сергій,це не балаган,це реально серйозна проблема.В криницях вода стала смердіти в тих краях.А коли проїжджаєш на тиврів біля цього озера,то в машині сморід стоїть.Люди правильно зробили що вийшли.Поставте себе  на їхнє місце,думаю ви не хотіли б що б якийсь бізнесмен  вам отруював життя,і сміявся вам в лице.

    Сергій Кулик reply Евгений

    Я Вас цілком розумію, але там реально постановка красива. Вся суть в тому, що є ставок яким користується підприємство, а також є річка Чапля. Так от перетоку від ставка в річку немає. А сморід розпочався, коли річку Чапля спустили рибаки, котрі далі біля місцевого кладовища рибу розводять. При чому цікаво куди дивиться сільська рада, адже наскільки мені відомо рибаки не дотримали санітарних норм коли прямо під кладовищем почали займатися рибним промислом. І чи взагалі хтось задумувався, що буде якщо спустити річку? Чи хтось задумувався куди стікає трупний яд з-під кладовища?

    Евгений reply Сергій Кулик

    Сергій,про який трупний яд ви говорите????Де ви взагалі чули про трупні яди?

    Ну і про сан норми-там досить значна дистанція ставка від кладовища.Та і не стікає там нічого.

    Тетяна reply Сергій Кулик

    Сергій,щиро вдячні Вам за змістовний виклад інформації, але хочу вас поправити, Ви не являєтесь жителем нашої громади та нашого села, тому, навіть  незнаєте де бере початок річка "Чапля" і через що вона протікає.То ось, витоки річки, починаються із села Майдан -Чапельський і тече вона саме через відстійники, які ви так старанно захищаєте. а потім тече через центр села.Причому тут рибалки, коли мова іде про відстійники які не працюють.Воду забруднює підприємство , аналізи показали що норма перевищує в 4-5 разів.Сільська рада зорієнтована і також підтримує громаду.

    Сергій Кулик reply Тетяна

    До речі при чому тут рибалки? А як можна пояснити той факт, що риба поздихала в рибалок, в ставку який знаходиться вище біля кладовища? Вода вверх потекла? Звичайно рибалки почали шукати крайнього забувши про закони фізики. Цікаво хто консультант рибалок?

    Valery Grinchuk reply Сергій Кулик

    Воду взяли біля підприємства (вона чорна як смола і вонюча )а ви про кладовище про рибалок шановний зійдіть на землю .якщо живете  в тому селищі .будь-те хоть трохи людиною.якщ це можливо.

    Тетяна reply Сергій Кулик

    І ви хочете сказати по закону фізики що вода яка стікає з кладовища протекла назад до підприємства  проти русла і дала такий величезний сморід. Смішно навіть таке уявити.

    Тетяна reply Сергій Кулик

    Мова зараз іде не про ставок який,знаходиться нижче за руслом ріки  і не про рибалок які виловлювали  здохлу рибу,а мова іде про викиди які здійснює підприємство,про чорну воду,страний сморід і мова про те що у криницях  як розміщені біля підприємства вода змінює свій склад, цю воду пють діти,  а потім хворіють, і не потрібно захищати свого тестя, і згадувати закони фізики, бо ми знаєм звідки ноги ростуть.А треба думати про здоровя наших дітей!!!

    Сергій Кулик reply Тетяна

    По-перше я є жителем села Лука-Мелешківська, а по-друге візьміть, аналіз води біля підприємства, в самій річці Чапля (навпроти школи), біля сільської ради та в самих рибаків, й порівняйте хімічний склад води. Повірте я був вражений, бо теж мав таку ж думку як Ви. А ще краще поцікавтесь кому належать ті ставки з рибою, не по документах, а в дійсності... повірте буде всій громаді цікаво.
  • Артем Скобин

    А от сільському голові Дідуху Леоніду Болеславовичу смт Сутисок,

    що потрапив у об'єктив камер.

    Не завадило б вірішувати проблеми(кричущі)свого селеща з "місцевими самогонщиками".

    Які продають самогон із як би то казалось вдало росташованим магазином гарячих пиріжків на центральній зупинці самого села де він до речі кожнісінький день їздить на роботу.

    І з якихось причин це все не помічає.



    Шановний пане голова візьміть цей відгук до уваги

    і не хай цими "місцевими підприємцями займуться компитентні органи.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up