Вікіпедія про Вінницю: що пишуть поляки і французи?

Вікіпедія про Вінницю: що пишуть поляки і французи?
В українській Вікіпедії існує більше 30 статей про Вінницю різними мовами. Тут згадують про “золоті руки” Миколи Пирогова, досі називають Володимира Гройсмана мером міста і чомусь так мало пишуть про наш найбільший у Європі плаваючий фонтан

Vinnicia, Winnica,  Winniza, Vinnița, Vinycia, Vinnîțea, Vinnõtsja – як тільки не називають нашу Вінницю у Вікіпедії різними мовами. В польській енциклопедії пишуть, що Вінниця була «Містом Королевської корони», а в англійській, що наше місто – це політична база Петра Порошенка.

Вікіпедія – енциклопедія, якою користується щомісяця понад 300 мільйонів людей по усьому світі. Саме на цьому сайті Вінниця записана більш ніж 30 мовами. Французька, румунська, польська, німецька, російська, білоруська, португальська і інші розділи в Вікіпедії мають інформацію про наше місто. Пишуть в них про музей Пирогова, про Фонтан, про Вежу в центрі міста, про ставку Вервольф, про політиків, але деякі сторінки Вінниці починаються просто - з погоди у місті протягом року або з історичного коріння.

Англійська пише про Порошенка

Відео дня

У Вікіпедії англійською мовою пишуть у перших рядках про президента Петра Порошенка і про завод Рошен у Вінниці:

«Історичне місто відоме з середньовіччя і з Радянських часів холодної війни – авіабази. Тепер Вінниця - промисловий центр (особливо, переважають Roshen корпорації). Також тут існує зростаючий міжнародний ІТ-аутсорсинг центр і штаб-квартира ВПС України. У місті також існує  завод “Форт”, який є найбільшим українським виробником вогнепальної зброї».

В англійській Вікіпедії Вінницю називають політичною базою Петра Порошенка. 

Далі теж все стосується президента. «Вінниця вважається політичною базою для  українського президента Петра Порошенка. Він володіє місцевою кондитерською фабрикою і був обраний членом парламенту від цього округу. Проте, на відміну від деяких спекуляцій, Порошенко ніколи не жив у місті».

Потім в англійській Вікіпедії пишуть про історію міста, починаючи з 1363 року – на це всього три стрічки. За цим про те, що місто після другого поділу Польщі було анексовано Росією в 1793 році і  одразу йдуть події 1937-1938 років, коли у Вінниці НКВСівцями було вирізано 10 тисяч людей.

Згадано у Вікіпедії і про ставку Вервольф, що Гітлер тут перебував ряд тижнів у 1942 і початку 1943 років. І ось цікавий факт - написано про школу КДБ:  «У 1959 році Радянський Союз побудував школу у Вінниці для підготовки диверсантів КДБ, щоб навчити їх правилам життя в Сполучених Штатах. Був побудований макет американського містечка. В американському стилі були: магазини, кінотеатр, будинки, ресторан, американські автомобілі і невеликий кампус коледжу, який служив класами школи». В українській Вікіпедії про школу КДБ у Вінниці жодного слова. 

Згадано в енциклопедії  і про вінницький фонтан, і про телевізійну вежу, про аеропорт і про Баптистську церкву, як одну з найбільших євангельських будівель у Європі. Є також список відомих вінничан. Серед них не тільки відомі Пирогов, Коцюбинський і Леонтович, але є і такі як фіналістка “Міс Всесвіт” Оля Стороженко, спортсменка Наталя Добринська і наймолодший з вінничан у цьому списку 18-річний гросмейстер Ілля Нижник.

Діючим міським головою значиться Сергій Моргунов, хоча він тільки виконує обов’язки мера.

Скрін-шот зі сторінки Вінниці у французькій Вікіпедії. Тут Гройсмана досі вважають мером міста, а от у енциклопедії англійською мовою чинним мером записаний Сергій Моргунов

У Франції пишуть про Пирогова та про різанину

«Літо зазвичай довге і тепле. Середня температура в січні складає -5,8 ° С, а в липні 18,3 ° С,- так починається стаття про Вінницю у французькій Вікіпедії.

Після погоди французи пишуть, що історія Вінниці починається у 1363 році з побудови фортеці, що місто у тих роках пережило кілька десятків набігів татар. Також згадано і про те, що в 15 сторіччі місто функціонувало як величезний ринок, де козаки продавали рибу і награбоване добро.

Пишуть тут і про лікаря Миколу Пирогова, що останні 20 років свого життя він мешкав у Вінниці і навіть врятував від гангрени народного героя Італії і полководця Джузеппе Гарібальді. В нашій рідній українській енциклопедії про це ні слова.

На фото Джузеппе Гарібальді, народний герой Італії і один із вождів Рисорджименто. У Вікіпедії французькою мовою записано, що наш Микола Пирогов врятував йому життя, вилікувавши гангрену на нозі. В українській Вікіпедії про це немає жодного слова

А ось і розбіжність в Вікіпедіях, у статті про різанину 1937-1938 років. Ось що пишуть у французькій енциклопедії: «Місто понесло непоправні людські втрати через сталінські репресії. Тридцять тисяч людей з регіону віком від 17 до 50 років були заарештовані; 18000 утримувались у в'язниці. Більше 10000 були вбиті в місцевій НКВС і поховані в кількох братських могилах: Центральний парк, перше Військове кладовище і в посадці плодових дерев в Долинках (Ленінський район). Жорстокості немає меж -  НКВСівці побудували танцпол на одній з могил… Різанина була запланована Лаврентієм Берією, Лазарем Кагановичем, Левицьким (комісар Вінницької області) і  Харитоновим (командир військового округу на південному заході)».

На фото вінничани впізнають своїх родичів (які були вбиті в 1937-1938 роках,-ред.) після ексгумації тіл. 

В українській Вікіпедії ж пишуть, що різанину планували інші особи: один з найдосвідченіших працівників НКВС Іван Корабльов,  секретар обкому Володимир Чернявський, начальник обласного управління НКВС  Тимофєєв та обласний прокурор Ярошевський. Чому така розбіжність у Вікіпедіях – невідомо.

До речі, про фонтан Рошен у французькій Вікіпедії немає ні слова. Проте є така згадка: «Найбільша колекція ікон Поділля існує в музеї краєзнавства».

Польська про Потоцького і віллу капітана Четкова

Цей розділ Вікіпедії починається з того, що Вінниця була у складі Великого князівства Литовського до Люблінської унії 1569 року.  Після пари рядків про історію, польська енциклопедія пише про належність до Польщі, що Вінниця була «Містом Королевської корони».

Потім згадується і про Антонія Потоцького, що саме у Вінниці в 1783 році він підписав статут про заснування «Торгової компанії».

Після цього в статті коротко розповідається про «Велику різанину», про події під час Другої світової і про ставку Гітлера.

Останнє, що записано в Вікіпедії, що в 2010 році в нашому місті було відкрите польське консульство на вулиці Соборній.

Вілла капітана Четкова у Вінниці - вулиця Пушкіна. 

Серед пам’ятників міста числяться майже чи не усі церкви у Вінниці, серед яких Домініканській костел, церква Святого Миколая і Церква Капуцинів. Серед пам’яток вказана також вілла капітана Четкова на вулиці Пушкіна і будинок лікаря Новінського, в якому в 1920 гостював політичний діяч і маршал Польщі Юзеф Пілсудський.

Вікіпедія пише про живу «Ниву»  

Більшість сторінок Вінниці у Вікіпедії різними мовами мають по кілька рядків і коротку інформацію. Так у білоруській енциклопедії про Вінницю написано лише три рядки – не більше аніж написала про наше місто японська Вікіпедія. Іноді інформація є застарілою. Так, у сербській, хорватській, японській, іспанській, датській і в багатьох інших енциклопедіях мером міста досі вважається Володимир Гройсман. 

А в італійській Вікіпедії футбольний клуб «Нива» досі «живий», принаймні інформації про те, що клуб знявся зі змагань через брак коштів у 2012 році – немає. До речі, про вінницький світло-музичний фонтан було згадано лише в кількох сторінках Вікіпедії.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Дарья

    Дуже цікава стаття, повернулась в минуле. Автору распєкт.
  • Vira Motorko

    Не до кінця розумію. Так, статті різними мовами різняться, так, деякі застарілі — що поробиш, якщо мало італійців цікавиться вінницьким футболом, щоб слідкувати й оновлювати інфо :)

    Але Вікіпедію може редагувати будь-хто. Інколи час, витрачений на описування її вад, варто витратити на їх виправлення
  • Юнона Авлова.

    Вообще то статья интересна........... Особенно про мера тонко подмечено! В Киеве постоянно "космонавты", ну это и понятно! А нам выборы мера вообще не нужны - у нас "перерва".......  А в Википедии ничего про отжатый у винничан остров "Фестивальный" нет?
  • Анонім

    Мені дууууже сподобалась стаття! Цікаво написано!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up