Іграшки на смітнику біля дитбудинку «Малятко». Як пояснило це керівництво закладу

Іграшки на смітнику біля дитбудинку «Малятко». Як пояснило це керівництво закладу
  • Купа іграшок та дитячого одягу на смітнику біля будинку дитини «Малятко» збурила соцмережі.
  • Ми поспілкувалися з керівницею закладу та з’ясували, хто і чому викинув подароване дітям.

Вінницька волонтерка Юлія Дякун опублікувала фото з іграшками та одягом, які викинули на смітник.

«Ці фото для тих, хто ще возить допомогу в дитячі будинки. Фото вчорашні. Будинок дитини Малятко. Вінниця. Смітник. Більше нічого коментувати не буду», — написала на своїй сторінці у Facebook Юлія.

Фото зроблені поблизу обласного спеціалізованого будинку дитини з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки «Малятко».

Відео дня

Допис набрав чималого розголосу. Користувачі лише зробили перепост 21 тисячу разів. Люди залишали коментарі та писали, що впізнали свої подарунки. Але деякі стали на захист працівників будинку дитини.

«А тут і коментувати нічого! Заборонено приносити м'які іграшки, або ті іграшки, які не можна вимити!» — написала Катерина Данильченко.

Фото допису волонтерки Юлії Дякун

Що кажуть у закладі?

Ми поспілкувалися з керівництвом обласного спеціалізованого будинку дитини з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки «Малятко» щодо викинутих іграшок. Головна лікарка Надія Андрієвська розповіла, чому речі опинились на смітнику.

— Я почала працювати у закладі та протягом всього часу віддала всю себе. Щоб цим нещасним дітям подарувати радість наші працівники роблять багато чого. У нас багато нових коврів у кімнатах, нового інтентаря та нових іграшок. Ми хочемо, щоб ці діти хоч трошечки були щасливими, тому що в своїх сім’ях вони надивились гіркоти, — розповідає журналістці «20 хвилин» Надія Андрієвська.

За словами головної лікарки, дуже багато людей звертаються до них у заклад з пропозицією допомоги.

— Зараз у нас з’явилось багато благодійників. Кожна людина хоче внести свою лепту та написати свою історію доброти. Особливо багато до нас іде пересічних людей на свята. Вони перебирають в себе вдома свої шафи та шафи своїх дітей. Своїм дітям вони купують нові іграшки та одежу. А старі іграшки та одежу вони приносять в будинок дитини. Несуть цілими мішками, є й поламані та брудні речі. Таким чином мешканці очищають свої шафи, — зазначає Андрієвська.

Лікарка дякує цим людям за їхні серця. Але вона хоче зламати стереотип, який склався протягом багатьох років.

— Люди думають, що діти у будинках-інтернатах нещасні, бідні та голодні. Вони думають, що цим дітям треба всього та багато. У нашому закладі створені гарні умови для проживання різних діток. Тут живуть і діти-сироти, і діти з інвалідністю, і діти, позбавлені батьківського піклування. Для отримання благодійної допомоги ми створили спецкомісію, яка документально оформлює всі подарунки, — розповідає керівниця.

«Є люди, які хочуть дати подарунки діткам у руки»

— Є люди, які хочуть пороздавати подарунки діткам безпосередньо у руки. Так робити не можна, — каже Надія Андрієвська. — У нас державний заклад закритого типу. Може люди прийшли з брудними руками невідомо звідки, чи може вони були в контакті з інфекційними хворими, ми ж цього не знаємо. Але люди дуже сердяться, хоча приносять речі, які дітям не потрібно або не можна. Я їм кажу: ви б могли запитати то я вам би сказала, що треба приносити. А вони ображаються та кажуть, що ми «позажиралися». Тоді я їм кажу: вибачте, нам все потрібно, залишайте. Але коли приїжджає комісія, вона вимагає перебирати речі та викидати старі та порвані.

Ось так і трапилось цього разу.

За словами головної лікарки, у п’ятницю, 17 січня, у обласному спеціалізованому будинку дитини з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки «Малятко» була перевірка уповноваженого з прав дитини. Він вказав, що в закладі дуже захламлено та багато поламаних іграшок.

— Працівники за вихідні дні зібрали все, що не пройшло перевірку та викинули на смітник. Вся одежа та іграшки були в мішках запаковані та чекали в контейнері машину, яка вивезе їх. Але в нас є сусід, який раніше працював у нас сторожем та ми його звільнили. Він живе поруч та робить «пакості». Цей чоловік у неділю виявив ці мішки, розв’язав та висипав звідти всі речі, — пояснює Надія Андрієвська.

Діти у закритих закладах бідні та голодні — це міф

Андрієвська просить звертатися безпосередньо до керівництва у разі бажання навідати малечу та дізнатися, що можна або потрібно дітям. І розповідає, бували випадки, що приносили дитячі коляски та ходунки без колес. Люди казали, щоб працівники купили колеса та відремонтували. Також були випадки, коли приносили дорослий одяг, який має неприємний запах.

— Будь ласка, якщо хочете навідати діток то дізнавайтеся, яку потребу має заклад. Може це памперси, бо в нас є багато діток до 1 рочку та хворих паралізованих, які користуються такими засобами. А може це фрукти, чи щось інше. Ми обов’язково порадимо та розкажемо, що саме зараз потребують діти, — зауважує посадовиця.

До речі, члени ГО «Центр Промінь надії» так і зробили на новорічні свята. Вони запитали, що потрібно діткам. Юні волонтери підготували для малечі невеличкий концерт та навідалися з подарунками.

Дивіться відео, як раділи діти мочалкам, кружкам та іншим засобам:

«Висновок простий і жорстокий»

—  Волонтери, які знають мене особисто та моє відношення до волонтерської допомоги, скинули мені посилання на цей пост із цими кричущими фото. Не довго думаючи, будучи як раз в місті, розвертаю машину і їду на смітник біля дитячого будинку «Малятко», — повідомляє заступниця голови ОДА Наталя Заболотна. — На місці зв'язалась з департаментом охорони здоров'я, які приїхали до нас вже за хв.15. Зустрілись із керівництвом закладу...

Ось що написала далі в Фейсбуці Наталя Заболотна:

«Багато можна говорити про те чи потрібні закладу і дітям у ньому ті викинуті іграшки...
Чому заклад знаючи про те, що такі іграшки не можна брати, все одно брав їх
Те, що я побачила, дійсно, жахливо негативне відношення до отриманої допомоги.
Так, буду відвертою, там було багато зламаних іграшок і порваних речей.
Але й були досить нормальні і іграшки, і речі.
Працюючи з багатодітними сім'ями в районах я знаю, що таких речей, як ота блакитна курточка (трохи прийшлось поритись у тій купі) більшість з них не мають!!!
Через годину все було прибрано, що можна ще використати, забрано.
Висновок простий і жорстокий:
ті працівники, які не цінують, що віддають люди, не можуть працювати в дитячих закладах.
Департамент охорони здоров'я готує інформаційний стенд, який буде розміщено перед закладом, що можна і що не можна приносити в заклад.
прохання до волонтерів і благодійників, якщо ви реально хочете допомогти дітям в закладі, поспілкуйтеся й уточніть потребу з профільним департаментом. Такий досвід у нас є в соц сфері і він реально позитивно спрацював задля реальної допомоги й неможливості директорами підмінювати закуплені речі благодійною допомогою.
діти мають жити в сім'ях та формах, наближених до них‼ — дитячі будинки сімейного типу та малі групові будиночки (останні вважаю найоптимальнішою формою для діток з важкою формою інвалідності). І найкраща допомога дітям - це спілкування. Тут найкраще працює програма "Наставництва"!».


Читайте також:

«Цей день запам’ятаю на все життя!» Як 8-річна Даша смикала за бороду святого Миколая

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (53)
  • Ольга Сухомовская-Стасюк

    Друзья, возможно после данной статьи, у Вас возникнут вопросы и сомнения. Smart Help by KOZYK  опекается интернатом в с. Сутиски. На страницах проекта много фото и видео отчетов про все вещи (игрушки, акции) которые были переданы (все вещи, переданные людьми, есть на фото и в постах-благодарностях) данному проекту. Есть график поездок к деткам и постов, что приглашают всех желающих присоединиться!
  • Andrii Kavunets

    Спочатку сама пані директор говорить що "віддала всю себе цим нещасним дітям", а потім - що треба ламати стереотипи про те що "всі діти тут бідні і нещасні"?
  • Олена Грибовська

    Скільки бідових діток по селах, які раді любій ігращі. Там діти радіб любим вещам були.
  • Маргарита Цуканова

    Думаю,що краще допомогу узгоджувати з адміністрацією закладу.А ще напевне знаю,що в дитбудинках дітям не вистачає уваги...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up