«Вибухові» локації, воркаут, лавка сусідів. Як «Хімік» перетворять на Парк Мрії

«Вибухові» локації, воркаут, лавка сусідів. Як «Хімік» перетворять на Парк Мрії
На основі концепції порахують кошторис оновлення парку. Орієнтовно, на зміни «Хіміку» матимуть два роки та 100 тисяч євро
  • Майже рік урбаністи, архітектори та дизайнери працювали над зміною парку «Хімік».
  • Разом з мешканцями Замостя вони розробили концепцію парку мрії.
  • У закинутій зеленій зоні поставлять дитячі майданчики, «лавку добросусідства» та спортивні тренажери. Парк поєднає активний і спокійний відпочинок, на що вже є 100 тисяч євро.

За невеликий парк, що між вулицями Некрасова – Запорожця – Героїв Крут з 2016 року відбувалася справжня боротьба. Вінничани не могли визначитися як використовувати цю захаращену зелену зону.

На кількох громадських слуханнях то голосували за побудову релігійного храму, то забороняли забудову. Адже за документами «Хімік» не був парком, а зелена зона без якихось обмежень для будівництва.

Відео дня

«Крапку» в протистоянні поставили на сесії міськради, 23 лютого 2018. Депутати прийняли рішення створити парк «Хімік» та доручили комунальному підприємству «Інститут розвитку міст» розробити концепцію парку.

Над планом змін фахівці працювали майже рік, з квітня 2018-го до лютого 2019-го.

— Ми пройшли довгий час, щоб сформувати концепцію нового парку: вивчили громадську думку, досліджували потреби жителів Замостя, робили аналіз території. Сподіваюсь, що нам вдалося зробити Парк Мрії, — сказала керівниця «Інституту розвитку міст» Аліна Дяченко.

Усі напрацювання передали архітекторам, дизайнерам та урбаністам з Вінниці, Одеси, Львова, які разом розробили концепцію змін парку на Замості. Фінальний концепт парку представили 23 лютого, на першу річницю офіційного «Хіміка». У його основу взяли одеський проект, який презентував урбаніст Євген Чернат.

— Ключові особливості нашого проекту — парк буде поділений на зони, які об’єднуватимуть спокійний та активний відпочинок. Тут буде багато дитячих майданчиків з гойдалками-«гніздами», тренажери для воркауту, лави і багато дерев, які там і зараз ростуть, — сказав Чернат.

Таким чином, парк отримає три зони: «реакція» з лавами для відпочинку і взаємодії між відвідувачами парку; «вибух» з дитячими, спортивними активностями, які створюють динамічну атмосферу; «розчинення» у природі, де максимально зберігається відчуття перебування у лісі.

За концепцією доріжки в парку сформовані так, щоб люди ходили не тільки прямо крізь «Хімік», а й проходили хвилястими алеями, які виводять вінничан на гральні майданчики. Головну алею хочуть «розбавити» клумбами.

Ключова локація об'єднує в собі дві зони: теперішній дитячий майданчик та зону відпочинку біля будиночку-альтанки. Навколо локації поставлять суцільну «лаву добросусідства», яка символізує об’єднання жителів.

Для найменших відвідувачів поставлять дитячу зону з пісочницею, лазальними колодами, кількома стилізованими дощовими навісами та штучним гумовим пагорбом. Крім того, тут зроблять інклюзивну карусель та помост-сцену, які будуть доступні людям з інвалідністю на візках.

Що буде далі?

Матеріали команд і фінальна Концепція для ознайомлення будуть розміщені на сайті міськради за цим посиланням. До 2 березня прийматимуть коментарі та уточнення до концепції парку «Хімік» на електронну адресу: [email protected]

Після узгодження концепції парку «Хімік» чиновники почнуть робити проектно-кошторисну документацію. Початок реконструкції парку анонсували на літо-осінь 2019 року, і, ймовірно, її робитимуть у дві черги. Тобто, продовжать реконструкцію і у 2020 році.

На оновлення парку дають кошти уряди Швейцарії, Німеччини (50 тисяч євро) та Вінницька міська рада (50 тисяч євро). У гривневому еквіваленті, це приблизно 3,1 мільйона гривень.

Читайте також:

Фото в матеріалі: vmr.gov.ua, архів «20хвилин»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Олексій

    Це не Вінничани не змогли визначитись, а попам не дали забудувати парк, як це сталось у багальох локаціях міста.

    Вася reply Олексій

    Попам не дали не тому, що не дали, а тому, що вони ще не дотягнули руки.
    Скільки за останній час (хоча б з десять років) побудовано церков?
    А кожний олігарх хоче вимолити прощіння, піти Туди чистим..
    Ось і рахуємо ціркви...
  • Вася

    Красиво..
    Щось здається, що все буде, як має бути..
    Але, є але...
    Після того, як парк відбудують, зробиться тендер... Та буде приватна власність.
    Й хер туди хто зайде....

    Soj Stein reply Вася

    Звідки у Вас така інформація?

    Вася reply Soj Stein

    Досвід... Усю речку вже приватизували - всюди огорожі...
    До берегів не дотягнулися.. Але теж...
    Спочатку  -написи крейдою, фарбою, балончиками. А поліцаї розведуть руками.
    Потім зламають що небудь... І так доки активісти не зроблять свою справу - передати парк у праватну власність.
    Ото гульнемо!
    Хто не згоден - заперечуйте прикладами...

    Олексій reply Вася

    Не думаю, що з парком так буде.

    Вінничанин reply Вася

    Доречі Будинок Культури "Хімік", який знаходиться на території парку теж обнесли парканом і зробили офіси в самій будівлі. Колись були гуртки дитячі, кінотеатр.

    Олексій reply Вінничанин

    Хороша тема для журналістського дослідження, Валерій!
  • Ols Kat

    а де на схемi басейн?

    Вінничанин reply Ols Kat

    зверху. він не входить до парку.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:18 Більше десятка вулиць у Вінниці без води та світла. Адреси 09:52 Рецепт до Великодня: Мамина паска завжди найсмачніша, бо вона правильна photo_camera 09:05 Сьогодні — Страсна п'ятниця. Про суть п'ятого дня Страсного тижня та що не можна робити Від читача 17:22 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 08:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) 08:25 Сьогодні вітаємо Петра та Тимофія. Історія та прикмети 3 травня 21:01 У терцентрі відновили заняття з психології: навчаються долати стрес у воєнний час 20:28 Дешевше спекти чи купити? Порахували, у скільки обійдеться великодня паска у Вінниці play_circle_filled photo_camera 20:11 Ліквідували три канали переправлення військовозобов'язаних через кордон play_circle_filled photo_camera 19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera 18:02 Травень-червень без гарячої води: адреси, де проводитимуть ремонтні роботи 17:56 Просто неба у центрі Вінниці відкрили виставку подільських писанок play_circle_filled 17:46 Будівництво на Гоголя: кличуть на чергові слухання по цьому торговельно-офісному центру 17:35 Митці об'єдналися для створення картини на підтримку ЗСУ та встановили рекорд photo_camera 17:15 Не беріть у руки! На Вінниччині розкладають принади з вакциною проти сказу для диких тварин 16:03 Дах не ремонтував, але взяв за це майже 300 тисяч: директору товариства загрожує тюрма photo_camera 15:45 «Мені так добре серед цих мовчазних людей». Жінка прибирає чужі поховання, але не могилу мами play_circle_filled photo_camera 15:18 VinSmart Центр запрошує дітей на творчі майстеркласи до Великодня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up