«Вибухи чути кожні 15 секунд». Три генератори і теплову пушку везуть вінничани у Бахмут

«Вибухи чути кожні 15 секунд». Три генератори і теплову пушку везуть вінничани у Бахмут
Волонтери з Вінниці вирушають сьогодні, 13 січня, у поїздку до Бахмута, везуть допомогу для пункту незламності, де знаходиться багато дітей
  • У Бахмуті, який називають місто-фортеця, створили три пункти незламності.
  • В один з них, де перебувають діти, вінничани повезли допомогу.
  • Інтерв’ю перед поїздкою волонтера Володимира Затайдуха.

— Виїжджаємо сьогодні, 13 січня, напередодні Старого Нового року, — каже пан Володимир. — Їдемо на чотирьох автомобілях. Бус залишимо у Бахмуті для військових.

Для мого співрозмовника нинішня поїздка у до міста, яке називають фортецею,  уже шоста. Але вона відрізняється від попередніх.

Відео дня

—Цього разу веземо допомогу для пункту незламності, — розповідає Затайдух. — У ньому знаходяться переважно діти.

Передамо три генератори і теплову пушку. Генератори від нашої організації «Дорожний контроль» і благодійного фонду «Енергія відродження», а теплову пушку нам передали з Данії.

Запитую, як у Бахмуті може бути пункт незламності, коли місто перебуває під постійним обстрілом.

— Це справді викликає суперечливі думки, — продовжує співрозмовник. —Військові агітують людей виїжджати, а для місцевих створюють пункти незламності. Тому одностайної оцінки нема з цього приводу.

Як стверджує пан Володимир, навіть він не може дати однозначну відповідь, хоча знає реальну картину у місті. Бачив все, що там відбувається, на власні очі під час попередніх п’яти поїздок.

У місті чути вибухи приблизно через кожні 15 секунд, каже він. І то це максимум, бо може гриміти і частіше. Але люди там залишаються. І їх немало. Щоправда, на вулицях можна побачити одиниці. Більшість перебуває у підвалах.

Люди, які залишилися, не мають намір виїжджати. Ті, хто хотів покинути місто, уже зробив це. Вони кажуть, нікуди не поїдемо. Це наше місто, тут народилися, виросли. Що долею передбачено, то й буде.

За словами Володимира, знайшовся один з волонтерів, який  для таких людей створив у Бахмуті уже три пункти незламності.

Один з них, у який везуть допомогу вінничани, знаходиться у підвальному приміщенні, де раніше був спортивний зал. Два інші також у підвалах.

— Я познайомився з цим чоловіком в Інтернеті, — говорить Затайдух. — Звати його Михайло. Чоловік середніх років. Дізнався про нього багато цікавого. Він для мене реальний Герой. Не тільки тому, що зараз робить для тих, хто залишився у місті-фортеці.

Михайло під час окупації Маріуполя особисто вивозив звідти дітей і старих людей. Кожна така поїздка могла стати для нього останньою. Але він залишився живий і зараз знову ризикує. Робить це для того, щоб допомогти іншим людям.

Володимир Затайдух ніколи раніше не зустрічався з відважним волонтером на ім’я Михайло.

— Написав йому, коли дізнався про пункти незламності, — каже співрозмовник. — Запитав, що потрібно у першу чергу. І ось зараз веземо генератори і теплову пушку.

І не тільки. Багато продуктів харчування, ліків. Передадуть допомогу також військовим. Як каже волонтер, серед військових у Бахмуті багато наших вінничан.

Під час минулої поїздки військові отримали від волонтерів три автомобілі, тепер у їхнє користування передадуть бус. Він теж заповнений гуманітаркою.

— Коли кажеш людям, що їдеш у Бахмут, відгукуються позитивно всі, до кого звертаєшся, — говорить Затайдух.

Бажаємо волонтерам добратися до місця без пригод. Ще одне побажання — берегти себе. Хоча це не просто, у місті, де чути вибухи кожні 15 секунд.
 

Читайте також:

«Да-а-а, міні-гради на пікапи ми ще не ставили». Новинка від волонтера Романовського

Відбудова Будинку офіцерів і створення підземного паркінгу. Обговорять плани на площу Перемоги

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Устим Якимович Кармелюк

    Продовжується православна війна.
    Православні росіяни змагаються з православними українцями.
    Хто із них вбиває краще.

    https://youtu.be/8WtkCbn8pDQ

keyboard_arrow_up