Вибори-2020: про що треба знати перед голосуванням у Вінниці?

Вибори-2020: про що треба знати перед голосуванням у Вінниці?
На виборах-2020 ми отримаємо нове виборче законодавство, нові бюлетені та ще й карантин. Через «ковідні» обмеження дільниці працюватимуть в особливому режимі / Фото: vmr.gov.ua
  • За кілька місяців до місцевих виборів в Україні затвердили новий Виборчий кодекс. А в «бонус» до нових правил — ще й карантинні обмеження.
  • Коли, як і за кого будемо голосувати? Зібрали в одному тексті інформацію, яка вам точно знадобиться перед походом на дільницю.

Цієї неділі, 25 жовтня, пройдуть вибори до органів місцевої влади. Проходять вони раз на п’ять років і, на перший погляд, здаються не такими важливими, як вибори президента України чи Верховної Ради. 

Але вони впливають на наше життя навіть більше: саме на місцевих виборах ми обиратимемо людей, які будуть відповідальні за стан доріг, ремонт дитсадків та шкіл, контроль міських служб та за курс на подальший розвиток громади. 

І на виборах-2020 ми отримаємо нове виборче законодавство, нові бюлетені та ще й карантин, через який дільниці працюватимуть в особливому режимі. А тепер по порядку.

Відео дня

Нові округи

В Україні діє новий Виборчий кодекс й останні зміни в нього внесли лише один місяць тому. Також нещодавно затвердили новий адміністративний устрій країни, за яким Вінницька міська громада «розростеться» кількома приміськими селами.

А це в купі потягнуло за собою зміну виборчих округів: якщо раніше у Вінниці їх було 54, то тепер залишили шість «мега» округів. Перевірити, де ви будете голосувати можна на сайті Державного реєстру виборців. Там можна перевірити себе у списках та дізнатися адресу своєї дільниці.

Бюлетені

Нова виборча система змінила й вигляд бюлетенів. Про це багато інформації, найголовніше намагалися умістити у сім коротких пунктів:

Модель бюлетеня / Фото: oporaua.org
Модель бюлетеня / Фото: oporaua.org
Модель бюлетеня / Фото: oporaua.org

Правила карантину

Обмеження через COVID-19 триватимуть «мінімум» ще до 31 грудня, отож місцеві вибори пройдуть в умовах карантину. А це вносить ще кілька «бонусних» правил.

Одразу на вході до дільниці у відвідувача вимірюють температуру пірометром. Також будуть питати, чи є маска та своя ручка для голосування.

— Якщо виборець прийде на дільницю без ручки й маски, йому все дасть член комісії, — каже голова Вінницької міської територіальної виборчої комісії Дмитро Шевчук.

Якщо зазвичай на дільницю приходять усією родиною, то цього року чиновники просять не ходити голосувати разом з малими дітьми.

Уже в середині приміщення рекомендується дотримуватися соціального дистанціювання. Для цього на підлозі наклеять червоні смужки, якими відміряють безпечні «1,5 метра».

Біля одного стола, де потрібно показати паспорт і розписатися за отриманий бюлетень, зможе знаходитися максимально три людини. На цих виборах — без скатертин (для легкої дезінфекції поверхонь). І також виборцям будуть радити не затримуватися на дільниці. 

Усі члени комісії, за словами Шевчука, будуть в масках, щитках та рукавичках. Вхід та вихід буде розділений для виборців: тобто, щоб проголосувати заходите через одні двері, а коли здійснили своє волевиявлення — виходите через інші двері.

До голосування будуть допускати всіх виборців, навіть тих, що мають ознаки ГРВІ.

— Якщо у людини буде виявлена температура чи ознаки респіраторної хвороби, їй буде рекомендовано звернутися до медичної служби. Ми можемо запропонувати викликати швидку, але заборонити виборцю голосувати не можемо — це конституційне право людини. Тому для таких виборців буде облаштована окрема кабінка для голосування й окрема скринька, в яку вони будуть кидати свої бюлетені. Слідкувати за цим буде окрема людина, — говорив голова міської ТВК Дмитро Шевчук.

12 правил виборця

У громадянській мережі «Опора» також нагадують про головну дюжину правил для виборця у день голосування:

  1. 25 жовтня з 8:00 до 20:00 приходимо на свою виборчу дільницю зі своїм паспортом громадянина України;
  2. беремо бюлетень лише від двох членів комісії за відповідним для нашої адреси столом на виборчій дільниці;
  3. у кабінці для голосування перебуваємо лише наодинці;
  4. заповнюємо бюлетень виключно самостійно;
  5. у кабінці для голосування не робимо фото чи відео;
  6. якщо робимо фото на згадку на території виборчої дільниці, то тільки зі складеним бюлетенем, аби не видно було результатів власного волевиявлення;
  7. не передаємо свій бюлетень іншим особам та не беремо бюлетенів для голосування замість друга чи родича;
  8. не рвемо, не шматуємо та не знищуємо бюлетень;
  9. не виносимо бюлетень за межі дільниці;
  10. опускаємо бюлетень до виборчої скриньки лише самостійно;
  11. не агітуємо за чи проти будь-якого кандидата, партії на виборчій дільниці;
  12. якщо бачимо порушення виборчого законодавства, дзвонимо 102, аби повідомити поліцію.

Опитування

Підете на місцеві вибори 25 жовтня?


Читайте також:

Передвиборчі обіцянки. Що є в програмах партій, які хочуть до міськради Вінниці?

До міськради Вінниці ідуть кандидати від 18-ти партій. Інтерактивна мапа округів

Три кандидати вирішили не боротися за посаду мера Вінниці. Яким є повний перелік?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Ірина

    Можливо, організатори виборів здогадаються зробити вільним вхід у кабінки для голосування хоча б під час карантину? Чи так і будемо струшувати з блакитних "фіраночок-ширмочок" на себе все, що було на руках в тих людей, які проголосували раніше за нас?
  • Наталья Горошко

    После выборов, на следующей же неделе, вас всех закроют в клетках на неопределенное время. Это все, что надо знать о "выборах"
  • Рембо

    а есть выбор?
  • Ols Kat

    Я не пiду, боюся коронавiруса
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up