«Вбивці мають бути покарані» Вінничани закликали розслідувати вбивство Катерини Гандзюк

«Вбивці мають бути покарані» Вінничани закликали розслідувати вбивство Катерини Гандзюк
  • У понеділок, 4 листопада, на майдані Небесної сотні відбулася акція «Рік без Каті», присвячена річниці вбивства херсонської активістки Катерині Гандзюк.
  • Невелика кількість вінничан долучилася до акції, що охопила біля 40 міст України та 23 міст за кордоном.
  • Що казали до річниці, чому Катю Гандзюк не варто забувати та як відчувають себе інші громадські активісти в Україні

Близько 19:00 на майдані Небесної сотні (Театральна) стали збиратися декілька десятків вінничан. Люди розкладаки свічки та лампадки у слова «Рік без Каті». Фото громадської активістки з Херсона поставили у підніжжя дерева Свободи — символу загиблих героїв революції Гідності. Рівно рік тому дівчина померла в лікарні після нападу з сірчаною кислотою.

Поодинокі активісти тримали у руках плакати, на яких було написано «Хто замовив Катю Гандзюк?».

Відео дня

— Катя голосно говорила про розкрадання бюджету, вирізання лісів, захоплення території. Її вбили за активну громадянську позицію, — каже регіональна координаторка ГО «Центр UA» Олена Данілова. — За її вбивство посадили п’ять виконавців, але замовники вбивства досі ходять на волі. Президент Зеленський, ще бувши кандидатом, дорікав своєму опоненту Петру Порошенку: «Чому ви не розслідуєте вбивство Гандзюк, стільки пройшло часу». Тепер вже питання до Зеленського. Винні мають бути покарані. І мають бути розслідувані напади на інших громадських активістів, ми вимагаємо справедливості.

Надалі присутні люди проскандували «Вбивці мають бути покарані».

— Висловлюйте свої думки в фейсбуці, кажіть про нашу позицію і не забувайте про Катю, — казала Данілова наостанок. І разом прослухали перше інтерв’ю Катерини Гандзюк в лікарні, яке стало останнім в її житті:

«Так, я знаю, що виглядаю зараз погано. І я точно я знаю, що я виглядаю зараз набагато краще, ніж виглядають в Україні справедливість і правосуддя. Тому що їх сьогодні не лікує ніхто. За останній рік в Україні сталося 40 нападів на громадських активістів. Замовники жодного з яких не були названі. Половину з цього списку я знаю особисто», — казала херсонська активістка.

Посилання на інтерв’ю. Людям зі слабкими нервами краще не дивитися

Після підійшли до кількох учасників вечору пам’яті, аби дізнатися, що особисто для них стало стимулом прийти на акцію «Рік без Каті»:

Світлана Дубина, правозахисниця

— Я в правозахисті вже понад 20 років і добре пам’ятаю багато режимів, у тому числі регіоналів, про яких казала Катя в своєму інтерв’ю. Мені дуже боляче, що це все актуально до нині. Бо я, наприклад, не почуваю себе в безпеці як правозахисниця. Це прикро, бо міняється влада, президенти, а бути громадською активісткою чи активістом в Україні це небезпечно.

Я не хотіла сьогодні говорити, це мало бути моє мовзачне звернення до влади, що все має бути розслідувано, а винні мають бути покарані. Бо поки ми не доб’ємося справедливості — ніхто не буде у безпеці, а Україна не стане тією країною, де цінують права людей, — каже правозахисниця Світлана Дубина.

Андрій Мельник, громадський активіст

— Я прийшов на цю акцію за двох причин: 1) вшанувати пам’ять Каті Гандзюк; 2) задля єднання з друзями, колегами-активістами, що допомагає впоратися з моментом трагедії та зовнішнім тиском. Бо ми живемо в такий час, що будь-хто, говорячи якісь речі публічно не може бути у безпеці. А такі зустрічі показують, що є ті люди, що готові підставити плече та захистити,  — каже громадський активіст Андрій Мельник.

Як передає the Бабель, акції «Рік без Каті» пройшли ще в 40 містах України, серед яких Київ, Житомир, Львів, Херсон, Суми, Ужгород, Харків та в багатьох містах за кордоном, серед яких Нью-Йорк, Париж, Варшава, Тель-Авів, Рим тощо.

Чим була відома Гандзюк

Катерина Гандзюк відома своєю критикою правоохоронних органів і представників місцевої влади, пише BBC Україна

У Гандзюк було два головних «напрямки», за якими вона мала принципових опонентів: це протидія «проросійським рухам» в Херсоні, а також боротьба з корупцією певних підрозділів місцевої поліції.

Вона разом з іншими активістами активно виступала проти «проросійських сил» в регіоні, особливо при спробах влаштувати так звану «російську весну» на півдні України у 2014 році.

Неодноразово Гандзюк критикувала діяльність правоохоронних органів при розслідуванні нападів на громадських активістів. Наприклад, вона звинувачувала правоохоронців у зволіканні з розслідуванням нападу на херсонського журналіста Сергія Нікітенко.

Також Гандзюк критикувала голову Херсонської ОДА Владислава Мангера та звинувачувала його в організації «тітушок» проти противників вирубки лісів в регіоні. Вона критикувала владу за слабку протидію інформаційної агресії з боку Росії, в тому числі безпосередньо тих, хто за цей напрямок відповідає.

Рік без активістки й рік слідства

Як повідомляє «Українська правда», 31 липня 2018 року у Херсоні біля під'їзду чоловік вилив на херсонську активістку Катерину Гандзюк сірчану кислоту. Вона потрапила до реанімаційного відділення з сильними опіками, а за три місяці померла у лікарні після багатьох операцій.

Поліція затримала п’ять підозрюваних у нападі на Гандзюк. Це В'ячеслав Вишневський, Віктор Горбунов, Володимир Васянович, Сергій Торбін і Микита Грабчук. У квітні 2019 року стало відомо, що їм змінили підозру зі вбивства на умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень.

Після того як обвинувачені визнали свою провину та пішли на угоду зі слідством, 6 червня 2019 року, Покровський райсуд Дніпропетровської області виніс вироки виконавцям.

За версією друзів Гандзюк, посередником між виконавцями злочину та замовником начебто був Ігор Павловський з кличкою «Собака» – на той момент помічник народного депутата від Блоку Петра Порошенка Миколи Паламарчука.

Ігор Павловський після оголошення підозри потрапляв до лікарні з діагнозом «гіпертонічний криз». Зараз він ігнорує засідання Приморського райсуду Одеси.

Голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру оголосили підозру в замовленні вбивства Гандзюк, але пізніше пом’якшили її.

Громадські активісти наполягають, що до вбивства Гандзюк причетні херсонські чиновники Андрій Гордєєв та Євген Рищук.

Днями стало відомо, що СБУ розслідує провадження щодо правоохоронців, які здійснювали розслідування вбивства Катерини Гандзюк на початковому етапі, а також розглядають всі версії, які могли стати причиною нападу на Катерину, насамперед пов’язані з її звинуваченнями посадовців області у зловживаннях.

Читайте також:

Фото Михайла Курдюкова

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up