«Ваша дитина вкрала у нас гроші». Чим закінчилися для дівчинки канікули у бабусі в Гайсині?

«Ваша дитина вкрала у нас гроші». Чим закінчилися для дівчинки канікули у бабусі в Гайсині?
У Гайсин до бабусі дівчинка їхала з радістю, але канікули для неї закінчилися плачевно
  • Психологічну травму завдала 8-річній дівчинці чужа жінка у Гайсині.
  • Сталося це під час канікул, коли дитина перебувала у бабусі. Тепер батьки змушені лікувати донечку.
  • Тим часом поліція закрила кримінальне провадження.
  • Випадок у Гайсині досліджував журналіст «20 хвилин».

,Колеги автора статті звернули увагу, що в ній багато емоцій. Як без них обійтися, коли йдеться про дитину? 8-річна дівчинка пережила травматичну подію, це термін психологів. Чим вона обернеться для дитини надалі, покищо не відомо. Але те, що дитина уже зазнали психологічної травми, констатують психологи.

Найбільш прикро, що сталося все з вини дорослих.

Батьки постраждалої дитини спершу не мали наміру звертатися до редакції газети. Сподівалися, поліція встановить істину, але…

Відео дня

— Поліцейські не захистили дитину, тому ми вирішили піддати гласності цей факт, — каже мати дівчинки пані Анна. — Заодно розповімо, як поліція Гайсина чинила нам перепони: не дали направлення у лікарню для фіксації слідів травм на тілі дитини; не вносили дані до ЄРДР. Змушені були телефонувати на гарячу лінію у Київ. Там пояснили, що у суді візьмуть до уваги висновок лікарів, навіть якщо це зроблено без направлення з поліції. Кримінальну справу теж відкрили не одразу. Зробили це після звернення до обласної поліції.

Мати дівчинки здогадується про причини таких дій поліцейських. Каже, їхня кривдниця проживає у Гайсині. Її чоловіка знають у місті, раніше працював директором музею. Служив в АТО.

— Тобто він місцевий, його там добре знають, ми бачили, як поліцейські вітаються з ним за руку, а ми проживаємо у Вінниці, — розповідає пані Анна. — Не дивно, що справу закрили.

Що кажуть з цього приводу у поліції? Чому не став пояснювати ситуацію чоловік жінки, яка скривдила чужу дитину? Чому адвокат спершу погодився, а потім відмовився захищати дитину? Які дії іншого адвоката, який взявся за справу?

«Я не заходила до них у хату»

На канікули до бабусі у Гайсин дівчинка їхала з радістю. Бабуся любить свою онучку так само, як мама й тато. Дівчинка відповідає їй взаємністю. А ще у неї у Гайсині є подруга — сусідська дівчинка. Саме через подругу виник скандал.

— Одного дня до свекрухи зателефонувала мама сусідської дівчинки і повідомила, що наша донька вкрала у них гроші, — продовжує розповідь пані Анна. — Ми не на жарт схвилювалися. Почути на адресу доньки таке звинувачення — це стало для нас неприємною несподіванкою! Готові були одразу їхати в Гайсин, щоб на місці все з’ясувати. Хоча і не вірили, що дитина здатна на таке.

Бабуся і батьки заспокоїлися, коли почули від доньки фразу: «Я ніколи не заходила до них у хату», — ці слова дівчинка повторювала щоразу, коли їй просили розповісти про крадіжку. Говорила, що вони з подружкою весь час гралися на вулиці.

Батько дівчинки, яка проводила канікули у бабусі, родом з Гайсина. Добре знає тата сусідської дівчинки. Чоловіки росли на одній вулиці, навчалися в одній школі. Не дивно, що він зателефонував з Вінниці своєму колишньому сусіду. Той відповів, що вияснить, що сталося. Невдовзі гайсинчанин зателефонував у Вінницю. Повідомив земляку, що його донька ні в чому не винувата. Ніяких грошей вона не крала.

— Він ще й вибачився перед моїм чоловіком за те, що безпідставно звинуватили нашу доньку, — продовжує розмову пані Анна. — Ми повідомили про це свекруху, щоб вона теж даремно не хвилювалася. Здавалося, все стало на свої місця, ситуація вичерпана. Але в цієї історії є продовження. Те, що відбулося далі, призвело до психологічної травми нашої донечки, і тепер змушені ходити по лікарях і оберігати дитину від будь-яких емоційних навантажень.

«Не могла подумати, що поліція не захистить дитину»

Батько сусідської дівчинки відлупцював дитину. Можна тільки здогадуватися, за що побив. Її мама звинуватила у побитті дитини… вінничан. Мовляв, якби вони не телефонували чоловікові, той би не став бити дочку. Як стверджує пані Анна, про це гайсинчанка сказала у телефонній розмові, яку закінчила словами: «Тепер я те саме зроблю з твоєю дитиною». Пригрозила тим, що так само поб’є дівчинку, як це зробив її чоловік з їхньою донькою. Про це вона говорила по телефону чоловікові Анни.

За словами пані Анни, сусідка на вулиці схопила за руку дитину і стала тягнути до себе на подвір’я. Дівчинка почала кричати. На крик вийшла свекруха пані Анни, просила, щоб та відпустила дитину.

— Все це супроводжувалося криками дорослих, плачем дитини. Ви можете уявити, що пережила у ті хвилини наша донька? — каже співрозмовниця.

Потім бабуся не на жарт перелякалася. Коли дівчинка вирвалася з рук чужої тітки, втекла і заховалася десь на городі. Бабуся довго не могла знайти дитину.

Пізніше її допитував поліцейський. Розмова відбувалася у присутності мами, а також психолога. У документі зафіксоване пояснення дитини про те, що сусідська жінка схопила її за руку і тягнула до своєї хати, аж поки на допомогу не прийшла бабуся.

А тепер зверніть увагу, як подали цей епізод поліцейські. У коментарі для газети вони пояснили: жінка взяла дівчинку за руку і йшла разом з нею до її бабусі, щоб з’ясувати ситуацію. Яку ситуацію, коли гроші знайшлися і про це повідомили по телефону батькам дівчинки? Чого раптом дорослій жінці захотілося, як вона стверджувала у поліції, брати за руку чужу дитину? Тим більше, що дівчинка не бажала цього, намагалася вирватися і втекти від чужої для неї жінки.

— Не думала, що поліція не захистить дитину, — продовжує мама дівчинки пані Анна. — Але дивуватися не доводиться. Досить згадати епізод про приїзд поліцейських. Вони зайшли на подвір’я до сусідів свекрухи. Привіталися за руку з батьком сусідської дівчинки, пожартували, дивлячись у нашу сторону, а тоді вже прийшли до нас.

Співрозмовниця каже, що їх переконують в тому, ніби нічого особливого не сталося з їхньою дитиною. Ніхто ж не бив її. Ну, за руку взяла… До речі, синці на тілі лікарі зафіксували, цей факт є у довідці.

— Про психологічну травму, яку завдали нашій дитині, навіть не згадують, ніби дитина нічого не пережила, — каже пані Анна.

Слідчий закрив справу «по тихому»

Кримінальне провадження відкривали за першою частиною статті 125 Кримінального кодексу.  Стаття має назву «Умисне легке тілесне ушкодження». За таке правопорушення передбачене кілька видів покарання: штраф до 50-ти неоподаткованих мінімумів доходів громадян, до 200 годин громадських робіт, виправні роботи до одного року.

Слідчий Гайсинської поліції Андрій Бровко не знайшов підстав для того, щоб передати матеріали до суду. Справу закрив. На його думку, через те, що відсутнє кримінальне правопорушення, передбачене названою вище статтею. Перекваліфікував справу в адміністративне порушення.

Про закриття справи не повідомив ні заявника, ні його захисника. Вони кажуть, що дізналися про це випадково. Коли запитали слідчого, чим це пояснити, той відповів, що надіслав їм повідомлення поштою. Те, що вони його не отримали, то не його клопіт.

Адвокат оскаржив закриття провадження

Адвокат Олександр Луценко оскаржив закриття провадження у суді. До речі, спершу за справу взявся інший адвокат.

— Коли він дізнався, про кого йде мова, одразу відмовився захищати нас, — додає мама постраждалої дівчинки пані Анна.

«Вважаю, що рішення про закриття кримінального провадження прийнято передчасно, без всебічного, повного та об’єктивного дослідження обставин скоєного кримінального правопорушення, — йдеться у скарзі адвоката до суду. —  Органом досудового розслідування не було вжито всіх необхідних заходів для  збирання доказів і забезпечення повного і всебічного досудового розслідування. Не проведено всі необхідні слідчі дії, спрямовані на встановлення істини  у справі. Порушено порядок збирання доказів та дачі їм правової оцінки. Дізнавачем не проведено судово-психологічної експертизи, хоча на цьому наполягала представниця потерпілої за заявою».

Оберігайте дитину від емоцій

Мама постраждалої дівчинки занесла у школу довідки від медиків: психолога і психіатра. Під час огляду лікарі встановили підвищену тривожність у дитини, страхи, деякі інші розлади. Рекомендують оберігати дівчинку від емоційних навантажень. Жінка особисто просила вчителів пам’ятати про це. Хоча робити це непросто.

На підтвердження вона наводить приклад. Каже, якось дочка прибігає з вулиці, уся в сльозах, тремтить, просить її захистити. При цьому повторює, що  її зараз прийдуть бити. З’ясувалося, що вона зламала фломастер дівчинці, з якою гралася на вулиці.

— У неї в пам’яті гайсинська історія, — каже пані Анна. — Ми пішли разом на вулицю, знайшли дівчинку, підійшли до її мами, аби дитина почула, що ніхто її не каратиме за таке. Вони навіть відмовилися, щоб ми відкупили зламаний фломастер. Але мова не про фломастер. Це реакція на нагадування про завдану їй травму. 

На конкретні питання не отримали відповідь

Слідчий Гайсинської поліції Андрій Бровко на запитання журналіста уточнити підстави, на основі яких закрив кримінальне провадження, відповів, що він не уповноважений спілкуватися з пресою, для цього є прес-служба.

У звернені до відділу комунікацій обласної поліції автор публікації просив відповісти на конкретні запитання. Чому у гайсинській поліції відмовлялися внесли відомості до ЄРДР про подію з 8-річною дитиною? Зробили це тільки після того, як її мама звернулася до обласної поліції і в прокуратуру. Чому не надали направлення на обстеження дитини у лікарні? З цього приводу також доводилося телефонувати на «гарячу» лінію в Київ. Чому слідчий не повідомив про закриття справи ні заявника, ні його адвоката?

Стосовно підстав для закриття провадження у відділі комунікацій пояснили, що слідчий зробив це за погодженням з прокуратурою, бо не знайшов підстав для того, аби передати справу до суду. Її перекваліфікували в адміністративне порушення.

«Я на службі, тому не маю права спілкуватися з пресою»

Автор публікації мав намір дізнатися думку чоловіка з Гайсина, дружина якого завдала травму сусідській дівчинці.

— Я зараз на службі, тому не маю права спілкуватися з пресою, — відповів чоловік.

На якій службі, не сказав. Не став навіть слухати, з якого приводу йому телефонують. У Гайсині уточнили, що дійсно чоловік раніше керував музеєм, а потім перейшов на службу у військкомат.

— Він телефонував нам під час скандалу, — говорить пані Анна. — Казав, хочете з учасника бойових дій гроші здерти? Забув про те, що вибачався перед нами.

Щодо грошей. Мати постраждалої дівчинки назвала деякі витрати. Консультація у психолога їм обійшлася у 800 гривень. Година роботи психолога з дитиною коштує приблизно стільки ж.    

Батьки мають право захищати особисті кордони

Дитяча психологиня Марія Танасійчук стверджує, що в описаній вище ситуації насилля над дитиною шкодить її фізичному і психічному здоров’ю, збільшує ризик виникнення хвороб.

Найперше, що треба зробити у такому випадку, — захистити дитину. Показати їй, що батьки стоять з нею поруч і будуть робити це надалі, адже вона нічого поганого не вчинила.

Підтримка дитини у її правоті вкрай потрібна у такій ситуації. Якщо мама або тато дозволяють  іншому дорослому відчитати або насварити дитину, вона може вирішити, що батьки за неї не заступилися і надалі не заступляться. Наслідком цього може стати зниження самооцінки, поява невпевненості в собі і тривожність.

Батьки мають право захищати особисті кордони, тобто своєї сім’ї, наголошує психологиня. При цьому слід керуватися нормами і правилами поведінки в суспільстві. Базові основи цих норм і правил досить прості: не завдавати шкоди собі, іншим, а також не завдавати шкоди навколишньому простору.


Читайте також:

Біля Собору Паризької Богоматері калинівчани співали «Червону калину». А що звучало на Єлисейських полях?

Понад 63 тисячі дітей навчаються у закладах Вінниці. А скільки є укриттів? (ІНФОГРАФІКА)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • R Se

    таку агресивність, темноту, егоїзм в людях виховували 30 років. Скільки можна? Люди, будьте красиві душею
  • Sergey Storog (Ja)

    В Гайсині завжди так було ,якщо ти не знайомий з кимось з правоохоронців особисто,сподіватись на справедлиаість або захист марно. Вже і назву змінили і форму та і людей але методи залишились. Можливо обласному управлінню варто приділити більше уваги,чи як завжди " нам про це нічого не відомо"?
  • Читач11

    Жінка, що тягнула дитину, мабуть думає, що їй все можна, бо чоловік був в АТО, це не так, закони, правила поведінки одні для всіх, шкода що поліція так не вважає, батькам терпіння а дівчинці тільки позитивних емоцій!
  • Читач11

    Ніхто не са

keyboard_arrow_up