У Вінниці є перша смерть від грипу, але ситуація стабільна

У Вінниці є перша смерть від грипу, але ситуація стабільна
  • За останні тижні в області та місті кількість хворих на грип, ГРВІ та Ковід-19 збільшилася, як серед дорослих, так і серед дітей.
  • Але все в межах норми, в порівнянні з минулими роками на цей період часу. І до порогового рівня ще 30% . 

 

— Кожного епідемічного сезону з 40-го тижня попереднього, по 20-й тиждень наступного року, ми ведемо статистичні дані по захворюваності населення, — розповідає Олександр Загоруйко, керівник відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань, обласного центру контролю та профілактики хвороб. — І на сьогодні ситуація по гострим респіраторним захворюванням в місті і області контрольована.

Щоб досягти епідемічного порогу нам потрібно піднятися ще на 30%, хоча минулого тижня ця цифра була 42 %.

Хворих побільшало

— Дійсно за останні пару тижнів є збільшення кількості захворілих, є збільшення кількості госпіталізованих, як дорослих, так і дітей, — говорить Олександр Загоруйко. — Також в цьому році є вже лабораторно підтверджені випадки грипу А риносинцитіального типу (РС-вірусу), так само як і випадки Ковід-19.

Відео дня

На сьогоднішній день, з початку року, в області був зареєстрований один летальний випадок від Ковіду.

— І ось сьогодні повідомили про перший летальний випадок від грипу в місті Вінниця. Його лабораторно підтвердили методом ПЛР, — говорить керівник відділу епідконтролю. — Людина 1960 року народження, мала багато супутніх захворювань, не була вакцинована від грипу. Її госпіталізували в міську клінічну лікарню №1, але вона померла.

Статистика за останній тиждень по грипу, ГРВІ, ковіду

По області:

  • 6310 людей- захворіло всього,
    з них 3047 — діти.
  • 321 людину — госпіталізували,
    з них 218 — діти

По місту Вінниця:

  • 1582 людини — всього захворіло,
    з них 902 — діти.
  • 89 людей — госпіталізували,
    з них 78 — діти.

Про новий/старий ковід

— Зараз в нас циркулює Ковід-19 «Омікрон», і дуже багато його мутацій, дуже багато штамів, — розповідає Олександр Загоруйко. — Наприкінці грудня і на початку січня, на території Вінницької області був зареєстрований підштам «Омікрону» — «Пірола». Новий підштам «Омікрону» — його називають «Дженні», поки в нас не фіксувався. Хоча відібрані позитивні зразки на Ковід-19, ми постійно відправляємо на дослідження до Києва, в Центр громадського здоров’я. Звідти отримуємо інформацію про віруси, які в нас циркулюють, тож на сьогодні цього підвиду «Омікрону» в нас не має.

За словами Олександра Загоруйка симптоматика цих підштамів майже однакова, але бувають деякі мутації, які відрізняються.

— В минулому році це були кишкові прояви в людей, а зараз за «Дженні» кажуть, що вона має такі самі симптоми, як і попередній штам, тобто: кашель, підвищену температуру, нежить, слабкість, біль в грудях, — розповідає керівник відділу.

Нагадуємо, в місті працює муніципальна програма вакцинації від грипу, завдяки якої вінничани можуть отримати щеплення за 50 % від вартості вакцини. Для цього потрібно просто звернутися до свого сімейного лікаря.

— Від ковіду можна вакцинуватися безкоштовно, хоч карантин відмінили вакцини є, і її достатньо, — розповідає Олександр Загоруйко. — Є вакцина Янссен, Пфайзер, Пфайзер дитячий, для дітей від 5-ти років, також в область поступила вакцина — Пфайзер «Омікрон специфічна».

 

Читайте також:

Вінничани хворіють ковідом і грипом, але епідпорогу не перетинають

Хірурги «Пироговки» успішно провели лапароскопічну операцію з видалення пухлини шлунку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Юрій

    А Вакцини проти грипів неіснує
  • Юрій

    Щороку сотня мінімум помирає від різних проявів ГРВІ.  А тут одна людина уже можливий карантин, Нащо жахать людей
  • Алина Джошкун

    Як це може бути?

    Була одна смерть,але вона була,і все стабільно.Це вже НЕ СТАБІЛЬНО!!!
  • Mykolaivna

    А вакцина це прям захист 100% ?

keyboard_arrow_up