В Україні продовжується загальна мобілізація: хто підлягає призову насамперед

В Україні продовжується загальна мобілізація: хто підлягає призову насамперед
  • Верховна Рада затвердила указ президента України Володимира Зеленського про проведення в нашій державі загальної мобілізації.
  • Відповідне рішення нардепи ухвалили на пленарному засіданні в четвер, 3 березня.

У зв'язку із вторгненням Росії в Україну 24 лютого Володимир Зеленський підписав указ про оголошення загальної мобілізації, яка триватиме 90 днів.

«У зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та з метою забезпечення оборони держави, підтримки бойової та мобілізаційної готовності Збройних Сил України та інших військових формувань, на підставі пропозиції Ради національної безпеки та оборони України, ухвалюю оголосити та провести загальну мобілізацію на 90 діб», — йдеться у документі.

Загальна мобілізація передбачає оперативне поповнення лав Збройних сил України та застосовується по всій території країни. Крім того, вона стосується всіх органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, збройних сил України, органів та сил Громадянської оборони України, галузей національної економіки, державних та приватних підприємств, установ та організацій.

Відео дня

Зазначається, що мобілізація проходитиме у кілька етапів.

  • 1 етап

Насамперед призиватимуть оперативний резерв: колишніх військовослужбовців до 40 років, які мають бойовий досвід і відслужили в армії за контрактом або під час однієї з попередніх хвиль мобілізації (ветерани бойових дій, починаючи з 2014 року).

  • 2 етап

Далі під призов потрапляють військовослужбовці, які проходили термінову службу до 2014 року або за контрактом.

  • 3 етап

На цьому етапі призвуть резерв — військовозобов'язані громадяни, які закінчили військові кафедри ВНЗ як офіцери запасу і не були призвані під час попередніх мобілізаційних хвиль.

  • 4 етап

До цієї категорії потрапляють усі жителі країни, які не мають вікових та фізичних обмежень для комплектування ЗСУ та інших військових формувань.

 

Читайте також: 

Де збирають або пропонують допомогу? Перевірені оголошення про воєнні потреби Вінниці

Від капітана до генерала: льотчики запасу знову стали у стрій

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up