В Україні хочуть зменшити кількість вищих навчальних закладів. Яка причина?

В Україні хочуть зменшити кількість вищих навчальних закладів. Яка причина?
  • У Міністерстві освіти і науки говорять про наміри зменшити кількість вищих навчальних закладів в Україні.
  • Такі кардинальні зміни пов'язують із демографічною ситуацією в державі.

Про це повідомляє спеціалізоване освітнє видання Освіта.ua.

Що планують у МОН

Заступник міністра освіти й науки Михайло Винницький заявив, що сьогодні в Україні існує проблема з кількістю закладів вищої освіти. Це стало проблемою, тому що останнім часом спостерігаються негативні демографічні тенденції.

Тобто утримувати велику кількість університетів стає просто не рентабельно для держави.

Відео дня

— Кількість закладів вищої освіти за останні 15 років зменшилась дуже мало. 15 років тому середня кількість студентів на один заклад вищої освіти була 6,5 тисяч студентів, сьогодні — 3,5 тисячі. Демографія свідчить, що наступного року у нас не стане більше 17-річних, — вважає Винницький.

На його думку, наступні 15 років демографічна ситуація в Україні буде тільки ускладнюватися.

Реформування вищої освіти

Раніше міністр освіти та науки Оксен Лісовий розповів, які зміни планують впроваджувати у сфері вищої освіти в Україні. Головний акцент хочуть зробити на професійно-технічній освіті.

За словами очільника МОН, діти можуть вчитися до дев'ятого класу, а після його закінчення йдуть або в академічний ліцей, або в професійний коледж, де вчаться ще три роки.

З професійного коледжу вони виходитимуть з професією прямо на ринок праці, а з академічного ліцею йдуть далі у заклад вищої освіти.

Водночас найбільшою проблемою всієї системи української освіти Лісовий називає корупцію.

— Сьогодні до закладу вищої освіти громадянин приходить за дипломом. А не за знаннями. Мотивація — здобути вищу освіту, здобути диплом. А на знання ніхто не розраховує. Тому, корінь проблеми тут у реформі вищої освіти в цілому. Тут потрібна трансформація в інструмент для отримання знань, кваліфікації. Тоді ризики у побутовій та іншій корупції у вищій освіті будуть суттєво знижені, — наголосив Лісовий.

 

Читайте також:

За півтора року шкільний волонтерський центр «Ти не один» відправив понад 30 вантажівок з допомогою

Як отримати посвідчення УБД та що робити, якщо його не видають

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (37)
  • AK

    Смартфон + бидломарафон штоб квартал смотрєть. Більше нічого не потрібно. А, ще препезденський університет для підготовки клоунів таки треба відкрити так як заповідав нам найвеличніший лідор сучасності —штоб смєшно было. А якщо серйозно, судження що "державі не вигідні університети" просто смішне в корні. Цікаво, як окупність рахували? Заява на рівні "на не вигідний туалетний папір", можно тремя камнями (бесплатнымі) подтерецца.
  • Инна Дитковская

    Нам потрібні не досвідчені фахівці-нам потрібні раби.Раби покірні-бо вони раби.
    Свої ж своїх намагаються знищити.
  • Ольга Мартынюк

    Вдалі непотрібні освічені люди 😔
  • Римский Александр

    За последнее время доходы нашего государства уменьшились. После того как был введён налог на воздух, вы стали меньше дышать! Это возмутительно! Молча-а-а-ать! Кроме того, вводится новый налог на осадки: за обыкновенный дождь — 100 лир, за проливной дождь — 200 лир, с громом и молнией — 300 лир. Молча-а-а-ать!

keyboard_arrow_up