В садибі Михайла Коцюбинського у Вінниці висадили агави

В садибі Михайла Коцюбинського у Вінниці висадили агави
  • Агава — улюблена рослина Михайла Коцюбинського. Вона прикрашає музей-садибу письменника вже не одне десятиліття. 
  • Аби вберегти екзотичну рослину від морозів, восени її ховають до будинку, навесні висаджують у відкритий грунт.

Красуні агави на чолі з найстаршою нашою «царицею саду», якій вже більше 70 років, знову милують око відвідувачів на садибі Михайла Коцюбинського у Вінниці. 4 квітня відбулось традиційне весняне висаджування агав. Про це повідомляють у музеї.

Агава — родзинка садиби Михайла Коцюбинського. Саме її багато років тому письменник побачив на острові Капрі, яку згодом описав у своєму творі «На острові»:

Відео дня

«Завжди хвилююсь, коли бачу агаву: сіру корону твердого листу, зубатого по краях і гострого на вершечку, як затесаний кіл... Бо така таємниця агави: вона цвіте, щоб умерти, і умирає, щоб цвісти».

Оскільки агава — рослина теплолюбива, то перезимувати на подвір’ї в саду вона не може, бо ж просто загине від холодів. Тому дбайливі садівники музею-заповідника щоосені пересаджують її  у горщики і заносять до будинку. Лише навесні, коли немає ризику заморозків, агаву знову повертають на її місце у саду.

За словами працівників музею, наш клімат несприятливий для цвітіння агави. Якби рослина зацвіла, то після того загинула б, така її природа.

До речі, за життя Михайла Коцюбинського агави в саду не було. З’явилася вона вже тоді, коли облаштували музей-заповідник, в 1925 році. Письменник привіз екзотичну рослину з острова Капрі і вирощував її в другому своєму домі, в Чернігові. У Вінницю, майже сто років тому, агаву привіз його брат, Хома Коцюбинський, який став першим директором музею класика.

 

Читайте також:

Садиба з мезоніном у центрі Вінниці: історія і архітектура будинку Гогленкова

Археологічна спадщина: які старовинні артефакти знаходили на території Вінницької області

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up