«В и Д сидели на трубе»: Cобаче життя вінницьких безхатьків на теплотрасі

«В и Д сидели на трубе»: Cобаче життя вінницьких безхатьків на теплотрасі
  • Безхатьки, які не бояться говорити на камеру, п’ють «боярку» та мріють про баню
  • Сусіди, які їх жаліють, але скаржаться на антисанітарію
  • Департамент соціальної політики, в якому пообіцяли допомогти

 


Їм доводиться виживати на вулиці, під час дощу, в спеку і в морози. Вони їдять, що доведеться, ходять в лахмітті, миються раз на місяць і час від часу запитують котра година. Вони бездомні, або як у нас прийнято їх називати — бомжі.

За сотню метрів від Центрального автовокзалу на теплих трубах живуть Дмитро і Володимир. Обом за 60 років. У кожного своя історія.
 



За десять метрів від них відчувається сморід і видніються розкидані пляшки, пакети, етикетки з-під харчів. За кілька метрів чути розмови застудженими низькими голосами. Один з них сидить. Другий, закутаний в кілька старих ковдр, вмостився на теплих трубах. Підійшовши ближче, вони перестають здаватися страшними. І цілком адекватно цікавляться, чи не знайдеться закурити.

Відео дня

На увімкнену камеру безхатьки не звертають уваги. Хто саме до них підійшов, їх теж мало цікавить. Вони готові розповісти про себе.

— Мене вся міліція знає, — розповідає Володимир. — Коли було сильно холодно вони говорили, «Борода, йди в пункт обігріву, а то замерзнеш». Пункт працював, люди продукти нам приносили. А потім намети закрили, тому що молоді (безхатьки) їжу на горілку міняли. Ось я сюди і втік.
 

Борода

Борода дістає з пакета напівпорожній тюбик з якимось соусом, щоб видавити і доїсти залишки, спльовує і знову робить теж саме. Його товариш розмовляє мало і час від часу звертається до перехожих, щоб попросити сигарету.

— Останні кілька тижнів ходити не можу. Ноги дуже болять, — розповідає Дмитро. — У туалет ходжу під себе, а їжу приносить Вовчик. Іноді кілька разів на день їм, а іноді по три дні ні крихти в рот не кладу.
 

Дмитро

Борода скаржиться, що вже не першу ніч його кусають клопи. Каже тіло свербить, що до крові роздряпувати доводиться.

— Але мені земляк грошей дав, я зараз у баню на Старе місто поїду. Вимитися хочу, навіть мило купив — хвалиться Володимир і знову спльовує на підлогу, де розкидані пляшки з-під настойки глоду. Але про «боярку» безхатьки розповідати не хочуть.
 


Вінничани, з якими сусідять безпритульні кажуть, що вже встигли до них звикнути. Мовляв зимують тут не перший рік.

— Вони ж такі самі люди як і ми, тільки опустились дуже, — розповідає вінничанин Борис. — Буває даю їм кілька гривень. Вони не шкодять, не злі, от лише антисанітарія повна. Ходять в туалет де попало. Коли хтось принесе їжу в скляній банці — їдять і тут же банку викидають під ноги. Поліція приходила, говорили з ними. Це питання потрібно піднімати. Потрібно показувати, що робиться в центрі міста.

 

Читайте також: 

 

Жінка, яка живе у будинку поряд розповідає, що безпритульних не двоє, а четверо.

— Ще двоє приходять сюди ночувати, — каже вона. — Я їх щоранку бачу. На трубах була теплоізоляція, але вони її пообдирали. Знайшли тут тихе місце недалеко від вокзалу. Влітку теж приходять сюди ночувати, за звичкою напевно.
 



За роз'ясненнями, що робити в таких випадках, ми звернулися до Департаменту соціальної політики.

— Ми співпрацюємо з кількома громадськими організаціями, які можуть запропонувати їм проживання, — каже начальник відділу організаційної роботи Ірина Малачевська. — Є будинок, де вони можуть жити, але їм доведеться трудитися. Ми можемо допомогти їм відновити документи, вирішити юридичні питання і запропонувати медичне обстеження. Але це в тому випадку, якщо вони самі цього захочуть.

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Purgen Purgen

    В СССР бомжей не было. И не потому что их запрещали, а потому, что людей до такого уровня не опускали. Вам еще нравится капитализм?  - Ничего, еще не раз разонравится.

    Олексій reply Purgen Purgen

    Бомжі є у всіх країнах, харош тут тролити, Рашн троль.
  • Прокоповна Проня

    Позор такой стрвне!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up