Уже зварили 430 тисяч тонн цукру, але один завод ще працює. Які цінові прогнози на солодкі кристали?

Уже зварили 430 тисяч тонн цукру, але один завод ще працює. Які цінові прогнози на солодкі кристали?
Станом на 5 січня в області зварили 430 тисяч тонн цукру, позначку у 400 тисяч тонн подолали уперше після 2018 року, тоді виробили 424 тис.тонн.
  • На цукрозаводах області торік збільшили виробництво цукру у порівнянні з 2022 - им.
  • Наскільки і за рахунок чого? Пропонуємо порівняльні цифри виробництва цукру від 1913 року до наших днів.
  • Що стримує подорожчання цього продукту?

В області зварили 430 тисяч тонн цукру. Це дані станом на 5 січня 2024 року. Вчора, 8 січня, працював тільки один завод Гайсинський. Інші чотири вже закінчили роботу.

Тому загальна кількість цукру у 2023-му буде вища за 430 тисяч центнерів. Якою саме, це стане відомо після остаточного завершення виробничого сезону. Але солодких кристалів уже більше, ніж було у 2022-му. Тоді загалом заводи видали на-гора 360 тисяч тонн. 

За рахунок чого цукрозаводи перевершили показник? Відповісти на це питання журналіст  RIA попросив фахівців аграрної сфери області.

Відео дня

Додали шість тисяч гектарів

Урожайність цукрових буряків у 2023 році становили 456,5 центнерів з гектара. У 2022-му  — 487,4 ц/га. Як так сталося, що при гіршій урожайності маємо значно кращий результат понад 430 тисяч тонн цукру замість 360 тисяч тонн у 2022-му?

«Буряків посіяли більше на шість тисяч гектарів, — повідомили в обласному департаменті агропромислового розвитку і навели такі цифри: у 2022-му загальна площа цукристих становила 48,3 тисяч гектарів, а в 2023-му — 54,6 тис.га».

Буряковий гектар дає більше прибутку, ніж пшениця, кукурудза чи соя. Тому у деяких господарствах збільшують площі під цукристими. Щоправда, восени, під час збирання буряків, постає питання доставки коренів на цукрозаводи. В останні роки в області працює п’ять цукроварень. Відстань до них з деяких господарств становить понад сотню кілометрів. При нинішній вартості пального господарства зазнають чималих втрат.

Щоправда, є заводи, які вивозять корені своїм транспортом. Що це змінює? Заводчани мають потужну техніку. За один раз можуть перевезти таку кількість сировини, яку господарству довелося б своїми автомобілями робити декілька рейсів. Партнери знаходять спільну мову і працюють так, аби мати взаємну вигоду.

Один з таких прикладів є робота Жданівського цукрозаводу Хмільницького району і окремих господарств у колишньому Мурованокуриловецькому районі.

Півмільйона тонн коренів завезли від сусідів

Зверніть увагу на такі цифри. У 2023 році в області зібрали 2,5 мільйона тонн цукрових буряків.

Тим ом на заводи доставили і переробили три мільйони тонн коренів. Де взяли ще півмільйона тонн?

«Для наших заводів стало звичною практикою — завозити буряки із сусідніх областей, — розповіли в обласному департаменті агропромислового розвитку. — Її використовують багато років поспіль. Везуть буряки з Житомирської, Київської, Хмельницької, Черкаської».

Деякі підприємства орендують землю і вирощують на ній буряки, інші укладають договори з тамтешніми фермерами чи господарствами і працюють на визначених умовах. Таким чином торік від сусідів завезли на наші заводи 500 тисяч тонн буряків.

Для чого це цукрозаводам? Більше виробляють продукції І не тільки. Чим довше триває виробничий сезон на цукровому підприємстві, тим нижча собівартість цукру. Нагадаю, що технологічний процес передбачає безперервність роботи цукрозаводів. За цим ретельно стежать технологи і технічні служби. Зупинка посеред сезону цукроварні, а потім її відновлення тягне за собою великі втрати.

До речі, у нашій області найбільш потужними є два цукрозаводи — Гайсинський і Крижопільський. На їх долю припадає 60-70 відсотків цукру, виробленого на усіх п’яти цукрозаводах, які працюють в останні роки.

Покупців цікавить вартість цукру. За прогнозами одного з економістів, який багато років працював у колишньому об‘єднанні «Вінницяцукор», нині нема підстав для підвищення ціни на солодкі кристали. Чому? По-перше, цукру достатньо. Можна припустити навіть зниження ціни. По-друге, ускладнилася логістика експорту за кордон. Таким чином, більшість цукру залишиться у державі і тут буде реалізуватися. Щоправда, ця продукція має тривалий термін зберігання. Отож, її можна притримати, як кажуть, до кращих часів. Але ж навесні розпочнеться посівна. Невідомо, яку тактику оберуть ті, хто вирощує цукрові буряки: зменшать площі, чи залишать на нинішньому рівні? Це також позначиться на ціноутворенні. Сезонне споживання зростає здебільшого на початку літа, коли роблять заготовку на зиму ягід, фруктів. Часто-густо для цього потрібен цукор. У таку пору підвищувалася ціна.

Поки що на ринку можна придбати цукор за ціною 30-35 грн./кг. Мова йде про ринок «Урожай». Так, 5-кілограмовий мішечок продають за 150 гривень, а за один кілограм треба заплатити на п’ять гривень дорожче.   

Екскурс в історію: за сезон зварили понад 800 тисяч тонн (!) цукру

Підняли архівні документи, аби провести порівняння з цифрами виробництва цукру у нашому краї у різні періоди. Найдавніший показник, який вдалося знайти, стосується 1913 року. Щоправда, тоді ще не було області у нинішніх територіальних межах. Йдеться про Подільську губернію. Так ось, тоді зварили 311,7 тисячі тонн цукру.

Відшукали також рекордний показник з виробництва цукру. Його не вдалося повторити протягом останніх 33 роки і навряд чи вдасться це зробити надалі.

Рекордний 1990 рік. Тоді зібрали майже вісім мільйонів тонн цукрових буряків, з яких виробили 840 тисяч тонн цукру. Вирощували цукристі на площі понад 210 тисяч гектарів у 715 господарствах області (це 86% від загальної на той час кількості колгоспів). Середня урожайність коренів становила 380 ц/га.

Порівняльна статистика виробництва цукру у різні роки

  • 1914 рік – у Подільській губернії зварили 385 тисяч тонн цукру, 1940 – 378,5 тис.т.
  • 1956- 491,7 тис.т, 1966-1970 – 904 тис.т, 1971-1975 – 832 тис.т;
  • 1976-1980 – 698 тис.т
  • 1981-1985 – 675,5 тис. т
  • 1986-1990 – 753,7 тис. т
  • 2005 – 260 тис. т
  • 2006 – 350 тис.т
  • 2007 – 300 тис. т
  • 2015- 315 тис т
  • 2016- 430 тис т
  • 2017 – 445 тис т
  • 2018 – 424 тис т
  • 2021 – 363,5 тис.т
  • 2022 – 360 тис. т
  • 2023 – понад 430 тис. т (остаточна цифра буде тоді, коли закінчить виробничий сезон Гайсинський цукрозавод, він єдиний, хто ще переробляє буряки).
     

Читайте також:

«Ці авто чекають на фронті, а їх ще треба ремонтувати». Допоможімо волонтерам!

На Вінницькому вокзалі у поїзді виявили тіла двох чоловіків

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Александр Власов

    Не пиздіть в області вже всі сахарні заводи позакривали
  • Олександр

    В м.Гайсин цукровий завод свою сажею  вже дістав все місто... Маємо велике бажання щоб завод порізали на метал...І БАЙДУЖЕ В ЯКУ ЦІНУ ЦЕЙ ЦУКОР...😡🤬
  • Vasylii Pidosychnyi

    Писаки, то 430 тисяч тон то430тисяч центнерів, то де правда.
  • Читач43

    Томашпільский цукрозавод працює , ще е сировина. Цукру багато, та щось він зовсім не солодкий , зато відзвітували.

keyboard_arrow_up